Afvallen lukt niet: 5 redenen waarom!

Je bent de strijd tegen de kilo’s aangegaan en begonnen met afvallen. In het begin gaat het lekker en je valt een aantal kilo af. Maar op een gegeven moment staat je gewicht stil en gaat het niet meer omlaag: afvallen lukt niet! Dat kan aan deze vijf redenen liggen.

Afvallen lukt niet omdat je extreem weinig eet

Klinkt aantrekkelijk natuurlijk: hoe minder je eet, hoe sneller je afvalt. Op het eerste gezicht lijkt het zelfs een goed plan en je laat zoveel mogelijk eten staan. En warempel: je valt in het begin aardig snel af.

Waarom lukt het dan na verloop van tijd niet? Omdat je je aan het uithongeren bent. Je kan het een hele poos volhouden, maar je op een gegeven moment gaan merken dat je alles wilt gaan eten wat los en vast zit. Extreem weinig eten is niet duurzaam; het zorgt er bij de meeste mensen voor dat ze eetbuien krijgen, gaan snaaien en daarmee het zogenaamde jojo-effect creëren.

Lees hier alles over het jojo-effect!

Wat dan wel? Als je wilt afvallen, dan is het vaak wel van toepassing om minder te gaan eten. Maar doe dat met mate, zodat je geleidelijk aan afvalt. Je zult gaan merken dat dit veel duurzamer is en daarbij ook nog eens makkelijker vol te houden!

Je haalt producten uit je voedingspatroon

‘Ik ben aan het afvallen, dus ik neem helemaal geen ongezonde tussendoortjes meer.’ Hoor je het jezelf zeggen? Als je aan het afvallen bent, dan is het inderdaad verstandig om te minderen met ongezonde producten. Maar als je ze allemaal uit je voedingspatroon haalt, dan is de verleiding veel groter om toch deze producten te gaan eten.

Is het niet zo dat wanneer je jezelf iets verbiedt, je het dan juist wel wilt? Dit kan een reden zijn waarom afvallen niet lukt. Want om jezelf dingen te ontzeggen, bestaat er een kans dat je ze juist wel gaat eten. Het is beter om jezelf af en toe eens te trakteren op iets lekkers, maar dan met mate. Dus verbiedt al dat lekkers niet, maar neem er gewoon wat minder van!

Je kies voor maaltijdvervangers om af te vallen

Veel mensen trappen in de val om bij het afvallen de vaste maaltijden over te slaan en in plaats daarvan voor maaltijdvervangers te kiezen. Ze beginnen aan sapjeskuren, nemen vloeibare maaltijden of shakes met weinig calorieën.

Dit lijkt op korte termijn zeer effectief, maar op lange termijn bijna niet haalbaar. Hoogstwaarschijnlijk zit jij er niet op te wachten om de rest van je leven met maaltijdvervangers door te komen. Na verloop van tijd schakel je weer over naar gewone voeding en is de kans groot dat je daarmee weer aankomt. Waarom? Omdat je je te weinig hebt verdiept in gezonde (vaste) voeding en je heil zocht in maaltijdvervangers. Veel beter is het om duurzame veranderingen te maken in je bestaande voedingspatroon, waardoor je gezond afvalt en de kilo’s wegblijven.

Afvallen lukt niet zonder structuur en duidelijk plan

Afvallen lukt niet zomaar. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over hoe je het afvallen gaat aanpakken en hoe je dat vorm gaat geven. Hierbij is structuur heel belangrijk: plan je maaltijden in met behulp van een maaltijdplanner, bedenk van tevoren wat je gaat eten en wanneer je gaat bewegen. Op deze manier bouw je een bepaald ritme op, wat het afvallen makkelijker maakt.

Lees hier een aantal tips!

Weinig dagelijkse beweging

Bij het afvallen speelt de juiste voeding een belangrijke rol, maar ook je dagelijkse beweging. Door regelmatig en veel te bewegen, verbrand je namelijk meer calorieën en daarmee (in combinatie met een gezond voedingspatroon) verlies je gewicht.

Weinig beweging kan ervoor zorgen dat afvallen niet lukt of moeizamer gaat. Daarom is het verstandig om je beweegmomenten in te plannen, zodat ook dat in je wekelijkse ritme komt.

Wil jij duurzaam afvallen?

Als gecertificeerd diëtist en ervaren personal trainer help ik mensen bij het afvallen en het ontwikkelen van een gezonde leefstijl. Dit doe ik zowel online als in de sportschool in Apeldoorn. Lukt afvallen niet en heb je daar hulp bij nodig? Neem contact met me op, dan kijken we naar de mogelijkheden!

Klik hier om contact op te nemen, of mail naar info@oscargroenewold.nl

Online training

Wordt 2023 het jaar waarin jij eindelijk stappen gaat zetten richting een gezonde leefstijl? Met mijn online training kun je dit goede voornemen omzetten in actie!

Download gratis 'Het geheim van afvallen'!

Wat is de meest effectieve manier om gewicht te verliezen? Download gratis mijn uitwerking van 5 handvatten die het antwoord op deze vraag samenvat!