Hardlopen en afvallen

Veel mensen die willen afvallen, beginnen met hardlopen. Op zichzelf lijkt het een goed idee: door hard te lopen, verbrand je veel calorieën en daarmee verlies je gewicht. Maar zitten er ook nadelen aan afvallen door hard te lopen? Je leest het hier!

Voordelen hardlopen en afvallen

Zoals ik zal zei, verbrand je tijdens het hardlopen veel calorieën. Door meer calorieën te verbranden dan je binnenkrijgt door je voeding, val je af. Om een kilo aan gewicht te verliezen, moet je zo’n 7000 calorieën verbranden. Regelmatig hardlopen kan dus zeker bijdragen aan gewichtsverlies.

Daarna bouw je door het hardlopen een goede conditie op, waardoor je ook andere activiteiten langer vol kunt houden. Een goede conditie is goed voor je, omdat je daardoor meer en langer kunt bewegen. Nog een voordeel, dus!

Nadelen van hardlopen en gewichtsverlies

Helaas zitten er ook nadelen aan hardlopen en afvallen. Hardlopen is namelijk best een belasting voor je knieën, enkels en heupen. Hoe zwaarder je weegt, hoe meer belasting voor deze gewrichten. Het is dan ook niet gek dat je, wanneer je wilt afvallen en begint met hardlopen, op den duur last krijgt van je knieën, enkels en heupen.

Het veroorzaken van blessures door overbelasting, kan ervoor zorgen dat je flink minder kunt bewegen. Dat komt het afvallen natuurlijk niet ten goede.

Doordat je tijdens het hardlopen veel calorieën verbrandt, kan dit leiden tot gewichtsverlies. Het zorgt echter niet altijd voor een gespierder lichaam. Door het hardlopen verbrand je calorieën en gaat daarmee je vetpercentage omlaag. Veel mensen hebben als doel om een strak lichaam te krijgen, maar door alleen maar hard te lopen wordt dit doel niet altijd bereikt.

Verantwoord hardlopen en afvallen

Als je wilt afvallen, dan is regelmatig bewegen (naast gezonde voeding) belangrijk. Daarin moet je natuurlijk doen wat je leuk vindt en wat bij je past. Als het in jouw geval hardlopen is, dan moet je dat zeker doen. Pak het echter wel verantwoord aan. Ga niet in een keer tien kilometer hardlopen, maar bouw het rustig op. Begin niet te snel, loop niet te hard van stapel en neem tussendoor genoeg rust zodat je lichaam kan herstellen.

Merk je dat je last begint te krijgen van je gewrichten, neem dan je lichaam serieus. Neem voldoende rust om te herstellen en ga bijvoorbeeld zwemmen of fietsen. Door te zwemmen of te fietsen verbrand je ook veel calorieën, maar worden je gewrichten veel minder belast.

Als je graag een strak en een gespierd lichaam wil, dan is het aan te raden om hardlopen te combineren met krachttraining. Door krachttraining te doen, bouw je spieren op. Door hard te lopen, verbrand je calorieën en ontwikkel je een goede conditie. Een ideale combinatie, dus! Op deze manier verlies je gewicht, maar bouw je ook spiermassa op.

Heb je moeite met afvallen? Lees hier 5 tips!

Personal training in Apeldoorn

Wil je gewicht verliezen door middel van personal training? Ik help je graag! Samen gaan we aan de slag met voeding, beweging en krachttraining. Ik kijk daarbij naar het hele plaatje en help je duurzame veranderingen te maken in je leefpatroon, zodat je je doelen kunt halen!

Meer informatie

Kom je niet uit de omgeving in Apeldoorn, maar wil je wel graag begeleiding? Stuur me eens een bericht, dan kijken we samen naar de mogelijkheden!

Contact

Nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor mijn nieuwsbrief en ontvang wekelijks content rondom voeding, training en leefstijl! 

Download gratis de snackgids 'snack bewust'!

Krijg ongewenst snacken onder controle met deze 10-daagse gratis challenge.