Afvallen zonder dieet? Goed plan!

Mensen die willen afvallen, beginnen aan het zoveelste dieet. Koolhydraatarme voeding, sapjeskuur, ketogeen dieet, noem maar op. Kan je ook afvallen zonder dieet? Ja! Sterker nog: afvallen zonder dieet heeft een grotere kans van slagen op de lange termijn! Ik leg het je uit.

Afvallen met dieet

Afvallen met dieet klinkt goed: tijdens een bepaalde periode onthoud je je van van alles en nog wat en val je in korte tijd veel af. De meeste mensen beginnen aan een dieet, omdat ze 1) snel gewicht willen verliezen, 2) zwart-wit denken en 3) dit voor een korte tijd willen doen.

Op korte termijn werkt het heel goed: mensen veranderen tijdelijk hun eetgedrag, eten helemaal niets ongezonds meer en gaan veel bewegen. Allemaal leuk een aardig, maar is dit op de lange termijn ook vol te houden? Vaak niet. Zodra mensen stoppen met hun dieet en hun ideale gewicht bereikt hebben, dan merken ze hoe lastig het is om op gewicht te blijven. De meeste mensen komen snel weer in gewicht aan en voor ze het weten, zijn ze weer terug bij af.

Het gevaar van afvallen met een dieet is dat het op lange termijn niet vol te houden is en het jojo-effect op de loer ligt.

Afvallen zonder dieet

Hoe werkt afvallen zonder dieet dan? Het uitgangspunt van gewichtsverlies zonder het volgen van een bepaald dieet, is het werken aan een algehele gezonde leefstijl. Dit heeft de volgende voordelen:

  • Je maakt geleidelijk aan stappen in de richting van een gezonde leefstijl
  • Je hoeft niet je hele voedingsgedrag op de kop te zetten, maar maakt aanpassingen in je bestaande voedingspatroon
  • Je kan het langer en beter volhouden
  • Je valt geleidelijk af, zonder dat je er erg in hebt
  • Je hebt minder kans op het jojo-effect, die kilo’s blijven deze keer wél weg
  • Je lichaam krijgt alle voedingsstoffen binnen die het nodig heeft
  • Je bouwt het langzaam op en voert stapsgewijs veranderingen door
  • Je focus is anders: in plaats van het afvallen, werk je aan een gezonde leefstijl

Zoals je hierboven ziet, zijn er veel voordelen aan het afvallen zonder dieet. Je word je namelijk bewust van ongezonde gewoonten en zet deze om naar goede gewoonten. Denk aan: gezondere keuzes in de supermarkt, iets vaker en meer bewegen, meer structuur aanbrengen enzovoorts.

Mensen vinden het lastig om zonder dieet af te vallen. Dat komt omdat ze vaak in ‘alles-of-niets’-termen denken en liever kiezen voor veel resultaat in korte tijd. Afvallen zonder dieet zorgt er namelijk voor dat je minder snel afvalt, maar dat het gewicht wél wegblijft. Het probleem is alleen dat de meeste mensen hier het geduld niet voor hebben. Als we iets willen, dan willen we het direct. Zo werkt dat niet met effectief en duurzaam afvallen: het kost tijd, geduld en doorzettingsvermogen om het gewicht kwijt te raken en te werken aan een gezonde leefstijl. Je moet jezelf trainen in het maken van gezonde keuzes. Het gaat met vallen en opstaan. Maar je zult merken dat het je gigantisch veel gezondheidsvoordeel gaat opleveren, dat je beter in je vel gaat zitten en er een gelukkiger mens van wordt!

Hulp bij afvallen?

Wil jij graag gewicht verliezen en tegelijkertijd werken aan een gezonde leefstijl? Ik heb de online cursus ‘Grip op Gewicht’ ontwikkeld die jou in twaalf weken helpt met effectief en duurzaam afvallen en je handvatten geeft om stappen te zetten naar een gezonde leefstijl, middenin een druk bestaan.

Lees hier alle informatie!

Online training

Wordt 2023 het jaar waarin jij eindelijk stappen gaat zetten richting een gezonde leefstijl? Met mijn online training kun je dit goede voornemen omzetten in actie!

Download gratis 'Het geheim van afvallen'!

Wat is de meest effectieve manier om gewicht te verliezen? Download gratis mijn uitwerking van 5 handvatten die het antwoord op deze vraag samenvat!