Annemieke: “Personal training heeft mijn leven veranderd”

Annemieke (54) begon ruim anderhalf jaar geleden bij mij met personal training. Ze maakte een ongelooflijke transformatie. Niet alleen fysiek, maar vooral ook mentaal. Lees hier haar inspirerende verhaal!

Even voorstellen: ik ben Annemieke, 54 jaar oud, getrouwd en moeder van twee geweldige pubers. Ik werk drie dagen per week in het ziekenhuis als apothekersassistente. Tot 2015 woonden we in Frankrijk, omdat mijn man daar werkte.

Grote levensveranderingen

Mijn hele leven draaide om het gezinsleven. Mijn man en ik wilde de kinderen alles geven wat ze nodig hadden, zij kwamen met stip op nummer 1. In Frankrijk werkte ik niet en hadden we een rijk sociaal leven. Ik was altijd in de weer met de kinderen. Waar zij waren, was ik. Ik was destijds ook veel in beweging. We gingen lopend naar school, we sportten samen, samen naar zwemles, enzovoorts. Daar in Frankrijk voelde ik me goed. Ik voelde me sterk. Ik was op mijn plek.

Door omstandigheden keerden we in 2015 terug naar Nederland en kwamen we terecht in Apeldoorn. Op dat moment veranderde mijn hele leven. Ik ging fulltime werken in het ziekenhuis, we bouwden een huis en we moesten de kinderen weer op de rit zien te krijgen in hun nieuwe omgeving. Naast het werk was ik druk met het huishouden, het zorgen voor de kinderen en ervoor zorgen dat ze alles konden blijven doen.

Omdat we in een compleet nieuwe omgeving terechtkwamen, voelde ik me erg alleen. Ik kende helemaal niemand en het was erg lastig om nieuwe contacten te maken. In dit alles verloor ik mezelf compleet. Ik cijferde mezelf helemaal weg en stond op de automatische piloot. In die tijd kwam ik aan in gewicht, omdat ik niet goed meer voor mezelf zorgde en niet de tijd voor mezelf nam. Daarnaast was ik een stuk minder actief dan ik in Frankrijk was.

Mezelf kwijt

Al met al geen fijne situatie dus. Maar, na twee jaar fulltime gewerkt te hebben, kreeg ik een vaste aanstelling en kon ik drie dagen per week gaan werken. Maar toen werd mijn vader ernstig ziek en samen met mijn broer werd ik mantelzorger. Naast mijn drie werkdagen, ging ik drie dagen per week op en neer van Apeldoorn naar Schiedam om mijn vader te verzorgen. Toen is het echt fout gegaan. Ik besefte dat ik alleen maar doorging en dat ik dit niet lang meer vol zou houden.

Toen mijn vader overleed, zei ik tegen mezelf: “Annemieke, dit kan nu echt niet meer zo doorgaan”. Samen met mijn broer sprak ik af dat het hoog tijd was om weer goed voor onszelf te gaan zorgen. We wilden beiden weer een gezond gewicht. Maar op dat moment had ik eerst tijd nodig om het verdriet van mijn vaders overlijden te verwerken. In deze periode van rouw is het niet je eerste prioriteit om bezig te zijn met afvallen.

Een poosje later merkte ik dat alles wat ik deed lastiger werd. Mijn gewicht beperkte me in heel veel dingen die ik wilde doen. Ik kon niet meer skiën, wat ik altijd zo graag deed, en als ik op de grond zat om met onze hond te spelen, dan kwam ik met veel moeite overeind. Mijn man trok toen aan de bel en zei me dat ik er echt wat aan moest doen. Ik was nog zo jong en kon al zoveel niet meer door mijn gewicht. Stel je voor dat ik ook nog last kreeg van mijn gewrichten, dan was ik nóg verder van huis. Dat was het moment dat ik begon met afvallen.

