Beweeg ik te weinig?

Je herkent vast wel van die momenten dat je vol goede moed besluit om te gaan bewegen, of dat nu wandelen, fietsen of fitnessen is. Het plan is er, maar de uitvoering blijkt toch wat lastiger; er kan van alles tussenkomen waardoor je toch niet in de benen komt. Het weer zit niet mee, je moet het huishouden nog doen, je kinderen willen niet slapen of die ene vriendin heeft echt even je hulp nodig. Hoe veel beweging is eigenlijk gezond? Wanneer beweeg je te weinig? Op die vragen hoop ik je een antwoord te geven.

Voldoende beweging

Volgens het Voedingscentrum is het belangrijk om als volwassenen per week minstens 150 minuten matige of zwaar intensieve inspanning te leveren, verspreid over diverse dagen. Met matige inspanning wordt bijvoorbeeld rustig wandelen of fietsen bedoeld. Denk bij intensieve inspanning aan hardlopen, voetballen of wielrennen.

Daarnaast wordt aangeraden om minimaal twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten te doen. Voorbeelden van spierversterkende oefeningen zijn krachttrainoefeningen en duursporten als fietsen. Denk bij botversterkende oefeningen aan springen, traplopen, wandelen, hardlopen en dansen.

Het is belangrijk om per week minstens 150 minuten te bewegen.

Dus nog een keer: 150 minuten per week in beweging, en minstens 2 keer spier- of botversterkende activiteiten. Klinkt simpel toch?

Bewegen is goed, meer bewegen is beter

Het is voor veel mensen lastig om meer te bewegen. De aanbevolen wekelijkse beweging is nog te halen als je een drukke baan en een druk gezin hebt. Maar ook dan is het soms lastig om aan je beweging te komen. Het is daarom heel belangrijk om veel stilzitten te voorkomen. Pak bijvoorbeeld de fiets als je boodschappen gaat doen, of loop op kantoor eens een rondje door of om het gebouw. Even de benen strekken levert al gezondheidsvoordeel op.

Toch is bewegen goed, maar meer bewegen vaak beter. De aanbevolen beweging is echt het minimum. Alles wat je daar bovenop nog meer beweegt is mooi meegenomen.

Verschil tussen mannen en vrouwen?

Uit onderzoek van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) blijkt dat in Nederland in 2019 meer mannen dan vrouwen een ongezond gewicht, namelijk overgewicht, hadden. Maar liefst 44% van de Nederlanders had in 2019 overgewicht. Dat is erg veel! Hierbij hadden mannen (48%) vaker overgewicht dan vrouwen (40%). Als je daarover nadenkt zijn het schrikbarende cijfers. Des te belangrijker om in beweging te komen!

Het advies voor de minimale aanbevolen hoeveelheid beweging is voor zowel mannen als vrouwen gelijk. Het is niet zo dat een man bijvoorbeeld meer moet bewegen dan een vrouw. Daarnaast hangt een goed gewicht natuurlijk ook samen met een gezond en verantwoord voedingspatroon. Als het gaat om voeding, dan hebben mannen wel meer nodig dan vrouwen. Wil je weten wat voedingsdeskundigen adviseren?

Lees daarvoor het artikel over de schijf van vijf!

Tips voor meer beweging?

Voor sommige mensen is het echt lastig om wekelijks genoeg beweging te krijgen; vooral met een drukke baan en veel dingen buiten werk om. De neiging is groot om op de bank of stoel te blijven zitten. Toch is het ontzettend belangrijk om in beweging te komen en te blijven! Wil je een paar waardevolle en haalbare tips?

Lees dan dit artikel!

Nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor mijn nieuwsbrief en ontvang wekelijks content rondom voeding, training en leefstijl! 

Download gratis de snackgids 'snack bewust'!

Krijg ongewenst snacken onder controle met deze 10-daagse gratis challenge.