10 feiten en fabels over een gezonde leefstijl!

Er bestaan nogal wat feiten en fabels over een gezonde leefstijl. Hier tien feiten en fabels op een rijtje!

#1: GEZOND LEVEN BETEKENT NOOIT MEER ONGEZOND ETEN

FABEL. Gezond leven betekent in de basis gezonde en voedzame maaltijden eten, maar ook van tijd tot tijd eens lekker uit eten te gaan of ongezond te snacken. Niets mis mee!

#2: EEN GEZONDE LEEFSTIJL BETEKENT ELKE DAG BEWEGEN

FEIT. Beweging is een belangrijk onderdeel van een gezond leven. Het betekent alleen niet dat je elke dag om 7 uur in de sportschool moet staan. Dagelijks een wandeling maken levert ook al veel gezondheidswinst op!

#3: EEN GEZONDE LEEFSTIJL BETEKENT 24/7 BEZIG ZIJN MET VOEDING

FABEL. Een gezonde leefstijl bereik je door gezonde gewoonten te creëren. Hier hoort gezonde voeding ook zeker bij. Maar wanneer iets een gewoonte is (geworden), dan zal je hier niet op elk moment van de dag bij na hoeven denken.

#4: GEZOND LEVEN BETEKENT VEEL MEER MOEITE DOEN

DEELS WAAR. Op het moment dat je besluit stappen te ondernemen richting een gezonde leefstijl, dan zal het je aan het begin aardig wat moeite kosten. Je onderzoekt welke veranderingen je kunt doen, besteedt meer tijd aan het bereiden van maaltijden en het zal moeite kosten om je ongezonde gewoonten te overwinnen.

Toch, na verloop van tijd, zul je merken dat je leven steeds meer structuur en ritme gaat krijgen en het daardoor juist heel goed vol te houden is.

#5: EEN GOEDE NACHTRUST IS BELANGRIJK VOOR JE GEZONDHEID

FEIT. Niet alleen voldoende slaap, maar ook een regelmatige slaap draagt bij aan een gezond leven. Je hebt hierdoor meer energie, bent stressbestendiger en je hormonen, spierherstel en stofwisseling blijven hiermee op gang.

#6: VEEL WATER DRINKEN IS GEZOND

FEIT. Al is de vraag natuurlijk wat ‘veel’ is. Te veel is namelijk ook weer niet goed. Maar het is zeker goed om regelmatig een glas water te drinken. Vocht zorgt onder andere voor de opname van voedingsstoffen in je darmen en regelt je lichaamstemperatuur. Verstandig om dus niet te weinig water te drinken!

#7: ALCOHOL IS EEN DIKMAKER

FABEL. Nee, dat betekent niet dat je maar naar hartenlust alcohol kunt gaan drinken. Er zitten namelijk meer calorieën in alcohol dan je denkt. Maar ik ben altijd voorzichtig met iets ‘een dikmaker’ noemen. Het gaat namelijk allemaal om de hoeveelheid. Er is niets mis met af en toe een biertje of een glas wijn drinken. Maar als je elke avond aan de alcohol gaat, dan zal je vast merken dat dit wat met je gewicht doet.

Iets wordt pas een dikmaker als je er te veel van eet of drinkt.

Lees ook: 10 fabels over afvallen

#8. VERSE GROENTEN ZIJN GEZONDER DAN DIEPVRIESGROENTEN

FABEL. Diepvriesgroenten zijn net zo gezond als verse groenten. Ze worden namelijk vers ingevroren. Zodoende behouden ze de vitamines en mineralen die goed zijn voor je lichaam. Ingeblikte groenten is een ander geval. In veel gevallen zijn de meeste gezonde voedingsstoffen geminderd en zijn er (ongezonde) conserveermiddelen aan toegevoegd.

#9. VEZELS ZORGEN ERVOOR DAT JE BETER KUNT POEPEN

FEIT. Vezels zijn deeltjes in je voeding die onverteerd in je dikke darm terecht komen. Ze zijn belangrijk voor een goede spijsvertering en daarmee een goede ontlasting. Er zitten veel vezels in groenten, fruit, peulvruchten, noten, volkoren granen en aardappelen.

Lees hier meer over het belang van vezels

#10. EEN GEZONDE LEEFSTIJL BETEKENT WEER EEN BEPAALD DIEET VOLGEN

FABEL. Een gezonde leefstijl betekent duurzame veranderingen en keuzes maken die toekomstbestendig zijn. Een dieet is vaak voor een bepaalde tijd en is er vaak op gericht om zo snel mogelijk gewicht te verliezen. In veel gevallen leidt dit tot het zogenaamde jojo-effect: afvallen en weer aankomen. Dit is erg schadelijk voor je gezondheid. Het is veel beter om kleine duurzame veranderingen aan te brengen in je voedings-, bewegings-, en leefpatroon, zodat je dit je hele leven kunt blijven volhouden.

Lees hier alles over een gezonde leefstijl!

Nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor mijn nieuwsbrief en ontvang wekelijks content rondom voeding, training en leefstijl! 

Download gratis de snackgids 'snack bewust'!

Krijg ongewenst snacken onder controle met deze 10-daagse gratis challenge.