Goed voorbereid de sportschool in: 6 tips!

Wil jij lekker kunnen knallen in de sportschool? Dan is het belangrijk dat je goed voorbereid de sportschool in gaat. Waar moet je op letten? In dit artikel 6 tips die je gaan helpen om optimaal te kunnen trainen!

Goed voorbereid de sportschool in begint bij…

… een goede nachtrust. Een goede nachtrust is erg belangrijk voor de hoeveelheid energie die je overdag hebt. Je kan je wel voorstellen dat wanneer je slecht slaapt, je dan ook minder goed presteert in de sportschool.

Een goede slaaproutine kan ervoor zorgen dat je meer resultaat kan behalen in de sportschool. Slaap is niet alleen belangrijk voor goede resultaten in de sportschool, maar speelt ook een belangrijke rol bij het leiden van een gezonde leefstijl en het afvallen.

Eet (op tijd) voordat je gaat sporten

Op lege maag sporten is leuk, maar in mijn ervaring en in het begeleiden van klanten zie ik toch dat de meeste mensen het beste presteren als ze van te voren iets hebben gegeten. Je gaat goed voorbereid de sportschool in als je iets van voeding in je maag hebt.

Helemaal als jij een beginner in de sportschool bent, dan raad ik aan om vooraf wat te eten. Als het gaat om een grotere maaltijd, dan kan je het beste zo’n twee uur van tevoren eten. Een kleinere maaltijd, zoals een tussendoortje, kan je 45-60 minuten voor je training eten.

Wat je het beste kunt eten voor het sporten? Dat lees je hier!

Eerst water, de rest komt later

Zorg dat je voor het trainen in de sportschool voldoende hebt gedronken. Vocht speelt een belangrijke rol in het lichaam en wanneer je gedehydrateerd (uitgedroogd) bent, dan gaat dit ten koste van je prestaties.

Vaak beginnen sporters pas tijdens hun training te drinken, maar voorafgaand is ook erg belangrijk om iets te drinken. Let er op dat je niet gaat overdrijven, want je wilt ook niet te veel drinken. 1 of 2 glazen water vooraf en 0,5-1 liter per uur moet voor de meeste mensen voldoende zijn. Wanneer je echt veel zweet of wanneer het warm is, dan kan dit meer zijn.

Goed voorbereid de sportschool in met een plan

Wat kom je doen in de sportschool? Wat ga je trainen? Welke doelen heb je? Het is belangrijk om een plan te hebben voor je trainingen. Je weet namelijk precies welke spieren je gaat trainen en welke oefeningen er op het programma staan. Op deze manier:

  • Loop je niet als een kip zonder kop rond in de sportschool
  • Kan je je mentaal voorbereiden op je training
  • Weet je wat er gaat komen en wat je gaat doen

Onvoorbereid de sportschool in lopen, kan ervoor zorgen dat je niet weet wat je moet doen of te veel uit gevoel gaat handelen, waardoor je uiteindelijk minder doet dan je had gehoopt. Daarnaast geeft het een goed gevoel om met je trainschema alle oefeningen af kunt vinken.

Bouw verder op je vorige trainingen

Dit punt sluit aan bij het vorige punt. Door te onthouden hoeveel gewicht je de vorige keer hebt getraind, kan je hierop verder bouwen. Je hoeft op deze manier niet af te tasten hoe zwaar je een oefening kan doen, want dat weet je nog van de vorige keer. Op deze manier weet je waar je limiet zit en kan je proberen je grens op een verantwoorde manier te verleggen. En daarbij zorgen nieuwe records ervoor dat je met een goed gevoel de sportschool uit gaat.

Goed voorbereid de sportschool in: wat neem je mee?

Misschien een inkoppertje, maar het is handig om te weten wat je meeneemt en nodig hebt in de sportschool. Hier een lijstje:

  • Flesje water
  • Handdoek
  • De juiste sportkleding en -schoenen
  • Slotje voor je kluisje
  • Pasje om binnen te komen
  • Oortjes of koptelefoon voor muziek

Ready to go!

Als je deze punten toepast voor je volgende trainingen, dan ga je goed voorbereid de sportschool in en knal je die gewichten door het dak heen!

Personal trainer Apeldoorn

Kom je uit de omgeving Apeldoorn, heb je het idee dat je niet goed voorbereid de sportschool in kan stappen en heb je behoefte aan wat begeleiding? Ik kan je helpen!

Bekijk hier alle informatie!

Ps. Voor alle mensen buiten Apeldoorn bied ik ook online coaching aan. Klik hier!

Nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor mijn nieuwsbrief en ontvang wekelijks content rondom voeding, training en leefstijl! 

Download gratis de snackgids 'snack bewust'!

Krijg ongewenst snacken onder controle met deze 10-daagse gratis challenge.