Het belang van structuur bij een gezonde leefstijl

Veel mensen hebben een druk bestaan. Zorgen voor een gezin, een drukke baan, sociaal leven en meer. Midden in de drukte van de dag of week is het soms lastig om dan tijd voor jezelf vrij te maken, laat staan om aan een gezonde leefstijl te werken. Als je een druk en soms chaotisch leven leidt, hoe kan je dan toch aan je gezondheidsdoelen werken? Het hebben van structuur gaat je helpen bij het creëren van een gezonde leefstijl! In dit artikel leg ik je uit waarom.

Ik denk niet dat dit een van mijn populairste uitspraken is, maar het excuus ‘ik ben te druk om gezonder te gaan leven’ gaat helaas niet op. Als je iets écht belangrijk genoeg vindt, dan ga je tijd en mogelijkheden vinden om eraan te werken. Tijd is prioriteit, vertelde iemand me ooit. Maar door structuur aan te brengen in je leven, maak je het jezelf een stuk makkelijker.

Structuur geeft perspectief voor een gezonde leefstijl

Mensen die gezonder willen gaan leven, kunnen overweldigd worden door alle informatie op internet. Maar waarom kijk je niet naar de aanpassingen die je kunt maken in je bestaande planning? Wat is er mogelijk binnen jouw dagelijkse en wekelijkse structuur? En hoe kan je hier kleine veranderingen in maken, zodat je stapje voor stapje dichter bij je gezondheidsdoelen komt?

Door structuur aan te brengen, krijg je perspectief. Zo leer je te denken in oplossingen en niet in problemen. Welke gezonde aanpassing kan jij in je huidige structuur implementeren? Een paar kleine voorbeelden:

  • Als je dan toch de kinderen naar school moet brengen, kan je dit dan op de fiets doen in plaats van met de auto?
  • Als je weet dat je op maandag laat thuis ben uit werk, kan je dan in het weekend alvast een gezonde maaltijd klaarmaken?
  • Als je een halfuurtje lunchpauze hebt, kan je dan je lunch eten tijdens een wandelingetje?

Als je op deze manier gaat kijken naar de mogelijkheden binnen je bestaande patroon, dan zal je al genoeg goede stappen kunnen maken richting een gezonde leefstijl, zonder dat het je te veel veranderingen kost.

Meer in balans komen in je drukke leven? Lees dan dit artikel!

Structuur zorgt voor consistentie

Ik heb het vaak over het belang van consistentie. Structuur helpt je om consistent te blijven werken aan een gezonde leefstijl. Door bijvoorbeeld sportmomenten in te plannen, is de kans groter dat je gaat. Dagelijkse (standaard) bezigheden worden vanzelfsprekend als je hieraan gewend raakt. Als je bijvoorbeeld sportmomenten niet inplant en ‘wel even kijkt wanneer er nog tijd over is’, dan is de kans groot dat je uiteindelijk niet gaat of minder dan je van plan was.

Structuur in voeding zorgt er ook voor dat je hier consistenter in kan worden. Bijvoorbeeld het eten rond dezelfde tijden, waardoor je minder snel een maaltijd of tussendoortje vergeet of overslaat.

Je geeft jezelf meer kans van slagen als je gestructureerd te werk gaat!

Over structuur gesproken: elke maandag stuur ik een weekmail met dit soort informatie, om jou te helpen je doelen te bereiken. Klik hier om je in te schrijven!

Structuur zorgt voor duidelijkheid en controle

Weten waar je aan toe bent. Dat klinkt voor de meesten van ons als muziek in de oren. Het hebben van een duidelijke structuur en planning gaat je helpen meer duidelijkheid en controle te hebben. Op deze manier komen de dingen niet zomaar aanwaaien, maar heb je nagedacht over wat je wilt doen en hoe je dagen eruit zien.

Uiteindelijk is het vooruitdenken en vooruitplannen een grote voordeel als je een gezond leven wil leiden. Ook weet je hierdoor welke dag voor jou lastiger gaat zijn om de gezonde keuzes te blijven maken. Denk bijvoorbeeld aan een grandioos drukke dag, waardoor het lastiger wordt om te bewegen of gezond te eten. Als je weet dat er zo’n dag aankomt, dan kan je van te voren al nadenken over een praktisch plan en ben je scherper op de dag zelf. Op deze manier ben je in controle over je eigen leven en het proces naar je gezondheidsdoelen.

Structuur en een gezonde leefstijl

Het hebben van structuur in het proces naar een gezonde leefstijl geeft rust. Je weet wat een dag of week met zich meebrengt en je bent hierop voorbereid. Het tegenovergestelde, het hebben van geen structuur of plan en maar kijken waar het schip strandt, zorgt voor chaos en onrust. Als je geen structuur hebt, kan je soms keihard werken aan een gezonde leefstijl, maar niet het gewenste resultaat bereiken.

Ik hoop dat je wat aan deze inzichten hebt en dat je aan de slag kan gaan met het werken aan je gezondheid. Laat een druk leven je niet tegenhouden! Er is veel mogelijk, ook al denk je misschien van niet. Zorg voor een duidelijke structuur en kijk naar wat mogelijk is binnen jouw huidige leefpatroon.

Kan jij wel iemand gebruiken die met je meekijkt en je helpt om structuur aan te brengen? Klik hier voor mijn aanbod of plan gratis een kennismakingsgesprek in om te kijken wat ik voor je kan betekenen!

Nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor mijn nieuwsbrief en ontvang wekelijks content rondom voeding, training en leefstijl! 

Download gratis de snackgids 'snack bewust'!

Krijg ongewenst snacken onder controle met deze 10-daagse gratis challenge.