Herfstdip? Skip ‘m met deze tips!

Wanneer de zomer voorbij is, krijgen veel mensen te maken met de zogenaamde herfstdip. Je kunt lastiger uit je bed komen, bent moe en futloos en hebt eigenlijk nergens zin in. Logisch ook; het weer wordt kouder en vaak regenachtiger, het wordt steeds eerder donker en je weet dat het voorlopig nog wel even zo zal blijven. Wat kan je eraan doen? Hier wat tips!

Skip de herfstdip met ritme en structuur

Zorg dat je zo veel mogelijk ritme en structuur aanbrengt in je dagen en weken. Sta elke dag rond dezelfde tijd op en ga elke avond rond dezelfde tijd slapen. Plan je maaltijden in, plan in wanneer je gaat bewegen en houd jezelf aan die planning.

Wanneer je moe bent en nergens zin in hebt, dan is het lastig om je aan de planning te houden. Toch zal je merken dat, wanneer je het vol blijft houden, het steeds wat makkelijker gaat. Daarnaast geeft ‘niets doen’ vaak een waardeloos gevoel. Je dag structuur geven en je eraan houden, geeft dat je met een meer tevreden gevoel naar bed gaat.

Eet je groenten en fruit

Eet voldoende groenten en fruit. Denk aan zo’n 200-300 gram groenten per dag en twee stuks fruit naar keuze. Hier zitten voedingsstoffen in die je lichaam nodig heeft en die je energie geven.

Lees hier meer tips om gezond te eten!

Voorkom de herfstdip – ga naar buiten!

Ga elke dag minimaal 30 minuten naar buiten. Ja, ook als het regent (je bent niet van suiker!). In de herfst en winter hebben we over het algemeen een stuk minder zonlicht dan in het voorjaar en in de zomer. Zonlicht regelt de aanmaak van vitamine D. Een tekort hieraan zorgt voor een moe gevoel. Zet jezelf er daarom toe om regelmatig en dagelijks naar buiten te gaan.

Haal een frisse neus, maak een ochtendwandeling, laat de hond uit of ga toch fietsen. Het kan al een heleboel schelen!

Zonlicht en vitamine D

Zonlicht is de belangrijkste bron voor de aanmaak van vitamine D. Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Daarnaast speelt vitamine D een rol bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem. Het is dus belangrijk om in de herfst- en wintermaanden niet een te kort aan vitamine D te hebben.

Omdat we in de herfst en winter kortere dagen hebben en vaker binnenblijven, krijgen we dus ook minder zonlicht binnen. Slik daarom dagelijks een vitamine D-pilletje. Deze zijn bij iedere drogist te krijgen en kunnen net dat tekort aan vitamine D aanvullen.

Skip de herfstdip – wees lief voor jezelf

Wees mild voor jezelf. Het kan best frustrerend zijn om aan jezelf te merken dat het even niet zo lekker gaat. Dat je geen zin hebt om dingen te ondernemen en dat je planning daardoor soms helemaal in het water valt.

Natuurlijk is volhouden en doorzetten belangrijk, maar wanneer het je een dagje of een week even niet lukt, wees dan niet te hard voor jezelf. Je schiet er niets mee op en raakt vaak alleen maar gefrustreerder.

Bonustip: ga (samen) sporten

Wist je dat regelmatig sporten een positief effect heeft op je gemoedstoestand? Door (samen) te sporten, maak je endorfine aan. Dit is het gelukshormoon, wat ervoor zorgt dat je je goed voelt en lekker in je vel zit. Daarnaast zorgt sporten natuurlijk ook voor een goede conditie en draagt het ten goede bij aan je gezondheid. Zowel mentaal als fysiek!

Personal training in Apeldoorn

Nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor mijn nieuwsbrief en ontvang wekelijks content rondom voeding, training en leefstijl! 

Download gratis de snackgids 'snack bewust'!

Krijg ongewenst snacken onder controle met deze 10-daagse gratis challenge.