Ik begon eerst zelf met gezonder te eten en twee keer per week te gaan zwemmen. Maar op een gegeven moment kwam de volgende wintersportvakantie in zicht. Mijn man en dochter zouden niet mee kunnen, dus dat zou betekenen dat ik alleen met mijn zoon zou gaan. Maar ik wilde niet dat hij in zijn eentje de piste op zou gaan. Dus dat betekende dat ik weer wilde gaan skiën. Ik moest en zou op die latten. Maar waar begin je? Ik was het vertrouwen in mijn lichaam kwijt en durfde in deze staat niet te gaan skiën.

De eerste keer personal training

Dat was het moment dat ik hulp ging zoeken en bij de personal training van Oscar terecht kwam. Dit deed ik, ondanks dat ik het eigenlijk zelf wilde doen. Ik was zelf door alle grote veranderingen heen gegaan en moest en zou dit ook alleen kunnen doen. Maar ik ging het toch proberen. Zonder dat mijn man het wist, begon ik aan een 10-wekentraject bij Oscar, gericht op afvallen. Maar met een heel duidelijk doel: ik wilde weer genoeg vertrouwen in mijn lichaam krijgen om te kunnen skiën.

Wat vond ik het spannend om de eerste stap in de sportschool te zetten! Het was enorm confronterend. Ik had altijd het idee dat alle mensen in de sportschool een heel mooi lichaam hadden en precies wisten wat ze deden. Ze zien me aankomen, dacht ik. Hoe groot ik ook was, ik voelde me heel klein. Maar zodra ik de sportschool binnenstapte, merkte ik dat er een heel andere sfeer hing dan ik had gedacht. Mensen groetten me en iedereen was vriendelijk.

Ik ontmoette Oscar en eerst hadden we een gesprek waarin ik over mijn situatie vertelde en vertelde wat ik wilde bereiken. Mijn hulpvraag was duidelijk: ik wil weer skiën en het vertrouwen in mijn lichaam terugkrijgen. Ik wilde daarnaast natuurlijk ook gewicht verliezen.

Meer zelfvertrouwen

De eerste sessies bij Oscar vond ik heel eng, omdat ik totaal geen vertrouwen meer had in mijn lichaam. Maar Oscar was zo rustig en beheerst. Hij begeleidde me door alle oefeningen heen en gaf me het vertrouwen dat ik meer kon dan ik zelf dacht. Mijn zelfvertrouwen groeide. Als Oscar zei dat ik iets kon, dan vertrouwde ik erop dat ik dat ook echt kon. En dan deed ik het. En zelfs als het even niet lukt, dan weet ik dat hij achter me staat om me te helpen.

Ik merkte aan mezelf dat personal training belangrijk voor me was. Want zelfs toen ik door een val een schouderblessure opliep, ging ik door met trainen. Normaal was dat een goede reden geweest om de handdoek in de ring te gooien, maar nu zocht ik naar oplossingen om te blijven gaan. We focusten op de oefeningen die niet belastend waren voor mijn schouder. Alleen dat al voelde als een overwinning.

En toen kwam de klap op de vuurpijl: onze wintersport. Waar ik al die tijd voor getraind had. Ineens kon toch iedereen mee op wintersport! Mijn man wist toen nog niets van de trainingen die ik had gedaan met Oscar, dat heb ik hem in die week verteld. De eerste dag heb ik twee uur geskied. Ondanks dat het zwaar en onwennig was, heb ik het gedaan! En in de dagen erna heb ik uiteindelijk veel meer op de latten gestaan dan ik van tevoren had gedacht. Ik was zo trots!

