Het perfecte dieet of training: bestaat dat wel?

Nu ik een aantal jaar mensen begeleid naar een gezonde leefstijl, zie ik veel verschillende mensen voorbijkomen: mannen, vrouwen, oud, jong, met overgewicht of niet. Mensen met totaal verschillende achtergronden en beweegredenen, maar we met een grote gemeenschappelijke deler: het streven naar perfectie. Ze willen graag perfect zijn in wat ze doen en zoeken naar de perfecte manier, de perfecte training of het perfecte dieet. Bestaat dat wel, of moet je juist niet streven naar perfectie? Lees het hier!

Het perfecte dieet

Mensen die besluiten te gaan afvallen of om gezonder te gaan leven, gooien vaak van de een op de andere dag het roer om. Een mooi besluit, begrijp me niet verkeerd! Maar in veel gevallen gaat het daar mis. Je wil zo snel mogelijk de kilo’s kwijtraken, je besluit om nooit meer te gaan snoepen, je gaat meteen zes keer per week sporten, enzovoorts. Je verdiept je in allerlei content van gezondheidsgoeroes en voor je het weet, loop je op blote voeten en drink je allemaal detox-sapjes, zodat je helemaal ‘zen’ wordt en de kilo’s eraf vliegen.

Je denkt heel erg gezond bezig te zijn, maar door zo perfect mogelijk te willen zijn, ontstaan er een aantal valkuilen waar je in kan trappen. Een paar voorbeelden:

Je gaat te snel omdat je perfect wil zijn

De drang voor perfectie zal er hoogstwaarschijnlijk voor zorgen dat je te snel je doelen wilt bereiken. Of het nu gaat om een streefgewicht of om het creëren van gezonde nieuwe gewoonten. Hierdoor ga je rare sprongen maken en verlies je misschien wel teveel gewicht in één keer. Je hebt de neiging om jezelf uit te hongeren en dit is natuurlijk niet gezond.

Al met al ga je er niet fitter op worden en daarnaast voel je je al weken vermoeid. Een mooie richtlijn om aan te houden is 0,5-1 kilo gewichtsverlies per week. Het is een richtlijn, een range, want er is geen perfect getal. Maar wanneer je dit aanhoudt, dan is de kans groter dat je op een verantwoorde manier afvalt en niet te hard van stapel loopt.

Daarnaast zal je merken dat wanneer je te snel gaat, je het ook sneller opgeeft. Je aanpak is niet duurzaam en vaak niet lang vol te houden op de lange termijn. Kies daarom voor duurzaam gewichtsverlies, waardoor je het kunt volhouden en blijvend afvalt.

Je blijft zoeken naar het perfecte dieet

‘Ik heb gelezen dat…’ En dan komt er weer een claim waar geen doorslaggevend bewijs voor is. En soms is het wel wetenschappelijk onderbouwd, maar betekent het dan dat je het perse moet doorvoeren? Tegenwoordig doen mensen de meest bizarre gezondheidsclaims, of beweren dé sleutel tot gewichtsverlies te hebben gevonden.

Vaak zijn deze beweringen voor de gewone mens praktisch onhaalbaar, of zorgen ervoor dat je leven een stuk ingewikkelder wordt. Ga voor jezelf na: welke veranderingen zijn nou echt belangrijk? Wat gaat jou nou echt helpen om je doelen te halen? Is dat het zoveelste sapkuurtje, een ijsbad of het lopen op blote voeten, of is dat veel te rigoureus?

Wanneer jij iets gaat veranderen aan jouw leefpatroon, vraag jezelf dan af of je dit een aantal weken, of misschien wel de rest van je leven vol kunt houden.

Soms kan het helpen om een aantal weken wat strenger voor jezelf te zijn, maar heb je ook een plan voor erna? Wanneer je na die weken je doel hebt bereikt, dan kan je niet naar de gewoonten terug die ervoor gezorgd hebben dat je in eerste instantie overgewicht hebt gekregen. En nee, het antwoord: “Ik weet wel waar het aan ligt”, is te kort door de bocht. Ik weet ook heel veel, maar dat betekent niet dat ik hier altijd naar handel. Helaas werkt het niet zo, het vereist training. Door op confronterende momenten keer op keer de juiste keuze te maken train je je mindset. Dan weet je het, maar dan doe je het ook.

Je legt de lat veel te hoog

Als we het over de lat hoog leggen hebben, dan moet ik altijd denken aan de reclame van de NCOI. Grappig hoe die marketing werkt. Dus dit is natuurlijk het moment om even over mijn online training ‘Grip op Gewicht’ te beginnen, die jou stap voor stap in 12 weken aanleert om de lat op de juiste hoogte te hangen en te werken aan een gezonde leefstijl.

Genoeg daarover, lees hier meer als je geïnteresseerd bent!

Terug naar de te hoge lat. Wanneer je de lat voor jezelf te hoog legt en perfect wil zijn in alles wat je doet, dan is dat vaak een manier om jezelf uit te schakelen en al snel de handdoek in de ring te gooien.

Jordan Syatt, een fitnessexpert uit Amerika, deed ooit de legendarische uitspraak: “Consistently good is infinitely better than inconsistently perfect.” Consistent goed is oneindig veel beter dan inconsistent perfect. En daar geloof ik ook in.

Het perfecte wat soms uit de wetenschap komt, is niet altijd haalbaar. Daarom is mijn beroep als personal trainer en diëtist uitgevonden, om wetenschappelijke informatie te filteren naar de praktijk. Om zo te kijken wie ik voor me hebt en welke (kleine) aanpassingen diegene kan maken om richting zijn doel te komen. Om te zoeken naar een plan wat bij diegene past. Misschien niet het perfecte plan volgens de wetenschap, maar wel het perfecte plan in de praktijk voor deze persoon.

Ik hoop dat je liever voor een situatie kiest waarbij je minder kilo’s verliest, maar wel patronen doorbreekt, dan dat je je kilo’s verliest en je patronen behoudt waarmee je overgewicht hebt ontwikkeld. Dan krijg je het welbekende jojo-effect.

Wil jij succesvol gewicht verliezen? Analyseer dan je voedingsgedrag en ga aan de slag met het trainen van de mindset. Ga in plaats van te zoeken naar het perfecte dieet op zoek naar wat voor jou de juiste balans is in je voeding, beweging en je hele leefstijl.

Kan je wel wat hulp gebruiken?

Als personal trainer, diëtist en (online) coach is het mijn missie om mensen te helpen naar een gezonder leven. Ik help je graag!

Bekijk hier wat ik voor je kan betekenen!

Nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor mijn nieuwsbrief en ontvang wekelijks content rondom voeding, training en leefstijl! 

Download gratis de snackgids 'snack bewust'!

Krijg ongewenst snacken onder controle met deze 10-daagse gratis challenge.