7 tips voor een betere weerstand!

Het coronavirus ligt op de loer. Veel mensen zijn opzoek naar een makkelijke oplossing voor het versterken van hun immuunsysteem. Helaas moet ik deze mensen teleurstellen. Er zijn namelijk geen korte termijn oplossingen die jou zo 1, 2, 3 een killerverdediging geven tegenover het coronavirus. Als jij een betere weerstand wilt kun je daar echter wel vandaag aan beginnen!

Langdurige (kleine) aanpassingen in jouw voedings- en leefstijlpatroon zullen bijdragen aan het versterken van je weerstand. Hierbij een aantal tips. And guess what? Deze tips komen overeen met die van een gezonde leefstijl, hoe is het mogelijk? 😉

1. Neem de schijf van vijf als basis

Nope! Niet alle producten die je eet hoeven uit de schijf van vijf te komen, maar probeer de schijf van vijf als basis te gebruiken. Verdiep je in de schijf van vijf en voer kleine aanpassingen door. Kies bijvoorbeeld volkoren brood in plaats van wit brood. Af en toe genieten van een heerlijk wit bolletje kan geen kwaad, maar dit moet een uitzondering zijn. De basis ligt dan bij volkoren producten en je eet af en toe een wit bolletje in plaats van andersom.

Dit is één van de vele voorbeelden die jij kan toepassen op je eigen voedingspatroon. Je lichaam (en immuunsysteem) zijn jou hier op lange termijn erg dankbaar voor! Geen flauw idee waar je moet beginnen? Neem contact met mij op, ik help je hier graag bij!

Tips voor een beter immuunsysteem

2. Beweeg voldoende

Misschien sportte je voor de lockdown erg fanatiek en is dit door de maatregelen nu niet mogelijk. Je zult op zoek moeten gaan naar een vervangende activiteit. Maanden alleen maar stilzitten draagt namelijk niet bij aan een goed functionerend immuunsysteem. Dus probeer eens wat nieuws! Koop een mountainbike, hardloopschoenen of voor mijn part een driewieler, zolang je maar beweegt.

Oriënteer wat voor jou een goeie vervanger zou zijn voor de sport die jij normaal beoefent. En misschien bewoog je normaal gesproken nooit. Dan is dit het moment om in beweging te komen. Je kunt hiermee klein beginnen, zo kan je bijvoorbeeld een keer naar de supermarkt lopen of fietsen in plaats van dat je normaal de auto pakt. Wanneer je bewegen echt saai vindt, zorg voor een beweegbuddy! Samen kun je elkaar helpen om toch aan je dagelijkse beweging te komen.

3. Zorg voor een goede nachtrust!

Ook het maken van goede nachten en het hebben van een slaapritme draagt bij aan een betere weerstand. Probeer elke nacht zo’n acht uur te slapen en zorg dat je elke dag rond dezelfde tijd opstaat en gaat slapen.

Een keertje uitslapen of later naar bed kan natuurlijk, maar doe dit niet met regelmaat.

Lees hier: 6 tips voor een goede nachtrust!

4. Minder je alcoholinname

Overmatig alcoholgebruik heeft negatieve gevolgen voor het functioneren van het immuunsysteem.

Door de jaren heen hebben artsen geobserveerd dat mensen die overmatig alcohol gebruiken gevoelig zijn voor longontstekingen en andere luchtweginfecties. Door verminderde weerstand of immuniteit zijn stevige drinkers vatbaarder voor allerlei virale en bacteriële infecties. Beperk daarom je alcoholgebruik.

5. Rook niet

Wanneer je voor elke sigaret die je op stak 10 push-ups had gedaan, dan zat je er nu heel anders bij. Meer gestrest? Ik denk het niet. Fitter? Ik denk het wel.

Ik zal je de nare gevolgen van roken besparen. Waarschijnlijk ken je ze uit je hoofd, aangezien ze op de verpakking staan. Maar goed, wil jij een betere weerstand? Stop met roken.

6. Verminder stress

Iedereen heeft wel eens stress en daar is helemaal niks mis mee. Het gevaar zit in het langdurig ervaren van stress. Dit zorgt namelijk voor hormonale veranderingen in het lichaam. Wanneer deze te lang aanhouden heeft dit negatieve gevolgen voor het immuunsysteem.

Heb jij iets waar je keer op keer weer stress om ervaart, probeer een oplossing te vinden. Vraag jezelf af; kan je anders omgaan met deze situatie?

7. Doe dit langer dan een week

Zoals ik al gezegd hebt; er is geen korte termijn oplossing. Het vereist verandering van patronen en gewoontes. You can do it!

Tot slot…

Deze bovengenoemde tips zijn belangrijk in het versterken van je immuunsysteem. Daarnaast verlagen ze de risico op het krijgen van veel verschillende kankersoorten. Ook zorgen deze tips er voor dat je weinig kans hebt om diabetes te krijgen. Het risico op hart en vaatziekten neemt verassend genoeg ook af. Hoge bloeddruk en nierproblemen zullen met het volgen van deze tips ook niet meer om de hoek liggen.

Zijn deze tips ver te zoeken in jouw leefstijl op dit moment? Start vandaag nog en gooi het roer om!

Gratis proefles?

Benieuwd of een personal trainer iets voor jou is? Ontdek het tijdens een gratis proefles!

Ontvang gratis mijn nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van al het nieuws rondom voeding, beweging en een gezonde leefstijl. Ontvang bijvoorbeeld de lekkerste gezonde recepten, motiverende video’s en meer!