De smaak te pakken

Maar daar is het niet bij gebleven. Na de wintersport ben ik doorgegaan met de personal training. Ik wilde sterker worden, meer bereiken, meer doen. Ik merkte dat ik door krachttraining mijn hele lichaam weer ging gebruiken en dat alles makkelijker werd. Afvallen was niet mijn hoofdfocus; dat was meer een leuke bijkomstigheid geworden. Door de begeleiding van Oscar doe ik nu dingen die ik nooit voor mogelijk had gehouden. Een poosje geleden heb ik voor het eerst 100 kilo gedeadlift! Daar hebben we een hele poos voor getraind. Ik vind het fijn om te weten dat ik met Oscar op een verantwoorde manier train en waardeer de persoonlijke aandacht enorm.

Niet alleen binnen de sportschool merkte ik dat ik fitter en sterker werd. Het resoneerde door in mijn hele leven. Gaandeweg kwam ik meer en meer in beweging. In plaats van met de auto naar het werk te gaan, ga ik nu op de fiets. Ik heb me opgegeven voor de wandelvierdaagse in de zomer en ben daarvoor aan het trainen. Ook zwem ik elke week met een collega.

Mentale transformatie

Ook mentaal heb ik een complete transformatie doorgemaakt. Voorheen cijferde ik mezelf altijd weg en zette ik anderen op de eerste plaats. Maar ik heb ontdekt hoe goed het voor me is om mezelf ook een prioriteit te maken! Ik doe nu veel meer dingen voor mezelf, omdat ik weet dat dat belangrijk voor me is. Zo nam ik dit jaar voor de volgende wintersport een aantal skilessen, om zo nog zelfverzekerder op de ski’s te staan. Ik vond dat ik dat had verdiend. Dat was een hele stap, omdat ik dat vroeger niet zo snel gedaan zou hebben. In plaats van altijd maar rekening te houden met anderen en mezelf daarin te vergeten, maak ik nu bewuste keuzes voor mezelf. Ik kan nu veel beter mijn grenzen aangeven en duidelijk verwoorden wat ik nodig heb en dat ook doen. Aan het begin vond ik dat heel lastig, maar hoe vaker je het doet, hoe beter het gaat.

Natuurlijk zijn er in de afgelopen anderhalf jaar ook momenten geweest die wat minder waren. Maar nooit was er een moment dat ik wilde stoppen met de trainingen. Wel vond ik mijn gewicht soms erg confronterend. Er waren weken dat mijn gewicht niet of nauwelijks naar beneden ging en dat ik daar moeite mee had. Maar samen met Oscar bedacht ik dan hoe we dat aan konden pakken. Dat vind ik trouwens ook zo prettig; Oscar is niet alleen een personal trainer, maar ook diëtist. Die combinatie is voor mij perfect. Ook op het gebied van voeding helpt hij me ontzettend verder en weet hij waar hij het over heeft.

Afvallen moet niet te snel gaan en als ik een poosje geen gewicht verlies, is het belangrijk om niet ineens veel te gaan veranderen. Soms moet je zo’n periode even uitzitten en dan ga je merken dat je weer wat gewicht begint te verliezen. Het stukje afvallen moet ik soms even loslaten en focussen op mijn andere doelen, namelijk het sterker en fitter worden. Dat is ook het voordeel van het hebben van duidelijke doelen. Het motiveert je om door te blijven gaan, ook als je even niet afvalt.

Ik ben op zo veel vlakken gegroeid in de afgelopen anderhalf jaar! Het is echt een proces, iets wat over langere tijd gebeurt. Niet alle veranderingen en verbeteringen hoefden in een keer. Ik deed het stap voor stap en als ik nu terugkijk, ben ik niet meer dezelfde als eerst.

Boven verwachting

Toen ik begon bij Oscar, had ik nooit durven dromen dat ik zo ver zou komen. Het enige wat ik toen wilde, is weer kunnen skiën. Ik had niet verwacht dat ik zo’n transformatie door zou maken, zowel mentaal als fysiek. Er ging een wereld voor me open toen ik die eerste stap in de sportschool had gezet. Destijds zat ik echt niet goed in mijn vel, ik zat er helemaal doorheen. Maar gaandeweg ging alles makkelijker, kon ik steeds meer dingen en voel ik me stukken beter dan eerst. De kwaliteit van mijn leven is veel beter geworden. Ik voelde me destijds echt oud en beperkt, maar kijk wat ik nu allemaal weer kan. Dat is zo gaaf om te merken!

