Diëtist in de sportschool • PT Apeldoorn

Geregeld vragen mensen me waarom ik als diëtist (en personal trainer) in de sportschool in Apeldoorn werk. Normaal gesproken werken diëtisten in de eerste of tweede lijn en zijn ze werkzaam bij een huisartsenpost of in het zieken- of verzorgingshuis. Als diëtist wil ik mij focussen op het effectief behandelen van overgewicht en ik denk dat de sportschool daar een hele goede omgeving voor is. Hieronder leg ik het je uit.

Diëtist in de sportschool: intensieve begeleiding

Voor mijn opleiding tot diëtist moest ik een afstudeerstage doen. Tijdens deze stage kwam ik erachter dat het contact tussen behandelaar en client erg minimaal is. Er was geen wekelijks contact en ik ben ervan overtuigd dat veel mensen wel die stok achter de deur nodig hebben (zeker in het begin!). Niet alleen een stok achter de deur is belangrijk, maar ook de band en de relatie die je met mensen opbouwt.

In de sportschool zie ik mensen wekelijks in plaats van maandelijks, zoals bij de meeste diëtisten het geval is. Op deze manier ben ik veel nauwer betrokken bij het proces waar mensen doorheen gaan. Het wekelijks evalueren van opgestelde doelen van de week kunnen veel inzichten geven over het beweeg- en voedingsgedrag. Door intensiever contact ontvangen mensen die ik begeleid sneller feedback en kan in diegene bijsturen waar nodig. Daarnaast kan ik in de sportschool meer verbinding leggen met de mensen, wat weer positief bijdraagt aan hun vooruitgang.

Als diëtist en personal trainer in Apeldoorn heb ik de mogelijkheid om mensen in de sportschool intensiever te begeleiden.

Krachttraining en afvallen – perfecte combinatie

De meeste mensen die ik doorgaans in de sportschool ontmoet, willen afvallen. Hier hebben ze allerlei redenen voor, zoals het afvallen om gezondheidsredenen, maar ook het beter in hun vel willen zitten en er beter uit willen zien.

Bij al deze redenen speelt krachttraining ook een belangrijke rol. Er is veel onderzoek gedaan naar krachttraining en gezondheid en de bewijzen zijn overduidelijk. Krachttraining helpt onder andere om spieren en botten sterk te houden, maar ook heeft het gezonde werking op de hersenen. Al deze factoren zorgen er weer voor dat je goed in je vel zit en goed kan bewegen, wat afvallen weer makkelijker maakt.

Maar dat is niet het enige. Want wanneer je meer spiermassa aanmaakt, heeft dit ook invloed op het uiterlijk. Voor het droomlichaam van de meeste mensen is ook de nodige spiermassa vereist. Het zorgt ervoor dat alles wat strakker oogt. Dit zou echter niet de voornaamste reden moeten zijn dat je naar de sportschool gaat, maar dat is mijn bescheiden mening. Ik denk dat de argumenten in de alinea hierboven veel waardevoller zijn, maar er goed uit zien is natuurlijk ook niet verkeerd.

Lees ook: Waarom zou je bewegen? Hier 5 redenen!

Diëtist in de sportschool – belangrijke lessen

“Krachttraining is de beweging die iedereen kan.” Een ware uitspraak. Zo is hardlopen bijvoorbeeld niet voor iedereen weggelegd. Ik zou het persoonlijk niet adviseren om te beginnen met hardlopen wanneer je veel gewicht te verliezen hebt. Hardlopen is dan namelijk erg belastend voor je gewrichten als de knieën en enkels.

Krachttraining is een heel ander verhaal. Er is namelijk voor ieder mens wel een aantal oefeningen te verzinnen. Groot of klein, overgewicht of niet, blessures, gebreken of niet, er is altijd iets wat je kunt doen. Dat is het mooie van krachttraining!

Dat is dan ook de reden waarom ik als diëtist die mensen wil helpen afvallen zo enthousiast ben over krachttraining. Veel mensen die willen afvallen, ervaren hun overgewicht als erg belemmerend. Het is voor hen lastig om op te staan, om te bewegen, enzovoorts. Maar juist door krachttraining ontdekken ze dat ze wél wat kunnen doen. Op deze manier begint vaak het balletje voor hen te rollen en mondt dit uit tot een complete transformatie.

Mindset

Daarnaast leert krachttraining (of sporten in het algemeen) je een belangrijke mindset aan, wat zich door vertaalt in het dagelijkse leven. Laat het me je uitleggen:

In de sportschool train je niet alleen je lichaam, maar ook de geest. Soms is het namelijk even afzien en heb je helemaal geen zin in bepaalde oefeningen. Door het toch te doen, creëer je discipline en doorzettingsvermogen. Deze eigenschappen hebben ook een positieve invloed op het creëren van gezonde voedingsgewoontes. De sportschool is daarom een handige tool om gezonde gewoonten te ontwikkelen die doorklinken in alle aspecten van het leven.

Grenzen verleggen

Ook leer je stapje voor stapje om uit je comfortzone te gaan en je eigen grenzen hiermee te verleggen. Ik ben ervan overtuigd dat dit zich ook vertaalt naar het dagelijkse leven. Je gaat beseffen dat wanneer je jezelf wilt verbeteren en vooruit wilt komen, dat je soms buiten je comfortzone moet gaan. Voor mij persoonlijk is dat een belangrijke levensles geweest in de sportschool, waar ik nog steeds profijt van heb.

Diëtist en personal trainer in Apeldoorn

Wil jij graag afvallen, fitter en sterker willen worden en kom je uit de omgeving van Apeldoorn? Als diëtist en personal trainer in de sportschool help ik je graag je doelen te bereiken! Ik kijk graag met je naar het complete plaatje van voeding, beweging en leefstijl en wil je uitdagen jouw grenzen te verleggen en te doen wat je nooit voor mogelijk hebt gehouden!

Word jij mijn volgende klant? Klik hier voor alle informatie en meld je aan!

Nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor mijn nieuwsbrief en ontvang wekelijks content rondom voeding, training en leefstijl! 

Download gratis de snackgids 'snack bewust'!

Krijg ongewenst snacken onder controle met deze 10-daagse gratis challenge.