Gewichtsschommelingen bij afvallen

Vraag jij jezelf weleens af: “Waar komen die gewichtsschommelingen tijdens het afvallen vandaan en is dit normaal?” Je leest het in dit artikel!

Gewichtsschommelingen bij afvallen

Als je tijdens het afvallen dagelijks op de weegschaal staat, dan zie je dat je gewichtsverlies niet lineair gaat. Het is onmogelijk om dagelijks hetzelfde gewicht kwijt te raken. Dat zou natuurlijk fijn zijn; elke dag weer hetzelfde afvallen. De realiteit is anders: je gewicht schommelt. Zo kan het zijn dat je de ene dag een halve kilo ‘kwijt’ bent ten opzichte van de vorige dag, maar dat je de dag erna weer een halve kilo ‘aan bent gekomen’.

Je gewicht schommelt altijd, ook als je niet aan het afvallen bent. Dit is heel normaal en heeft de maken met een aantal factoren. Het is belangrijk om dit in het achterhoofd te houden als gewicht probeert te verliezen. Als je je vooruitgang per dag meet, dan krijg je een vertekend beeld van je afvalproces.

Het is veel beter om je gewichtsverlies per maand te analyseren. Als je dagelijks op de weegschaal staat, vergelijk dan bijvoorbeeld je gewicht op 1 februari met je gewicht op 1 maart. Op deze manier kan je over een langere periode beter inschatten of je op de goede weg zit.

Factoren voor gewichtsschommelingen bij afvallen

Er spelen een aantal factoren mee die zorgen voor dagelijkse gewichtsschommelingen. Hier op een rijtje:

De inname van zout, water en koolhydraten

Zout en koolhydraten zorgen ervoor dat je lichaam meer vocht (dus niet vet!) vasthoudt. Als je een dag voor het wegen meer zout of koolhydraten hebt gegeten, dan is het aannemelijk dat je gewicht de dag erna wat hoger is. Dat betekent niet dat je die vorige dag geen vet bent verloren. Het betekent alleen dat je lichaam meer vocht vasthoudt en je gewicht daarom hoger is.

Hetzelfde geldt voor water. Test het maar eens: weeg jezelf, drink daarna een liter water en weeg jezelf nogmaals. Grote kans dat je meer weegt dan voor het drinken. Klinkt ook logisch, toch?

Stress

Als je erg gestrest bent, kan je lichaam hier fysiek op reageren door meer vocht vast te houden. Vocht, geen vet. Dus is je gewicht op een dag hoger dan de dag ervoor? Ga eens na of je een hele stressvolle dag hebt gehad.

Menstruatie

Vrouwen houden tijdens hun menstruatie meer vocht vast. Tijdens de laatste periode van de cyclus piekt de hoeveelheid oestrogeen en progesteron in het lichaam. Beide hormonen hebben de neiging om vocht beter vast te houden, waardoor je dus meer gaat wegen.

Maag- en darminhoud

Als je ’s morgens weegt, dan weeg je onvermijdelijk minder dan de avond ervoor. Dat komt omdat je minder maag- en darminhoud hebt doordat je lichaam het voedsel ’s nachts heeft verteerd. Het is daarom meer dan logisch dat je meer weegt nadat je hebt gegeten. Dat betekent niet dat het hogere getal op de weegschaal direct betekent dat je aangekomen bent in lichaamsvet. Je hebt gewoon simpelweg meer voedsel in je maag en darmen.

Aanmaak van spiermassa (wanneer je afvallen combineert met krachttraining)

Als je tijdens het afvallen ook aan krachttraining doet, dan is het niet gek als je gewicht schommelt. Naast dat je vet verliest, maak je namelijk spiermassa aan. Op deze manier kan je misschien weinig in gewicht kwijtraken, maar wel veel in vet omdat je meer spiermassa opbouwt.

Zijn gewichtsschommelingen bij afvallen normaal?

Ja, dat is normaal. Je gewicht schommelt altijd en daarom is het belangrijk om je weegmomenten te benaderen als het verzamelen van gegevens. Houd tijdens het afvallen je gewicht langere tijd bij en als het goed is, ga je na verloop van tijd zien dat je bent afgevallen. Meet je vooruitgang niet van dag tot dag, maar van maand tot maand om een betrouwbaarder beeld te krijgen van je vooruitgang. Gooi de handdoek niet in de ring als je gewicht op een dag ineens wat hoger is dan de dag ervoor!

Meer over afvallen? Lees ook:

Nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor mijn nieuwsbrief en ontvang wekelijks content rondom voeding, training en leefstijl! 

Download gratis de snackgids 'snack bewust'!

Krijg ongewenst snacken onder controle met deze 10-daagse gratis challenge.