Eerste keer sportschool? 7 tips!

De eerste keer dat je een sportschool binnen stapt, kan een spannende en uitdagende ervaring zijn. Het kan ook intimiderend zijn als je niet weet wat je kunt verwachten. Maar maak je geen zorgen, het is normaal om je zo te voelen. Om je verder te helpen: 7 tips om je te helpen je voor te bereiden op je eerste keer sportschool!

Eerste keer sportschool: welke dan?

Kies de juiste sportschool. Voordat je naar de sportschool gaat, is het belangrijk om er een te vinden die past bij jouw behoeften. Kijk naar de faciliteiten die ze bieden en wat voor soort sfeer de sportschool heeft. Sommige sportscholen bieden bijvoorbeeld meer cardio-apparatuur, terwijl andere zich meer richten op krachttraining. Zoek er een die past bij jouw doelen en persoonlijkheid.

Er zit best wel wat verschil tussen de sportscholen. Zo heb je grote ketens, zoals de Basic-Fit, maar ook kleinere sportscholen met een wat persoonlijkere benadering.

Maak een plan

Voordat je de sportschool binnenstapt, is het een goed idee om een plan te hebben. Bedenk wat voor oefeningen je wilt doen en hoeveel tijd je aan elke oefening wilt besteden. Als je nieuw bent in de sportschool, vraag dan om hulp van een trainer om je te helpen bij het opstellen van een plan dat bij jouw doelen past. Onthoud dat mensen in de sportschool erg behulpzaam zijn en je van alles uit willen leggen.

Draag de juiste kleding

Het is belangrijk om de juiste kleding te dragen wanneer je naar de sportschool gaat. Draag comfortabele en ademende kleding die geschikt is voor sporten. Zorg er ook voor dat je goede sportschoenen draagt die ondersteuning bieden en geschikt zijn voor de activiteiten die je wilt doen.

Eerste keer sportschool: begin rustig

Als je nieuw bent in de sportschool, dan is het belangrijk om rustig te beginnen. Verwacht niet meteen te kunnen doen wat de ervaren sporters doen. Begin met eenvoudige oefeningen laag in gewicht en verhoog geleidelijk de intensiteit of het gewicht. Dit zal je helpen om blessures te voorkomen en je lichaam aan te passen aan de nieuwe activiteit. Het is beter om eerst te begrijpen hoe oefeningen werken, dan om meteen zo zwaar mogelijk te gaan trainen.

Begin ook rustig in het aantal keer dat je naar de sportschool gaat. Mensen die starten, willen soms meteen 5 keer per week gaan trainen. Dat is behoorlijk wat. Probeer eerst eens 2 keer per week. Je kan het altijd opbouwen, maar de kans dat je het volhoudt, is zo veel groter.

Vraag om hulp

Als je nieuw bent in de sportschool, vraag dan om hulp. De meeste sportscholen hebben trainers die je kunnen helpen bij het opstellen van een plan en het uitvoeren van oefeningen. Ze kunnen je ook helpen bij het instellen van de apparatuur en ervoor zorgen dat je de juiste techniek gebruikt.

Schaam je er niet voor om om hulp te vragen!

Wees geduldig

Het kan even duren voordat je resultaten ziet van de inspanningen die je doet. Wees geduldig en blijf gemotiveerd. Focus op de positieve veranderingen die je voelt, zoals meer energie en een betere gezondheid.

Wees consistent

Consistentie is belangrijk als je wilt slagen. Probeer een regelmatige trainingsroutine te ontwikkelen die past bij jouw doelen. Dit zal je helpen om vooruitgang te boeken en resultaten te zien.

Eerste keer sportschool kan eng zijn

In het begin kan het eng zijn om naar de sportschool te gaan, maar als je deze tips volgt, kun je je op een goede manier voorbereiden. Blijf gemotiveerd en zet door en je zult al snel de vruchten plukken van je inspanningen.

Daarnaast is het niet gek om je in het begin wat onzeker of stuntelig te voelen. We’ve all been there. Hoe vaker je gaat, hoe meer je eraan went en hoe minder spannend het wordt. Succes!

Lees ook: Onzeker in de sportschool? 3 tips!

Nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor mijn nieuwsbrief en ontvang wekelijks content rondom voeding, training en leefstijl! 

Download gratis de snackgids 'snack bewust'!

Krijg ongewenst snacken onder controle met deze 10-daagse gratis challenge.