5 tips om eetbuien te voorkomen

Eetbuien… wie herkent het niet? Je probeert gezond te leven, gezond te eten en misschien wat kilo’s kwijt te raken. Telkens als je goed op weg lijkt te zijn, komt er een moment dat je ineens allemaal cravings hebt naar ongezond eten. Chips, snacks, snoep, koek… voor je het weet eet je het allemaal tegelijk. Hoe voorkom je eetbuien? Hier vijf tips!

1. Regelmatig eten voorkomt eetbuien

Vaak ontstaan eetbuien doordat je langere tijd weinig tot niets hebt gegeten. Veel mensen denken dat je het beste afvalt door zo min mogelijk te eten. Dit komt je echter vaak duur te staan. Doordat je lang onder je calorieënbehoefte eet, krijg je zo veel trek dat eetbuien op de loer liggen.

Het is beter om regelmatig te eten. Probeer bijvoorbeeld elke drie uur te eten. Zodoende heb je op een dag naast de drie hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch en avondeten) nog drie à vier eetmomenten. Deze kleinere eetmomenten kunnen variëren van een stuk fruit tot een koekje bij de koffie.

Eetbuien hebben vaak te maken met je bloedsuikerspiegel. Door regelmatig te eten, blijft je bloedsuiker op een stabiel niveau. Door langere tijd niet te eten, daalt je bloedsuikerspiegel en krijg je last van hongergevoelens.

Als je aan het afvallen bent en je wisselt periodes van weinig eten af met periodes van eetbuien, dan heb je kans dat het jojo-effect ontstaat. Je valt wat af, maar je komt bijna meteen weer aan.

Lees hier waarom het jojo-effect niet goed voor je is!

2. Houd bij wat je eet

Door bij te houden wat je per dag eet, kan je een inschatting maken of je te veel, of juist te weinig eet. Wanneer je wilt afvallen, is het goed om naast regelmatig te bewegen, ook minder calorieën te eten dan je nodig hebt.

Wil je weten hoe veel calorieën jij nodig hebt? Bekijk het hier!

Kom je erachter dat je per dag te weinig eet, dan is het goed om meer te eten. Dit voorkomt een hongerig gevoel, wat ook weer de beruchte eetbuien voorkomt. Als je bijhoudt wat je eet, dan maakt dit dat je bewustere keuzes maakt wat betreft je maaltijden.

3. Gun jezelf af en toe wat lekkers

Mensen die gezond willen eten, pakken dit vaak net iets te fanatiek aan. ‘Ik eet helemaal geen ongezonde tussendoortjes meer’, ‘ik eet heel veel groenten en gooi niets meer in de frituurpan’ en ‘ik eet zo min mogelijk koolhydraten’, zijn veelgehoorde uitspraken. Op zich niets mis mee, maar hoe haalbaar is het?

Door jezelf alles wat je lekker vind (maar wat ongezond is) te verbieden, maakt dat je er juist heel erg naar kan verlangen. Het is algemeen bekend dat wat verboden is, juist heel aantrekkelijk wordt.

In plaats van jezelf te onthouden van allerlei lekkers, is het verstandig om af en toe juist iets lekkers te eten. Neem op een verjaardag gewoon een keer een (klein) taartje, pak ’s avonds af en toe wat chips of eet in het weekend eens een patatje.

Gezond leven draait allemaal om de juiste balans. Veel groenten eten, maar af en toe ook wat snoep. Letten op wat je dagelijks inneemt, maar geniet ook eens van een etentje. Zorg wel dat wanneer je iets lekkers eet, je niet meteen de hele zak pepernoten wegwerkt.

4. Eetbuien en portiegroottes

Hoe vaak heb je het wel niet dat je ’s avonds op de bank tv gaat kijken met een zak chips en dat de zak leeg is voor je er erg in hebt? Of dat je met liefde een tweede of zelfs een derde keer avondeten opschept? Of dat je het niet bij een koekje houdt, maar er direct meerdere pakt?

Je bent niet de enige. Veel mensen vinden het moeilijk om zich in te houden als ze iets lekkers eten. Dat komt omdat er dopamine (het gelukshormoon) vrijkomt wanneer je iets lekkers eet. Daardoor wil je blijven eten. Terwijl je achteraf liever een andere keuze had gemaakt… hoe kan je dit voorkomen?

Probeer eens om een bakje chips te pakken, in plaats van met de hele zak op de bank te gaan zitten. Maak met jezelf van te voren afspraken. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor je avondeten. Gun jezelf een bord vol, maar laat het daar dan ook bij. Door van te voren de grens met jezelf af te spreken, voorkom je dat je onbewust veel meer eet dan je denkt.

5. Eet bewust!

Deze tip klinkt misschien wat vreemd, maar heeft meer waarheid in zich dan je denkt. Met bewust eten bedoel ik dat je zo min mogelijk afleiding hebt terwijl je eet. Of dat je bewust goed kauwt op je voedsel en gefocust bent op wat je eet en hoe het smaakt. Hoe vaak kijken wij niet op onze telefoon tijdens het eten? Voor je het weet is je bord leeg en schep je nog eens op.

Als je bewust gaat eten, geniet je meer van wat je eet, maar ben je ook in staat jezelf sneller een halt toe te roepen.

Ik hoop dat deze tips je gaan helpen om minder eetbuien te hebben!

Lees ook: Mijn 10 tips om ongezond snacken te voorkomen

Nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor mijn nieuwsbrief en ontvang wekelijks content rondom voeding, training en leefstijl! 

Download gratis de snackgids 'snack bewust'!

Krijg ongewenst snacken onder controle met deze 10-daagse gratis challenge.