Er wordt zoveel gezegd over afvallen, dat het moeilijk kan zijn om feiten van fabels te onderscheiden. Hier 10 veel voorkomende fabels over afvallen!
1. Alleen zo fanatiek mogelijk sporten helpt bij het afvallen
Niet waar. Om succesvol af te vallen moet je kleine veranderingen doorvoeren die je lang kunt volhouden. Op deze manier kan je duurzaam afvallen en is het makkelijker vol te houden.
Dat betekent meer lichaamsbeweging inpassen in je dagelijkse routine. Volwassenen moeten elke week minstens 150 minuten lichaamsbeweging krijgen – zoals snelwandelen of fietsen – en mensen met overgewicht hebben vaak meer dan dit nodig om af te vallen.
Om gewicht te verliezen, moet je meer calorieën verbranden dan je verbruikt. Dit kan worden bereikt door minder (ongezond) te eten, meer te bewegen of, het beste van alles, een combinatie van beide.
2. Gezonde voeding is duurder
Het lijkt misschien dat gezondere voedingsmiddelen duurder zijn dan hun ongezondere alternatieven. Als je echter probeert om ingrediënten te vervangen door gezondere alternatieven, dan zal je waarschijnlijk gaan merken dat je maaltijden juist minder gaat kosten.
Er zijn bijvoorbeeld best wel wat goedkopere groente-opties, zoals bonen, peulvruchten en diepvriesgroenten. Gezonder eten hoeft echt niet duur te zijn!
3. Van koolhydraten word je dik
Een vaak gehoorde fabel over afvallen. Koolhydraten, mits ze in de juiste hoeveelheden en als onderdeel van een evenwichtige voeding worden gegeten, leiden op zichzelf niet tot gewichtstoename.
Tip: Eet volkoren producten met koolhydraten, zoals zilvervliesrijst en volkorenbrood, en aardappelen met de schil om uw inname van vezels te verhogen.
4. Jezelf uithongeren is de beste manier om af te vallen
Het is onwaarschijnlijk dat crashdiëten leidt tot gewichtsverlies op de lange termijn. In feite kunnen ze soms leiden tot gewichtstoename op langere termijn.
Het grootste probleem is dat dit soort dieet te moeilijk is om vol te houden. Het kan ook zijn dat je hierdoor essentiële voedingsstoffen mist. Je lichaam zal weinig energie hebben en dat kan ertoe leiden dat u trek krijgt in vet- en suikerrijk voedsel. Dit kan leiden tot het eten van deze voedingsmiddelen en meer calorieën dan u nodig heeft, waardoor u aankomt. Dit noemen ze ook wel het jojo-effect.
Lees hier meer over het jojo-effect!
5. Sommige voedingsmiddelen versnellen je stofwisseling
De stofwisseling beschrijft alle chemische processen die voortdurend in het lichaam plaatsvinden om je in leven te houden en je organen normaal te laten functioneren, zoals ademhalen, cellen herstellen en voedsel verteren. Deze processen hebben energie nodig en de hoeveelheid benodigde energie varieert van persoon tot persoon, afhankelijk van factoren zoals lichaamsgrootte, leeftijd, geslacht en genen.
Er wordt beweerd dat bepaalde voedingsmiddelen en dranken je stofwisseling kunnen verhogen door het lichaam te helpen meer calorieën te verbranden en gewicht te verliezen. Hiervoor is weinig wetenschappelijk bewijs. Let op dat sommige van deze producten een hoog gehalte aan cafeïne en suiker kunnen bevatten.
6. Alle afslankpillen zijn veilig om te gebruiken bij het afvallen
Niet alle afslankpillen zijn effectief of veilig om te gebruiken om gewicht te verliezen. Er zijn een aantal voorgeschreven medicijnen verkrijgbaar bij je huisarts voor gewichtsverlies. Er zijn ook andere niet-voorgeschreven, niet-gelicentieerde afslankmiddelen op de markt die ingrediënten kunnen bevatten die schadelijk zijn voor de gezondheid.
7. Producten met het label ‘laag in vet’ zijn altijd een gezonde keuze
Wees voorzichtig. Voedingsmiddelen met het label ‘laag in vet’ of ‘in vet verlaagd’ zijn niet altijd een gezonde keuze. Kijk op het etiket om te zien hoeveel vet het bevat. Sommige vetarme voedingsmiddelen kunnen ook veel suiker bevatten, wat het product dus niet per direct gezond maakt.
8. Alle tussendoortjes weglaten kan je helpen gewicht te verliezen
Tussendoortjes zijn niet het probleem als je probeert af te vallen: het gaat om het soort tussendoortje. Veel mensen hebben tussen de maaltijden door een tussendoortje nodig om hun energie op peil te houden, vooral als ze een actieve levensstijl hebben. Kies voor groenten of fruit in plaats van chips, chocolade en andere snacks die veel suiker, zout en vet bevatten.
9. Veel water drinken zorgt ervoor dat je afvalt
Deels onwaar. Water drinken zelf zorgt er niet voor dat je afvalt, maar het houdt je wel gehydrateerd en kan je helpen minder te snoepen. Water is essentieel voor een goede gezondheid en welzijn. Soms kan dorst verward worden met honger – als je dorst hebt zou je meer kunnen snoepen.
10. Maaltijden overslaan is een goede manier om af te vallen
Maaltijden overslaan is geen goed idee. Om gewicht te verliezen en ervoor te zorgen dat je op gewicht blijft, moet je de hoeveelheid calorieën die je consumeert verminderen en de calorieën die je verbrandt door lichaamsbeweging verhogen. Maar maaltijden helemaal overslaan kan leiden tot vermoeidheid en kan betekenen dat je essentiële voedingsstoffen mist. Je zult ook eerder geneigd zijn om te snoepen van vet- en suikerrijk voedsel, wat kan leiden tot gewichtstoename.
Hulp nodig bij het afvallen? Struggle je met je voedingspatroon? Laat mij je helpen en neem contact met me op!