Afvallen tijdens de lockdown? Hier 10 tips!

Afvallen tijdens de lockdown kan voor sommige mensen erg lastig zijn. Door de lockdown zijn de sportscholen en -verenigingen dicht, waardoor we veel minder beweegmomenten hebben. Daarnaast kunnen we door verveling meer gaan eten en voilà: daar komen de coronakilo’s! Hoe gooien we dit roer om? Hoe kan jij jezelf weer in beweging krijgen? Hoe zorg jij er voor dat je tijdens de lockdown kan afvallen? Hieronder 10 tips die jou kunnen helpen!

1. Stel een haalbaar plan op

Stel doelen op en een plan hoe je die doelen wilt gaan bereiken. Het is belangrijk om kleine stapjes te nemen, stel dus haalbare doelen op!  Die doelen hoeven niet allemaal gericht te zijn op het verminderen van je lichaamsgewicht. Je kunt ook doelen zetten met betrekking tot het minder stilzitten per dag of minder snacks te eten. Daag jezelf uit om bijvoorbeeld elke dag 2 stuks fruit te eten of elke nacht 8 uur slaap.

2. Plan je beweegmomenten in

Door de lockdown beweeg je waarschijnlijk minder dan normaal. Om af te vallen en gezond te blijven is het erg belangrijk om te gaan bewegen. Door beweegmomenten zal je zeker verschil gaan merken in je fysieke, maar ook mentale fitheid. Wanneer je deze momenten niet in je agenda zet, heb je sneller de neiging om deze uit te stellen. Plan daarom de beweegmomenten in, bijvoorbeeld tijdens de lunchpauze. Even eten en daarna lekker een rondje lopen!

Om af te vallen en gezond te blijven is het erg belangrijk om te gaan bewegen.

3. Let op de grootte van je porties

Om gewicht te verliezen is het noodzakelijk dat je minder energie (calorieën) consumeert dan dat je lichaam verbruikt. Hierom is het belangrijk om te letten op de grote van je porties. Om precies te weten wat je aan calorieën verbruikt en inneemt kun je de app Mijn Eetmeter of My Fitnesspall downloaden. Het is echter ook mogelijk om dit zonder te doen.

Wil je hierbij hulp ontvangen? Ik help je graag bij het ontwikkelen van een duurzaam voedingsplan. Klik hier om te zien welke diensten ik aanbied.

4. Zorg dat je genoeg eiwitten binnenkrijgt

Een goede inname aan eiwitten zorgt er namelijk voor dat je tijdens het afvallen minder spier verliest. Daarnaast zorgt eiwitten voor een verzadigend gevoel na het eten. Zorg er daarom voor dat je bij het ontbijt, lunch en avondeten ongeveer 20-25 gram eiwit binnenkrijgt.

5. Drink 2 liter per dag

Naast dat genoeg water drinken essentieel is voor het lichaam kan het ook honger stillen. Zorg er daarom voor dat je minimaal 2 liter vocht op een dag binnen krijgt. Drink bijvoorbeeld bij elke maaltijd die je consumeert twee glazen water. Of vul een bidon en houd deze gedurende de dag bij je. Op deze manier kom je al een heel eind.

Naast dat genoeg water drinken essentieel is voor het lichaam kan het ook honger stillen.

6. Zorg voor voldoende slaap

Slaap kan je honger en verzadigingsgevoel beïnvloeden! Hierom is het belangrijk om een goed en vast slaapritme te hebben. Een goede nachtrust kan dus zeker bijdragen aan het afvalproces. Daarnaast heeft het natuurlijk ook nog vele andere voordelen.

Moeite met een goede nachtrust? Lees hier mijn tips voor slechte slapers!

7. Voorkom verveling

Veel mensen eten doordat ze zich vervelen. Hierom is het belangrijk om deze verveling tegen te gaan. Pak oude hobby’s weer op of ruim de zolder een keer op. Het is van belang dat jij jezelf vermaakt tijdens de lockdown. Niet alleen voor het afvallen is dat goed, maar ook voor de mentale gezondheid.

8. Beloon jezelf

Intrinsieke motivatie is natuurlijk het beste, maar soms is het ook niet erg om wat excentrieke motivatie te gebruiken. Beloon jezelf wanneer je een bepaald doel behaalt. Hierdoor krijg je misschien net dat extra beetje motivatie dat je nodig hebt!

Beloon jezelf wanneer je een bepaald doel behaalt.

9. Doe mee met mijn gratis online live work-out

Elke dinsdagavond geef ik een gratis online live work-out om iedereen fit te houden tijdens de lockdown. Ik weet hoe lastig het voor mensen kan zijn om tijdens deze lockdown te bewegen. Om deze reden ben ik deze live work-outs begonnen. Ik wil jou helpen om fit te worden! Heb je interesse? Stuur mij een mailtje of kijk op mijn social media.

10. Don’t give up!

Last but not least. Houd vol! Hardnekkige slechte patronen uit je leven krijgen kost tijd. Het zal niet altijd makkelijk zijn, maar de aanhouder wint altijd! Je zult misschien momenten hebben waarbij je weer terugvalt of doelen niet behaald. Probeer te leren van deze situatie door te reflecteren wat er mis ging. Wees niet te hard voor jezelf als het een keer fout gaat, dit is onderdeel van het proces. Houd jezelf jouw redenen voor waarom jij dit doet.

Kom je er zelf niet uit? Praat er over met anderen of schakel een coach in. Benieuwd wat ik voor je kan betekenen? Klik dan hier!

Was dit artikel waardevol? Deel ‘m dan met anderen! Succes gewenst in jouw strijd tegen de kilo’s!

Online training

Wordt 2023 het jaar waarin jij eindelijk stappen gaat zetten richting een gezonde leefstijl? Met mijn online training kun je dit goede voornemen omzetten in actie!

Download gratis 'Het geheim van afvallen'!

Wat is de meest effectieve manier om gewicht te verliezen? Download gratis mijn uitwerking van 5 handvatten die het antwoord op deze vraag samenvat!