Het meest trots ben ik dat ik de stap naar personal training heb gezet. Dat was de moeilijkste stap, maar ik ben dankbaar dat ik het heb gedaan. Ik ben trots dat ik nu tijd voor mezelf inplan, dat ik mezelf steeds meer een prioriteit maak. Dat ik het waard ben om goed voor te zorgen. Dat ik mijn grenzen steeds beter aan kan geven. Dat ik zoveel sterker ben geworden.

Gezonder leven houd voor mij ook in dat ik kan en mag blijven genieten van de lekkere dingen. En dat doe ik dan ook, met mate. Voor mezelf heb ik de regel dat ik, als ik iets lekkers wil eten, ik het een cijfer 8 of hoger geef. Dus als ik bijvoorbeeld op vakantie in Frankrijk een taartje wil eten (want die zijn daar grandioos lekker!), dan eet ik alleen een taartje die ik een 8 of hoger geef. Vind ik dat niet, dan sla ik het gewoon over. Die regel werkt voor mij heel goed. Vind ik dat taartje wel, dan geniet ik daar 100% van!

Het is geweldig dat ik zoveel support en aanmoediging krijg van mijn man en kinderen. Ze zijn (net als ik) apetrots op alles wat ik tot nu toe heb bereikt. En voorlopig ga ik nog wel even door bij Oscar! Ik wil nog fitter, nog sterker worden. Ook zou het fijn zijn als ik nog wat meer gewicht kwijtraak, maar zo niet, dan heb ik daar ook vrede mee. Op mentaal vlak wil ik mezelf nog meer ontwikkelen, trainen in het aangeven van mijn grenzen, het kiezen voor wat ik nodig hebt. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik mezelf steeds weer zal verbeteren op alle vlakken van mijn leven.

Oscars personal training

Ik waardeer alle trainingen bij Oscar enorm. Hij is rustig en legt alles heel goed uit. Hij kijkt naar hoe ik de oefeningen doe en schaaft bij waar nodig. Hij straalt zoveel rust en vertrouwen uit en dat helpt mij ontzettend. Hij dramt niet door, neemt de tijd en heeft ook nog eens veel kennis over voeding en leefstijl. Voor mij is Oscar de persoon die mij tijdens de personal training op alle vlakken verder heeft geholpen en nog steeds helpt. We kunnen alles bespreken, hij denkt mee en geeft mij het vertrouwen om te doen wat ik doe.

Voor iedereen die dit leest, is dit mijn gouden tip: zet die eerste stap. Maak jezelf een prioriteit en werk aan je gezondheid en de doelen die je wilt bereiken. Zet door, neem de tijd voor jezelf en geef niet op. Die eerste stap kan je leven compleet veranderen! Maak praktische doelen, zodat je weet waar je naartoe werkt. Hou het uitdagend en afwisselend. En zoek je een goede personal trainer, die ook nog eens diëtist is? Neem eens contact op met Oscar en wie weet ben jij zijn volgende succesverhaal! 😉

Personal training Apeldoorn

Heb je het verhaal van Annemieke gelezen en ben je enthousiast geworden? Boek eens een proefles of kennismaking! Start met mij als personal trainer in de sportschool in Apeldoorn, of kies voor online coaching.

Meer informatie

Online training

Wordt 2023 het jaar waarin jij eindelijk stappen gaat zetten richting een gezonde leefstijl? Met mijn online training kun je dit goede voornemen omzetten in actie!

Download gratis 'Het geheim van afvallen'!

Wat is de meest effectieve manier om gewicht te verliezen? Download gratis mijn uitwerking van 5 handvatten die het antwoord op deze vraag samenvat!