Gezonde voeding en leefstijl

Als het gaat om een gezonde leefstijl, dan speelt voeding een grote rol. Sterker nog, de juiste voeding en voedingsgewoontes zijn de basis. We weten allemaal wel dat sommige producten gezonder zijn dan andere producten. Toch verbaast het je als je ziet hoe veel mensen zich niet bekommeren om gezonde voeding. Maar wat is gezonde voeding eigenlijk? En hoe maak je de goede keuzes in de supermarkt?

Voedingsgewoonten

Laten we eerst kijken naar voedingsgewoonten. Het is namelijk belangrijk om een dagelijks ritme te hebben als het gaat om de hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch en diner) en de tussendoortjes. Dit is niet alleen belangrijk voor je spijsvertering, maar het voorkomt ook ongezonde eetbuien. Door regelmatig te eten, ontwikkel je structuur in je leven.

Hoe vaak moet je dan eigenlijk eten? Het meest gangbaar is om drie hoofdmaaltijden te eten en twee à drie tussendoortjes. Het is aan te raden om ongeveer om de drie uur iets te eten. Dit heeft met je bloedsuikerspiegel te maken. Wanneer je voor langere tijd niets eet, dan zakt je bloedsuiker. Hierdoor ontstaan hongergevoelens en vaak de neiging om ongezond voedsel te eten.

Gezonde voeding

Als het gaat om gezonde voeding, dan is het verstandig om te kijken naar de zogenaamde Schijf van Vijf. Hierin staat vijf categorieën met voedingsmiddelen die je lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren. Denk hierbij aan vezels, vitaminen, eiwitten en mineralen.

Als je elke dag uit elke categorie eet, dan eet je gezond en gevarieerd. Ook voorkomen deze producten allerlei ziektes, zoals hart- en vaatziekten.

Omdat de schijf van vijf allerlei verschillende producten bevat, hoef je je geen zorgen te maken dat je ineens elke dag hetzelfde moet eten. Integendeel, wat afwisseling is niet alleen lekker en leuk, maar ook belangrijk! Door af te wisselen, krijg je alle voedingsstoffen binnen die je lichaam nodig hebt.

Als je wilt werken aan een gezondere leefstijl, dan is het handig om je voeding en voedingsgedrag eens goed onder de loep te nemen. Dat kan bijvoorbeeld door de app MijnEetmeter van het Voedingscentrum te gebruiken. In deze app kan je goed bijhouden wat en hoe veel je eet. De app laat je ook zien welke voedingsstoffen je voldoende, of misschien wel te weinig binnenkrijgt.

Vochtinname

Naast voeding is het ook belangrijk om voldoende te drinken. Vocht is belangrijk bij de opname van voedingsstoffen in je darmen en het transport van voedingstoffen en afvalstoffen in je lichaam. Ook regelt vocht je lichaamstemperatuur. Daarom is het goed om regelmatig een glas vocht te drinken. Water is altijd een goede keuze, maar je kan natuurlijk ook wat anders drinken.

Tips voor gezonde voeding

Misschien kom je er wel achter dat je helemaal niet zo gezond eet als je denkt. Als dat het geval is, dan is het belangrijk om een paar veranderingen door te voeren. Denk aan:

  • Vervang pasta voor volkoren pasta
  • Vervang wit brood voor volkoren brood
  • Vervang koekjes en snoep eens voor een stuk fruit
  • Plan je maaltijden in en bedenk van te voren wat je gaat eten
  • Bereid je avondeten met veel groenten
  • Vervang varkensvlees voor rundvlees of kip
  • Zorg voor een voedzame eerste maaltijd van de dag

Betekent een gezonde leefstijl dat je nooit meer mag genieten van je favoriete eten? Integendeel! Het draait allemaal om een juiste balans. Het is helemaal prima om af en toe eens lekker te snacken of een koekje bij de koffie te nemen.

Lees hier meer over een gezonde leefstijl!

Online training

Wordt 2023 het jaar waarin jij eindelijk stappen gaat zetten richting een gezonde leefstijl? Met mijn online training kun je dit goede voornemen omzetten in actie!

Download gratis 'Het geheim van afvallen'!

Wat is de meest effectieve manier om gewicht te verliezen? Download gratis mijn uitwerking van 5 handvatten die het antwoord op deze vraag samenvat!