Je bent begonnen met afvallen. Je let goed op wat je eet, bent lekker in beweging en alles lijkt goed te gaan. Elke morgen sta je even op de weegschaal, maar dan ontdek je dat je gewicht best wel schommelt. Soms is je gewicht ineens hoger dan je had gedacht en soms misschien wel juist lager. Herkenbaar? Moet je jezelf eigenlijk wel dagelijks wegen tijdens het afvallen?
Dagelijks wegen en gewichtsschommelingen
Je gewicht schommelt dagelijks, zelfs door de dag heen. Dat heeft te maken met allerlei factoren. Je weegt zwaarder als je net hebt gegeten of gedronken. Je lichaam houdt soms meer vocht vast door de inname van koolhydraten. Ook stress en menstruatie hebben invloed op je gewicht.
Kortom: je gewicht schommelt. Het is belangrijk om dat in je achterhoofd te houden tijdens het afvallen. Helemaal wanneer je besluit om jezelf elke dag te wegen. Je gewicht kan zomaar hoger zijn dan de dag ervoor, terwijl je geen rare dingen hebt gedaan.
Dat je gewicht hoger uitvalt, betekent trouwens niet dat je geen vet verliest. Het kan zelfs zo zijn dat je gewicht hoger is dan een dag eerder, maar dat je wel vet bent verloren. Het gewicht kan ondanks dat je je gewoon aan een goed plan houdt per dag verschillen.
Daarom is het belangrijk om te onthouden: Je gewicht kan je niet of nauwelijks controleren, maar wat je doet wel. Focus vooral op de dingen die je doet om gewicht te verliezen, dan komt het gewichtsverlies vanzelf.
Lees hier meer over die gekke gewichtsschommelingen!
Dagelijks wegen en een ongezonde mindset
Mijn ervaring met mensen die dagelijks wegen is dat ze vaak te obsessief met het getal bezig zijn en de voordelen en progressie buiten de weegschaal om langs ze heen gaan. Ze zijn te gefixeerd op het cijfertje op de weegschaal.
Als jouw enige doel tijdens het afvallen is om de weegschaal naar beneden te zien gaan, dan zal je waarschijnlijk niet of minder bezig zijn met het ontwikkelen van een gezonde leefstijl. Met als gevolg dat je na het afvallen weer terugvalt in je oude gewoonten en patroon. Met als gevolg.. het jojo-effect.
Is het niet beter om te gaan voor duurzaam resultaat, waarbij je werkt naar een gezond gewicht, maar je tegelijkertijd focust op het ontwikkelen van gezonde en duurzame gewoonten? Op deze manier is je gewichtsverlies blijvend én word je er een gezonder (en vaak veel gelukkiger) mens van.
Dagelijks wegen en verkeerde conclusies trekken
Terug naar de weegschaal en dagelijks wegen. Elke dag op de weegschaal kan dus leiden tot obsessief omgaan met je gewicht. Terwijl je gewicht niet te controleren is.
Het is dus een verkeerde conclusie om te zeggen dat je ‘een goede dag hebt gehad’, als de weegschaal de dag erna een lager gewicht aangeeft. En andersom: het is niet perse een slechte dag als je gewicht de dag erna hetzelfde is gebleven of omhoog is gegaan.
En als je op basis van deze foutieve conclusies ook nog eens iets gaat veranderen aan jouw afvalplan, dan begeef je je op gevaarlijk gebied. Wat ik hiermee bedoel? Bijvoorbeeld:
- Als het gewicht hoger is dan verwacht, dan gaan mensen dat compenseren door die dag veel minder te gaan eten. Met als gevolg meer honger – meer kans op eetbuien – negatief voor je vooruitgang
- Als je gewicht niet omlaag is gegaan, dan kan de moed je in de schoenen zakken. Wat doe je verkeerd? (Niets, maar je denkt van wel.) De kans is aanwezig dat je er geen vertrouwen meer in hebt en stopt. En daarmee stopt ook je vooruitgang.
- Als je gewicht lager is dan je had verwacht, dan kan je denken dat je die dag wel wat meer kunt eten. Met als gevolg meer calorieën gegeten – de dag erna weeg je wellicht zwaarder dan je had verwacht – negatief voor je vooruitgang.
Herken jij je in de voorbeelden hierboven? In dat geval lijkt het me niet verstandig dat je je dagelijks weegt. Probeer eens een keer in de week of maand. Het zal je veel meer rust en minder obsessieve gedachten opleveren.
