5 voordelen van calorieën tellen bij afvallen

Calorieën tellen is een veelgebruikte manier die ingezet wordt als je wilt afvallen. Het kan een effectieve manier zijn om je inname van calorieën te beperken en daarmee gewichtsverlies te bevorderen. Maar wat zijn nu precies de voordelen van calorieën tellen bij afvallen? Je leest het in dit artikel!

Je weet wat je eet

Een van de belangrijkste voordelen van calorieën tellen is dat je inzicht krijgt in wat je dagelijks in je mond stopt. Door calorieën te tellen, word je je bewuster van wat je eet. Je krijgt inzicht in de hoeveelheid calorieën die je dagelijks binnenkrijgt en je leert hoe je gezondere keuzes kunt maken. Dit kan helpen om overeten te voorkomen en ervoor zorgen dat je je dagelijkse calorie-inname beter onder controle hebt.

Ook leer je tijdens het bijhouden van wat je eet, meer over gezonder voeding en welke essentiële voedingsstoffen je lichaam nodig hebt. In de app MijnEetmeter van het Voedingscentrum zie je een overzicht van het aantal eiwitten, vetten, koolhydraten en mineralen die je binnenkrijgt en of dit voldoende is.

Je maakt gezondere keuzes

Calorieën tellen kan ook helpen bij het aanpassen van je voedingspatroon. Als je bijvoorbeeld merkt dat je dagelijks te veel calorieën binnenkrijgt via frisdrank of suikerrijke tussendoortjes, dan kan je ervoor kiezen om dit te vervangen door water en eiwitrijke producten. Op deze manier kan je je calorie-inname verminderen zonder honger te lijden.

Voordelen van calorieën tellen bij afvallen

Het beperken van het aantal calorieën wat je eet, kan je helpen bij het afvallen. Als je meer calorieën verbrandt dan je binnenkrijgt, val je af. Door het aantal calorieën dat je eet te beperken, creëer je een calorie-tekort dat gewichtsverlies bevordert.

Het bijhouden van vooruitgang en consistentie

Door dagelijks je calorieën bij te houden, heb je een makkelijke tool om je vooruitgang en consistentie bij te houden. Je kan dagelijks checken of je je calorie-doel behaalt en zo kan je over een langere periode meten hoe consistent je bent.

Veel mensen kijken alleen naar het getal op de weegschaal om te bepalen of ze vooruitgang boeken. Je gewicht schommelt echter altijd en is nooit stabiel. Je kan je gewicht niet controleren, omdat er allerlei dingen zijn die invloed hebben. Denk aan menstruatie, de inname van zout, je maag- en darminhoud enzovoorts.

Maar als je consistent bent in wat je eet en dit bijhoudt, dan zal je over een langere periode ook het resultaat op de weegschaal zien.

Meer controle over eetgewoonten

Calorieën tellen kan je meer controle geven over je eetgewoonten. Je leert gezonde keuzes te maken en je krijgt inzicht in de hoeveelheid calorieën die je dagelijks binnenkrijgt. Dit kan je helpen om bewuster en gezonder te eten en uiteindelijk ook om je streefgewicht te bereiken.

Voordelen van calorieën tellen

Kortom, het bijhouden van uw calorieën heeft veel voordelen voor als je wilt afvallen of gezonder wilt leven. Door bewuster te zijn van je voedselinname, aanpassingen te maken waar nodig en meer controle te krijgen over je eetgewoonten, kan je je gewichtsverliesdoelen bereiken.

Toch is het tellen van calorieën bij het afvallen niet voor iedereen de beste optie. Benieuwd waarom? Lees het hier!

Nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor mijn nieuwsbrief en ontvang wekelijks content rondom voeding, training en leefstijl! 

Download gratis de snackgids 'snack bewust'!

Krijg ongewenst snacken onder controle met deze 10-daagse gratis challenge.