Gezond vlees afvallen | Om af te vallen zijn gezonde voedingskeuzes natuurlijk heel belangrijk. Maar wat zijn nou de beste keuzes die je kan maken als het op vlees aankomt? En waarom is vlees belangrijk tijdens het afvallen? In dit artikel leg ik het je uit!
Waarom vlees belangrijk is tijdens het afvallen
- Rijk aan eiwitten
Wanneer je mager vlees kiest, profiteer je van een hogere eiwit-inname zonder te veel vet binnen te krijgen. Dit helpt bij het behoud van spiermassa tijdens het afvallen. De verhouding tussen eiwit en vet in vlees hangt af van het vetgehalte: hoe vetter het vlees, hoe lager het eiwitgehalte, en vice versa. Waarom zijn eiwitten belangrijk? - Verzadigend effect
Vlees/eiwitten zorgen voor een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel geneigd bent om te veel te eten. Zorg tijdens het afvallen dat je genoeg eiwitten binnenkrijgt. Meer eiwitten nodig? Eet deze 10 dingen. - Essentiële voedingsstoffen
Mager, onbewerkt vlees staat in de Schijf van Vijf en past perfect in een gezond voedingspatroon. Het is een uitstekende bron van belangrijke vitamines en mineralen, zoals vitamines B1, B6, B12, zink, ijzer, fosfor en seleen. Vooral lever is rijk aan vitamine A. Vlees bevat van nature eiwitten en vet, maar geen koolhydraten.
Lees ook: Hoe kan ik snel en gezond afvallen?
Gezond vlees afvallen: Top 5!
Voor het afvallen is het dus belangrijk om mager vlees te kiezen. Het is laag in calorieën en hoog in eiwit. Hieronder 5 opties!
- Kipfilet
100 gram kipfilet (bereid) bevat:- 158 calorieën
- 30,9 gram eiwit
- Kalkoenfilet
100 gram kalkoenfilet (bereid) bevat:- 110 calorieën
- 24,8 gram eiwit
- Magere rundergehakt
100 gram magere rundergehakt (bereid) bevat:- 293 calorieën
- 29,6 gram eiwit
- Bieflappen
100 gram runderbieflap (bereid) bevat:- 140 calorieën
- 27,5 gram eiwit
- Runderbiefstuk
100 gram runderbiefstuk (bereid) bevat:- 146 calorieën
- 29,3 gram eiwit
Lees ook: Afvallen lukt niet: 10 redenen waarom + oplossingen
Extra tips voor afvallen en vleeskeuze en bereiding
- Mager vlees
Zoals je hierboven hebt gelezen heeft mager vlees meer eiwitten en daarbij ook nog eens minder calorieën dan vettere soorten. Een win-win dus en daarom hoort het thuis in een gezond voedingspatroon. Het geeft een verzadigend gevoel en veel gezonde voedingsstoffen en daarmee ideaal voor tijdens het afvallen. - Let ook op de bereiding
Mager vlees met veel vet tijdens de bereiding zorgt alsnog voor veel (onnodige) calorieën. Wees alert op hoe je het vlees bereid en vergeet niet dat dit ook calorieën zijn. Ondanks we vet nodig hebben is het wel iets waar we snel te veel van binnenkrijgen. - Portiegrootte
De hoeveelheid van hoeveel vlees je neemt is ook een factor waar je op wilt letten. Je kan namelijk ook te veel van mager vlees eten. Een normale portiegrootte is tussen de 75 en 150 gram. Afhankelijk van wat je caloriebehoefte en totale eiwitinname is. - Waarmee combineer je het?
Gooi je er een lading jus op of combineer je het met lekker veel groente? Bij voorkeur dat laatste dus! Een volwaardige maaltijd bestaat uit eiwitten, koolhydraatbron en voldoende groente. - Kies onbewerkt vlees
Onbewerkt vlees is minder gezond. Kies daarom voornamelijk onbewerkte vleessoorten. Dus liever geen hamburgers of worst standaard in je basis voedingspatroon (Af en toe als uitzondering).
Op zoek naar recepten met veel eiwitten? Download gratis mijn receptenboekje.
Hulp nodig bij het afvallen?
Vind je het lastig om de juiste voedingskeuzes te maken? Met mijn online coachingstraject leer je de in en outs van voeding en werk je aan een gezonde basis waarmee je kan afvallen. Vraag vandaag nog je kennismakingsgesprek aan om de eerste stappen te zetten met het afvallen en het werken aan een gezonde leefstijl!
Meer over afvallen?