Zijn er ook voordelen aan dagelijks wegen?
Als je objectief naar het cijfertje op de weegschaal kunt kijken, dan kunnen er zeker voordelen aan zitten. Maar in veel gevallen zijn we niet objectief als we wegen. Het cijfertje heeft toch voor veel mensen bewust of onbewust invloed.
Als jouw weegmoment je humeur voor de dag bepaalt (zowel positief als negatief), dan ben jij niet objectief aan het wegen.
Objectief op de weegschaal staan betekent dat je je niet laat leiden door wat de uitkomst is. Je gebruikt het gewichtscijfer als data, om over langere periode te kijken hoe je afvalproces gaat. Het is best interessant om dagelijks je gewicht bij te houden en zo te zien dat je gewicht schommelt en het afvallen nooit lineair gaat.
Hoe meer weegmomenten (en dus meer gegevens) je hebt, hoe beter je je vooruitgang in beeld kunt brengen. Meet je je gewicht over een aantal weken of zelfs maanden, dan pas kan je concluderen of je gewichtsverlies succesvol is. Maar dit is ook mogelijk als je een keer in de week, twee weken of maand doet.
Vooruitgang meten naast de weegschaal
Hoe weet je dat je afvalt, zonder dat je op de weegschaal staat? Kan dat überhaupt? Ja. Soms zie je van die video’s op social media van de transformatie van mensen. Zie je dan alleen de weegschaal? Nee, juist niet! Je ziet foto’s, video’s van hoe mensen eruit zien voor, tijdens en na het afvallen.
Foto’s van jezelf maken is een mooie tool om de verandering van je lichaam vast te leggen. Als je veel aan krachttraining doet, dan kan je soms weinig kilo’s verliezen, maar is je lichaamssamenstelling duidelijk wel veranderd: meer spiermassa, minder vetmassa. Je ziet de vooruitgang misschien minder snel op de weegschaal, maar op foto’s kan het een wereld van verschil zijn.
Lees ook: Afvallen zonder wegen, kan dat?
Waarom foto’s? Is jezelf bekijken in de spiegel niet genoeg?
Waarschijnlijk kijk jij elke dag in de spiegel. Omdat je lichaam van dag tot dag niet snel verandert, zal je zelf het verschil minder snel zien. Maar als je een foto van jezelf ziet van maand 1 en maand 2, dan pas gaat het je opvallen. Daarom: begin je met afvallen? Maak een aantal foto’s van jezelf en herhaal dit elke maand. Het kan erg motiverend zijn om je lichaam te zien veranderen.
Zijn er nog meer manieren naast de weegschaal om vooruitgang te meten? Ja, naast foto’s kan je ook de omtrek van je middel opmeten. Wanneer het gewicht op de weegschaal niet afneemt, maar de middelomtrek wel, dan zie je dat je alsnog progressie maakt!
Dagelijks wegen, afvallen, tot slot:
Het meten van vooruitgang tijdens het afvallen kan je doen door jezelf te wegen, foto’s te maken en de omtrek van je middel op te meten. Het is natuurlijk mooi als je merkt dat je steeds meer richting je streefgewicht of droomlichaam werkt. Maar, al deze dingen zijn slechts op het uiterlijk gericht.
Wist je dat vooruitgang tijdens het afvallen in veel meer dingen kan zitten dan alleen deze uiterlijke factoren? Met dat je werkt aan je lichaam, kan je ook werken aan je mindset rondom afvallen en een betere relatie met voeding. Ook kan je tijdens jouw proces meer zelfvertrouwen krijgen en een gezonde leefstijl creëren.
Misschien zijn deze veranderingen wel mooier dan het uiterlijk! Uiteindelijk zorgen een goede mindset en meer zelfvertrouwen ervoor dat je op een gezonde en bewuste manier omgaat met je lichaam, voeding en beweging.
Staar dus niet blind op het cijfertje op de weegschaal. Het is niet nodig om obsessief elke dag te wegen. Focus ook op de voordelen van een gezonde leefstijl en probeer daarin te groeien. Zorg dat het ook jouw leefstijl wordt!
Afvallen, help!
Wil jij graag afvallen en gezonder leven, maar heb je geen idee hoe je dit moet aanpakken? Of heb je al talloze pogingen geprobeerd, maar mislukt het steeds?
Laat mij je helpen! Als online afvalcoach begeleid ik je op het gebied van afvallen, gezonde voeding, leefstijl en beweging. Het complete plaatje dus.