Geen sociale steun tijdens het afvallen: help!

Je bent begonnen met afvallen en werkt stapje voor stapje naar een gezonde leefstijl. Het kan op sommige momenten erg lastig zijn om consistent te blijven en vol te houden. Op zulke momenten kan de steun van mensen uit je omgeving erg welkom zijn. Mensen die je motiveren om door te blijven gaan en je aanmoedigen als je het moeilijk hebt. Maar wat als je geen sociale steun krijgt tijdens het afvallen?

Geen sociale steun tijdens het afvallen

Ik hoor vaak van mensen dat ze te weinig steun krijgen uit hun directe omgeving. Of dat vrienden, familie of partner geen positieve feedback geven tijdens het afvallen. Tijdens een feestje, wanneer je een drankje afslaat, krijg je te horen dat je niet zo moeilijk moet doen. Of dat mensen je vertellen dat je echt niet af hoeft te vallen en gewoon tevreden moet zijn met je lichaam. Dat je goed bent zoals je bent. Terwijl jij niet tevreden bent en graag van je overgewicht af wilt.

Afvallen is niet makkelijk. Gewicht verliezen zorgt soms voor oncomfortabele situaties. Situaties waarin je soms rationele keuzes moet maken, in plaats van maar te doen waar je op dat moment zin in hebt. Het wordt nog moeilijker als je sociale omgeving niet achter jouw keuze om af te vallen staat. Wanneer mensen om je heen je stimuleren ongezonde keuzes te maken. Wat doe je dan? Hoe kan je ervoor zorgen dat je gefocust blijft en je niet laat afleiden van je doelen? En hoe kan je ervoor zorgen dat je partner, vrienden en familie je gaan steunen?

Zorg dat je omgeving je begrijpt

Jij hebt voor jezelf goede redenen waarom je wilt afvallen. Je hebt overgewicht, je voelt je niet lekker in je vel zitten of je wil gezonder gaan leven. Omdat je niet tevreden bent met je huidige gewicht en/of hoe je eruit ziet.

Als je wilt dat je omgeving je hierin steunt en aanmoedigt, dan is het belangrijk dat ze gaan begrijpen waarom je gewicht wilt verliezen. Leg ze uit wat je doel is en waarom je dat doel graag wil behalen. Vertel ze dat het belangrijk voor je is dat ze je hierin supporten en dat het niet helpend is als ze je van je doelen af proberen te houden.

Wanneer je omgeving begrijpt waarom je wilt afvallen, is de kans veel groter dat je op meer steun en support kunt rekenen.

Lees ook: Afvallen volhouden, hoe dan? (Tips!)

Maar… wat als dat niet gebeurt?

Het kan zijn dat er nog steeds iemand is die je niet steunt na je uitleg over waarom je gewicht wilt verliezen. Wat doe je dan? Allereerst is het goed om te bedenken of deze persoon op dat moment een waardevolle bijdrage levert aan jouw leven. Wat heb je aan vrienden die jou niet aanmoedigen in het werken naar een gezond gewicht en een gezonde leefstijl? Zijn dit wel echte vrienden?

Soms is het voor jouw vooruitgang het beste om deze bepaalde personen een poosje niet in je leven te hebben, zodat jij je kunt focussen op wat voor jou belangrijk is: het afvallen. ‘Toxic’ mensen leiden je hier alleen maar vanaf.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat je niet afhankelijk van anderen bent om te werken aan jouw gezondheidsdoelen. Houd jezelf voor dat je de steun en goedkeuring van anderen niet nodig hebt om af te vallen. Je doet het voor jezelf, voor jouw lichaam, voor jouw geluk en voor jouw toekomst. Zodat je weer lekker in je vel zit, zodat je beter kunt bewegen en je gewicht niet meer in de weg zit.

Natuurlijk is het fijn en helpend om steun te krijgen van je sociale omgeving tijdens het afvallen. Merk je dat je behoefte hebt aan een luisterend oor en een positieve bemoediging maar kan je dit niet in je directe omgeving vinden? Ga dan op zoek naar mensen met wie je dat kunt delen. Neem een coach of personal trainer in de hand, of zoek online naar een fijne community van mensen die dezelfde doelen hebben als jij.

Maar vergeet niet dat jij de regie over jouw gewichtsverlies in handen hebt. Je hebt anderen hier niet voor nodig. Train jezelf in die mindset, juist door op moeilijke momenten door te zetten!

Online training

Wordt 2023 het jaar waarin jij eindelijk stappen gaat zetten richting een gezonde leefstijl? Met mijn online training kun je dit goede voornemen omzetten in actie!

Download gratis 'Het geheim van afvallen'!

Wat is de meest effectieve manier om gewicht te verliezen? Download gratis mijn uitwerking van 5 handvatten die het antwoord op deze vraag samenvat!