Afvallen zonder te wegen: kan dat?

Voor veel mensen die willen afvallen, is het erg confronterend om op de weegschaal te staan en het ongewenste cijfertje op het schermpje te zien. Sommigen kunnen zelfs buikpijn krijgen van de gedachte dat ze weer op de weegschaal moeten. Maar is het eigenlijk wel nodig om jezelf te wegen tijdens afvallen? Kan je afvallen zonder te wegen? Je leest het in dit artikel!

Afvallen zonder te wegen

Er zijn verschillende methodes om jezelf te wegen. De meest gangbare manier is natuurlijk om op een weegschaal te staan om te kijken hoeveel je weegt. Soms kan wegen ook geen goed idee zijn. Wanneer je merkt dat je eigenwaarde af gaat hangen van het cijfertje op de weegschaal en je vooruitgang hieraan afleidt, dan is het tijd om hier iets mee te doen. Natuurlijk is het fijn als je ziet dat je afgevallen bent en hier mag je zeker ook blij over zijn. Maar wanneer je merkt dat je jezelf helemaal de grond in praat als het cijfertje niet is veranderd ten opzichte van de week ervoor, dan is het oppassen geblazen. En als je de neiging hebt om op te geven omdat het resultaat op de weegschaal niet is dan je gehoopt had, dan kan het je helpen om de weegschaal een poosje links te laten liggen.

Een verkeerde mindset zorgt er voor dat je zulke destructieve gedachtes kan krijgen. Afvallen is niet alleen minder calorieën binnenkrijgen dan dat je verbruikt. Het is ook belangrijk om aandacht te hebben voor wie jij bent als persoon. Mensen die perfectionistisch zijn en hoge eisen stellen aan zichzelf, hebben doorgaans kans op een slechte relatie met de weegschaal. Voor deze mensen kan het helpen om een poos niet te wegen.

Je gewicht fluctueert altijd

Daarnaast is het goed om je niet blind te staren op het cijfertje op de weegschaal. Je lichaamsgewicht fluctueert namelijk tijdens de dag en week. Zo kan het zijn dat je enorme vooruitgang boekt, maar het cijfertje toch tegenvalt.

Je lichaamsgewicht is afhankelijk van verschillende factoren die we minder onder controle hebben:

  • Menstruatie
  •  Inname van zout, koolhydraten, alcohol en vocht
  • Stress
  • Slaap
  • Maag- en darminhoud
  • Aanmaak van spiermassa (wanneer je afvallen combineert met krachttraining)

Het kan helpend zijn om je gewicht eens per week te noteren, zodat je over langere periode kunt meten of je bent afgevallen. Geeft het je te veel stress, wanhoop of paniek om te wegen, laat het dan achterwege.

Niet wegen tijdens het afvallen

Het niet wegen zorgt ervoor dat je de focus verlegt naar dingen die beter te controleren zijn. Denk bijvoorbeeld aan hoe je voeding en voedingspatroon is, hoeveel je beweegt en hoe consistent je bent in het aanleren van gezond gedrag en nieuwe gewoonten. Op de lange termijn geeft dat overigens ook heel veel voordelen! Om je te richten op het vormgeven van een gezonde leefstijl, maak je duurzame veranderingen, leer je jezelf nieuw gezond gedrag aan en vaak komt het afvallen dan vanzelf.

Het doel van afvallen zou ten diepste een verandering van je mindset moeten zijn. Het cijfertje op de weegschaal is dan een fijne en leuke bijkomstigheid, maar je vooruitgang zit ‘m in de gezondere keuzes die je maakt.

Dus raak je gefrustreerd van het cijfertje op de weegschaal en merk je dat dit ervoor zorgt dat je niet meer kan focussen op het creëren van een gezonde leefstijl (met gewichtsverlies als gevolg)? Laat dan het wegen even achterwege en focus je op de dingen die je kan controleren.

Het is wel belangrijk om een plan te hebben, zodat je weet welke stappen je gaat zetten om je te helpen je streefgewicht te bereiken! Kan je hier hulp bij gebruiken? Ik heb de online training Grip op Gewicht ontwikkeld die je stap voor stap helpt om gewicht te verliezen en het eraf te houden. Daarnaast leer je in 12 weken de complete basis van een gezonde leefstijl.

Klik hier voor meer informatie!

Groetjes,

Oscar Groenewold

Diëtist, afvalcoach en personal trainer

Nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor mijn nieuwsbrief en ontvang wekelijks content rondom voeding, training en leefstijl! 

Download dit gratis receptenboekje!

10 gezonde recepten voor tijdens het afvallen. Gezond, makkelijk, eiwitrijk én lekker, voor ieder moment van de dag.