Afvallen volhouden: hoe dan? (Tips!)

Afvallen is voor veel mensen een uitdaging. Misschien niet direct het afvallen zelf, maar het volhouden en doorzetten. Als jij iemand bent die moeite heeft om gewicht verliezen vol te houden, weet dan dat je niet de enige bent! Het kan ontzettend frustrerend zijn om steeds weer opnieuw te proberen af te vallen en toch niet het gewenste resultaat te behalen. In dit artikel lees je een aantal redenen waarom volhouden lastig is en geef ik je tips hoe je deze uitdagingen kunt overwinnen.

Afvallen volhouden: gezonde voeding als basis

Een van de grootste uitdagingen bij het afvallen, is het veranderen van je eetgewoonten. Mensen die starten met gewichtsverlies, nemen al snel hun voeding onder de loep. Het is belangrijk om te weten welke voeding goed en gezond voor je is, maar ook hoeveel je van iets neemt. Gezonde voeding moet de basis zijn, zowel als je wilt afvallen als wanneer je een gezond leven wilt leiden.

Veel mensen hebben moeite om gezond te eten omdat ze niet weten wat ze moeten eten of omdat ze het gevoel hebben dat gezond eten niet lekker is. Als jij een van deze mensen bent, dan is het belangrijk om te onthouden dat gezond eten niet saai hoeft te zijn en dat er veel lekkere en gezonde opties zijn. Tegenwoordig zijn er zoveel gezonde en lekker recepten. Op de website van het Voedingscentrum staan talloze recepten met veel variatie. Zo kan je sorteren op bereidingstijd, ingrediënten, enzovoort.

Als het gaat om voeding, dan is het belangrijk om niet te zwart-wit te denken. Er zijn mensen die allerlei producten op een verboden lijst zetten omdat ze ongezond of te hoog in calorieën zouden zijn. Het gevaar van zo’n verboden lijst is dat de verleiding op een gegeven moment zo groot wordt om iets van de lijst te eten, dat de kans op overeten groot is. Met als gevolg dat mensen de handdoek in de ring gooien.

Om afvallen vol te kunnen houden, moet het ook leuk blijven. Dat geldt niet alleen voor plezier krijgen in gezonde recepten maken, maar ook af en toe eens genieten van een lekker (ongezond) tussendoortje.

Te veel veranderingen

Een andere reden waarom mensen moeite hebben om afvallen vol te houden, is omdat ze vaak terugvallen in oude gewoonten. Vooral mensen die zo snel mogelijk willen afvallen, krijgen hiermee te maken. Ze willen te veel veranderingen tegelijk doorvoeren, zo veel dat het lastig is om ze allemaal te volgen. Het is belangrijk om jezelf te tijd te geven om geleidelijk aan veranderingen door te voeren, zodat je de veranderingen ook daadwerkelijk vol kunt houden.

Lees ook: Is snel afvallen gezond?

Het is beter om steeds een kleine stap te zetten en dat vol te houden, dan te grote stappen in een keer en er niets van terecht brengen. De kleine stapjes kosten misschien wat meer tijd, maar als je na verloop van tijd terugkijkt, dan zie je dat je ontzettend veel hebt bereikt! Onthoud: afvallen is geen wedstrijd, dus hoeft ook niet zo snel mogelijk.

Als het gaat om het zetten van kleine stappen, probeer dan eens elke week of elke maand een nieuwe gezonde gewoonte aan te leren. Denk bijvoorbeeld aan het drinken van meer water, het eten van meer groenten, of het dagelijks behalen van een stappendoel. Door deze veranderingen geleidelijk aan door te voeren, zal je merken dat het veel gemakkelijker wordt om je nieuwe leefstijl vol te houden.

Afvallen volhouden en beweging

Een andere uitdaging bij het afvallen, is het vinden van de juiste vorm van beweging. Veel mensen hebben een hekel aan sporten of vinden het lastig om tijd vrij te maken voor lichaamsbeweging. Als jij dit herkent, dan is het belangrijk om te onthouden dat er veel verschillende vormen van beweging zijn en dat je niet per se naar de sportschool hoeft te gaan om af te vallen. Probeer bijvoorbeeld eens om te wandelen, te fietsen of te zwemmen. Door een vorm van beweging te vinden die je leuk vindt, zal je merken dat het veel gemakkelijker wordt om deze vorm van beweging vol te houden.

Het kan enorm helpen om je omgeving in te lichten dat je met je gezondheid bezig bent. De mensen om je heen zullen hierdoor meer rekening houden met je wensen en begrip hebben voor bepaalde beslissingen. Misschien is er wel iemand in je omgeving die ook gewicht wil verliezen. Ideaal om een partner in crime te hebben. Je kan elkaar dan motiveren en elkaar scherp houden in de afspraken die je met elkaar en jezelf maakt! Afvallen volhouden wordt dan een stuk makkelijker.

Consistentie is de sleutel

De enige manier om je doelen te bereiken, is om consistent te zijn in wat je doet. Dat betekent niet dat elke dag een succes hoeft te zijn, maar wel dat je volhoudt om je doelen na te streven. Dat je niet opgeeft als het een dag, week of nog langer minder goed gaat. Elke dag is een nieuwe kans om de draad weer op te pakken.

Naast consistentie is het belangrijk om je doelen zo concreet mogelijk te maken. Stel je hebt als doel om meer conditie te krijgen. Mooi doel, maar hoe ga je dat dagelijks of wekelijks aanpakken? Maak je doel concreet door een stappenplan te maken. In dit geval kan je bijvoorbeeld plannen om elke week twee keer een eindje te gaan hardlopen, of dagelijks naar je werk te fietsen. Of elke dag een x aantal stappen te zetten. Al deze concrete dingen dragen bij aan jouw doel om je conditie op te bouwen.

Je zult gaan zien dat volhouden de enige manier is om je doelen te bereiken. Zo werkt dat met alles in het leven: het komt niet aanwaaien, je moet ervoor werken en niet het bijltje erbij neergooien als je even geen resultaat ziet. Volhouden is een mentaal spelletje, vooral als oude verleidingen, demotivatie en wanhoop op de loer liggen. Je kan jezelf wel helpen, door een plan te hebben, kleine stapjes te zetten, plezier te krijgen in je beweging en op zoek te gaan naar de manier die het beste bij jou past.

Hulp nodig?

Vind jij afvallen volhouden superlastig en kan je wel wat hulp gebruiken? Neem eens contact met me op, dan kijken we naar de mogelijkheden!

Stuur een berichtje.

Nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor mijn nieuwsbrief en ontvang wekelijks content rondom voeding, training en leefstijl! 

Download gratis de snackgids 'snack bewust'!

Krijg ongewenst snacken onder controle met deze 10-daagse gratis challenge.