Ben je een slechte slaper? Hier 6 tips!

Een goede nachtrust is belangrijk, daar zijn we het vast allemaal over eens. Alleen ik hoor nog te vaak dat mensen slecht slapen. Daarom heb ik hier zes belangrijke tips voor jou voor een betere nachtrust!

Minder cafeïne

Eén kop koffie in de avond kan je slaap al negatief beïnvloeden. Onderzoek laat zien dat wanneer je 6 uur voor slapen gaan cafeïne neemt, dit een negatief effect heeft op je nachtrust.

Voor een optimale nachtrust is het daarom belangrijk dat je geen cafeïnehoudende dranken drinkt na 16:00-18:00 uur.

Stress less!

Je lichaam reageert op stress door het aanmaken van stresshormonen. Of je nou door een leeuw achterna gezeten wordt, of dat je morgen een belangrijke presentatie hebt, je lichaam ziet het verschil niet.

Stresshormonen zorgen voor een staat van alertheid. Om die reden is stress gelinkt aan insomnia (het niet kunnen slapen). Een keertje een nachtje minder slapen, omdat je een spannende gebeurtenis hebt is natuurlijk niet erg. Maar als deze stress chronisch is, is het van belang om hier wat aan te doen.

Je in slaap netflixen is niet handig!

’s Avonds lekker nog even je favoriete serie kijken totdat je in slaap valt. Voor veel mensen is dit heel normaal, maar dit beïnvloedt een goede nachtrust! Wanneer we vlak voor het slapen gaan nog veel naar een fel scherm kijken, onderdrukt het lichaam de productie van het hormoon melatonine (een hormoon wat een rol heeft in het slaap-waakritme) . Dit zorgt voor slaapproblemen zoals minder goed inslapen en minder diepe slaap.

Het is dus beter om ’s avonds een boek te lezen of iets anders waar geen beeldscherm voor nodig is.

Doe wat aan je overgewicht

Gewichtsverlies kan leiden tot een betere nachtrust. Dit blijkt uit onderzoek van Johns Hopkins University School of Medicin. Veel mensen met (extreem) overgewicht hebben last van slaapproblemen, zoals slaap-apneu en insomnia.

In deze studie gingen 77 participanten de uitdaging aan om gewicht te verliezen. De ene helft deed dit met alleen een voedingsschema en de andere helft kreeg daarnaast nog weerstandstraining. Ze verloren na zes maanden gemiddeld 6,8 kilo en hun buikvet was verminderd met 15%. De kwaliteit van slaap verbeterde in beide groepen. Een vermindering van buikvet had het meest positieve effect op de nachtrust van de participanten.

Wil jij afvallen en kan je hier hulp bij gebruiken? bekijk hier wat ik jou kan bieden!

Eet niet te laat en te veel voor het slapen gaan

Naast het feit dat het eten vlak voor slapen vaak leidt tot overgewicht door meer te calorieën te consumeren dan je nodig hebt, beïnvloedt het de kwaliteit van slaap ook. Onderzoek laat zien dat eten voor het slapen gaan een negatief effect heeft op de nachtrust. Daarom is het verstandig om minimaal een uur voor het slapen gaan niks meer te eten.

Wees niet te actief voor het slapen

Wil je een betere nachtrust? Zorg dan dat je overdag lekker actief bent. Onderzoek laat zien dat sporten of actief bezig zijn een positieve werking heeft op de slaapkwaliteit van mensen. Maar wanneer je te intensief sport voor het slapen gaan, kan het er voor zorgen dat je niet in slaap komt door de hormonen die je lichaam tijdens het sporten aanmaakt.

Pas deze zes tips toe en je nachtrust zal verbeteren. Een betere slaap betekent meer energie voor je work-outs en helpt je bij het bereiken van je doelen, binnen en buiten de sportschool!

Meer artikelen lezen? lees hier mijn 10 tips voor het voorkomen van ongezond snacken.

Online training

Wordt 2023 het jaar waarin jij eindelijk stappen gaat zetten richting een gezonde leefstijl? Met mijn online training kun je dit goede voornemen omzetten in actie!

Download gratis 'Het geheim van afvallen'!

Wat is de meest effectieve manier om gewicht te verliezen? Download gratis mijn uitwerking van 5 handvatten die het antwoord op deze vraag samenvat!