Balans en een gezonde leefstijl

Balans en een gezonde leefstijl: het heeft alles met elkaar te maken. De meeste mensen houden van extremen. Het is alles of niets. Dus als ze gezond willen leven, dan houden de alle ongezonde snacks buiten de deur, eten ze geen koolhydraten meer of gaan ze een of ander dieet volgen. Daarnaast willen we vaak zo snel mogelijk resultaat zien en zijn we bereid om daar ver voor te gaan.

Een gezonde leefstijl heeft alles te maken met duurzame keuzes. Het leven is niet zo zwart wit als we denken. Je kan gezond leven, maar af en toe best pizza eten of uit eten gaan. Een week niet bewegen betekent niet dat je ineens heel ongezond bent. Een week heel druk zijn op werk betekent niet ineens dat je hele gezin verwaarloosd wordt.

Balans en een gezonde leefstijl

We spreken van een gezonde balans wanneer je je tijd zo verdeelt dat je een gelukkig en gezond leven kan leiden. Je hebt je prioriteiten op een rij en je leven is gestructureerd. Structuur inbouwen zorgt ervoor dat je vanuit een bepaalde rust je dingen kunt doen. Bij een gezonde balans horen ook beweging, ontspanning en gezonde voeding.

Het is niet zo eenvoudig als het lijkt. Er kan van alles gebeuren om je uit balans te krijgen. Hoe kan je dan toch stappen maken naar een gebalanceerd leven?

Lees ook: Beweeg ik te weinig?

Luister niet altijd naar je gevoel

Allereerst is het goed om te beseffen dat je gevoel soms heel verraderlijk kan zijn. In deze wereld gaat het vaak om ‘doen wat goed voelt’. Soms (misschien wel vaker dan je denkt) is wat goed voelt niet altijd wat goed voor je ís.

Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar voeding. Veel mensen gaan (veel) eten wanneer ze niet lekker in hun vel zitten. Comfort food is helaas vaak niet heel gezond. Maar het geldt ook voor beweging. ‘Ik voel me moe, dus ik ga niet sporten.’ Misschien ben je wel moe, maar je kan toch altijd in beweging komen?

Als je een gebalanceerd leven wilt leiden, dan betekent dit dat je soms met je verstand beslissingen moet maken. Wees je bewust van je valkuilen en ga hier rationeel mee om. ‘Ik zit niet lekker in mijn vel, maar ik ga wel een gezonde, voedzame maaltijd maken.’

Je verstand, je ratio, boven je gevoel zetten kost wat oefening. Maar je zult merken dat, hoe vaker je je verstand laat winnen van je gevoel, hoe beter het gaat.

Lees ook: 5 tips om eetbuien te voorkomen

Structureer je leven

Misschien besef je het je niet, maar ritme en structuur zijn voor ieder mens belangrijk. Hoe beter je je leven structureert, hoe meer rust en balans je zult ervaren. Je kunt dit doen door iedere activiteit te plannen, maar dat hoeft niet altijd. Begin eens met de volgende dingen: 

  • Sta elke dag rond dezelfde tijd op en ga elke dag rond dezelfde tijd naar bed;
  • Plan je maaltijden in en eet elke dag rond dezelfde tijd. Maak hier een gewoonte van;
  • Bekijk op welke momenten van de dag je kunt bewegen. De ene dag heb je hier waarschijnlijk meer tijd voor dan de andere dag. Maar je kan altijd een rondje wandelen in je lunchpauze!
  • Plan iedere dag ook een moment van ontspanning in. Dit kan juist het moment zijn dat je gaat bewegen, maar dat kan ook het afspreken met vrienden zijn of het uitoefenen van je hobby.

Door je week te structureren, creëer je overzicht. Hiermee zal je bewustere keuzes maken en meer rust ervaren. Ook zal je minder snel je weekplanning overhoop gooien wanneer er iets onverwachts gebeurt. 

Online training

Wordt 2023 het jaar waarin jij eindelijk stappen gaat zetten richting een gezonde leefstijl? Met mijn online training kun je dit goede voornemen omzetten in actie!

Download gratis 'Het geheim van afvallen'!

Wat is de meest effectieve manier om gewicht te verliezen? Download gratis mijn uitwerking van 5 handvatten die het antwoord op deze vraag samenvat!