Heb ik eiwitshakes nodig of niet?

Als personal trainer en diëtist krijg ik vaak de vraag of ik het een slim plan vind om eiwitshakes of -repen te gebruiken. Het antwoord is voor iedereen verschillend. Het hangt namelijk altijd af van de situatie waarin iemand zich bevindt. 

Eiwitpreparaten en -supplementen moeten altijd een aanvulling zijn op de dagelijkse voedingsinname. Je moet ze niet gebruiken ter vervanging van je voeding. Maar wanneer is het handig om extra eiwitten in te nemen? 

Waarom heb je eiwitten nodig?

Allereerst is het belangrijk om te weten waarom je eiwitten nodig hebt. Eiwitten gebruikt je lichaam voor veel verschillende dingen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende dingen:

  • De enzymen in het lichaam zijn eiwitten. Enzymen zijn nodig om koolhydraten, vetten en eiwitten te verteren in het lichaam en voedingsstoffen af te breken tot stoffen die we nodig hebben om te kunnen functioneren. Zo worden koolhydraten afgebroken tot glucose (energie), eiwitten tot aminozuren en vetten tot vetzuur en glycerol.
  • Eiwitten spelen een belangrijke rol voor het afweersysteem. Afweerstoffen en antilichamen zijn namelijk eiwitten.
  • Veel hormonen zijn eiwitten, zoals bijvoorbeeld insuline.
  • Eiwitten spelen een rol in het transport van zuurstof in het bloed. 
  • In het lichaam bevinden zich ook receptor-eiwitten. Hieraan kunnen bepaalde stoffen zich hechten. Deze eiwitten zorgen voor de overdracht van signalen
  • De bekendste functie van eiwitten is natuurlijk dat ze zorgen voor bouwstoffen voor het opbouwen van spiermassa. 

Hoeveel eiwitten heb je nodig?

Het is belangrijk om te weten hoeveel eiwitten je nodig hebt. Een mooie uitgangspositie is om 1 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag in te nemen. Wanneer je veel beweegt of aan krachttraining doet, kan dit wel oplopen tot 1.5-2 gram per kilo lichaamsgewicht. Ouderen krijgen te maken met sarcopenie. Dit is een proces waarbij je spiermassa verliest. Voor hen is het aan te raden om minimaal 1.2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht op een dag aan eiwit te consumeren.  

Om er achter te komen hoeveel eiwitten je op dit moment per dag binnenkrijgt, kan je de app ‘Mijn Eetmeter’ van het Voedingscentrum downloaden. Wanneer je hier invult wat je dagelijks eet, dan kan je ook zien welke voedingsstoffen je binnenkrijgt, waaronder dus eiwitten. Wanneer je denkt dat dit te weinig is, dan kan je door middel van aanpassingen in de voeding of door eiwitpreparaten de eiwitinname verhogen. 

Lees hier welke tien producten veel eiwitten bevatten!

Wanneer kies je voor eiwitshakes? 

Wanneer je merkt dat je het lastig vindt om meer te gaan eten, dan kunnen eiwitpreparaten een mooie optie zijn. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Eiwitshakes
  • Eiwitrepen

 Deze producten kan je ook op plantaardige basis bestellen bij verschillende webshops. Dit kan handig zijn als je last hebt van een lactose intolerantie of gevoeligheid. 

Dus wanneer kies je voor eiwitshakes? Wanneer je lichaam meer eiwitten nodig heeft, maar het lastig is om (nog) meer te gaan eten. Eiwitshakes of -repen zijn altijd een aanvulling op je normale dagelijkse voeding en nooit een vervanging. 

Nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor mijn nieuwsbrief en ontvang wekelijks content rondom voeding, training en leefstijl! 

Download gratis de snackgids 'snack bewust'!

Krijg ongewenst snacken onder controle met deze 10-daagse gratis challenge.