Veel mensen die beginnen met afvallen, gaan hun calorieën tellen. Ze houden dagelijks alles wat ze eten bij in bijvoorbeeld een app en rekenen uit hoeveel ze dagelijks binnenkrijgen. Afvallen en calorieën tellen: is dat een goed plan, of kan het ook anders? Je leest het hier!
Afvallen en calorieën tellen
Door dagelijks bij te houden wat je eet in een app zoals MijnEetmeter, krijg je inzicht in hoeveel calorieën je binnenkrijgt. Op deze manier krijg je inzicht in jouw voeding en voedingsgedrag. Het kan ervoor zorgen dat je bewuster met voeding omgaat en erachter komt welke producten hoog en welke laag in calorieën zijn. Daarnaast kan calorieën tellen ervoor zorgen dat je beter de grootte van je porties kan bepalen.
Een ander voordeel van het gebruik van een app, is dat je per product kan zien welke voedingsstoffen het bevat. Zo kan je zien of je genoeg eiwitten, vezels, vitamines et cetera binnenkrijgt.
Als je wilt afvallen, dan is het belangrijk om minder calorieën te eten dan je lichaam nodig heeft. Een calorietekort heet dat. Het is verstandig om maximaal 500 calorieën per dag onder je behoefte te eten, zodat je voorkomt dat je jezelf uithongert. Op deze manier val je op een gezonde manier af.
Door calorieën te tellen, kan je nauwkeurig meten en bijhouden wat je lichaam ingaat en of je per dag rond je caloriedoel zit.
Calorieën tellen is voor veel mensen een succesvolle manier om af te vallen, maar wel af en toe te blijven genieten van iets lekkers. Als het namelijk binnen je caloriedoel past, is het helemaal niet verkeerd om eens te snoepen. Je hebt dus de ruimte om zelf te kiezen wat je wilt eten. Wel belangrijk om als basis gezonde voeding te kiezen, omdat hier allerlei belangrijke en essentiële voedingsstoffen in zitten.
Er zijn mensen die jarenlang precies bijhouden wat ze eten en het trouw in blijven voeren in een app. De meeste mensen gebruiken deze methode echter maar voor een bepaalde tijd, puur om inzicht en kennis te krijgen in hun eigen voeding en voedingsgedrag.
Calorieën tellen is niet voor iedereen
Wat voor de een werkt om af te vallen, kan voor de andere juist niet het beste idee zijn. Zo ook met calorieën tellen. Er zijn mensen voor wie dit geen slim plan is. Waarom niet?
Allereerst kan het tellen van calorieën een obsessie worden. Mensen voeren tot op het kleinste erwtje alles in wat ze eten, meten nauwkeurig af hoeveel ze binnenkrijgen en o wee als ze het een dag overslaan. Je kunt vast begrijpen dat dat niet altijd even gezond is. Wat ga je namelijk doen als je in een situatie komt waarbij je niet goed kan meten wat en hoeveel je eet? Denk aan etentjes, of voeding in een ander land.
Calorieën tellen moet niet iets dwangmatigs worden, maar gebruikt worden als een handige tool.
Een volgende valkuil van het tellen van calorieën tijdens het afvallen is dat mensen onbewust producten op een ‘verboden lijst’ gaan zetten. Door het invoeren van wat ze eten, komen ze erachter welke producten hoog in calorieën zijn en gaan deze vervolgens vermijden. Ik denk dat het een gevaar is om een verboden lijst te hebben. Door restrictief te eten, kan je een slechte relatie met voeding krijgen en vind je het lastig om te genieten van bijvoorbeeld een etentje of een snack.
Afvallen en calorieën tellen: ja of nee?
Er zijn veel argumenten te geven voor het tellen van calorieën als je wilt afvallen. Het is voor veel mensen goed om een poosje bij te houden wat ze eten, om daarmee waardevolle inzicht en kennis over voeding te krijgen.
Maar als mensen merken dat het tellen van calorieën een obsessie wordt en ze daarmee een slechte relatie met voeding opbouwen, dan is het verstandig om op zoek te gaan naar andere mogelijkheden om af te vallen.
Hulp bij afvallen?
Wil jij afvallen, maar weet je niet goed hoe je dit moet aanpakken? Met mijn online training ‘Grip op Gewicht’ leer je in 12 weken de basis van een gezonde leefstijl aan en val je effectief en duurzaam af. Tijdens de training krijg je allerlei kennis over gezonde voeding, beweging, structuur en meer en reik ik je waardevolle handvatten aan om je kennis om te zetten in actie. Doe je mee?