Gezonder leven… het draait allemaal om gezonde voeding en voedingsgewoonten, beweging en balans. Maar om stappen te maken naar een gezonder leven is het goed om te kijken naar wat het je oplevert. Terug naar de basis dus!
Voordelen gezonder leven
Wij mensen willen graag het nut inzien van verandering. Waarom zou je het anders doen? Waarom zou je van de bank afkomen en gaan sporten, als het je niets oplevert? En wanneer je het nut er niet van inziet, dan wissel je je pizza niet om voor een salade.
Hier een aantal voordelen van een gezonde leefstijl:
- Gezondheidswinst: met gezonde voeding, regelmatig bewegen en de nodige rust en ontspanning heb je minder kans op allerlei ziekten en daarmee een hogere levensverwachting.
- Meer kwaliteit van leven: een gezonde leefstijl toont duidelijk aan dat mensen meer kwaliteit van leven ervaren. Ze zijn energieker, levenslustiger en gelukkiger.
- Eigen verantwoordelijkheid: door bewust gezond te leven, neem je je eigen verantwoordelijkheid serieus. Je werkt aan je gezondheidsdoelen en bouwt daarmee meer zelfvertrouwen en zelfbewustzijn op, wat ten goede komt aan een positief zelfbeeld.
- Meer structuur: een gezonde leefstijl draait om ritme, balans en structuur. Dit zorgt voor meer rust in een gehaaste wereld.
Misschien ben je al goed onderweg naar een gezonde leefstijl. Toch zijn er altijd wel dingen die je kunt optimaliseren. Maar let wel: het is en blijft een proces van zelfverbetering en een leerweg van steeds betere keuzes maken.
Gezonder leven: tips
Ondanks dat er al veel genoemd is, wil ik je hier wat tips geven om je op weg te helpen naar een gezonder leven. Als je op dit moment besluit dat je hier stappen in wilt maken, dan kunnen deze tips je helpen.
Stel haalbare doelen
Waar wil je naartoe? Waarom wil je gezonder leven? Hoe wil je het aanpakken? Het stellen van doelen en een toekomstvisie is heel belangrijk op de weg naar een gezonde leefstijl. Schrijf eens een aantal redenen op waarom je gezonder wilt leven en maak een plan hoe je dat aan wilt pakken.
Je kunt hele grote doelen stellen, zoals ‘vanaf nu ga ik drie keer per week sporten, niet meer snoepen en….’. Is dit een haalbaar doel? Is dit niet ineens een te grote verandering?
Het is veel beter om te beginnen met kleinere, behapbaardere doelen. Begin bijvoorbeeld eens met een keer per week sporten, of wat vaker een ommetje maken. Of ga aan de gang met het koken van verse en voedzame maaltijden. Probeer dat eerst eens twee keer per week. Wanneer dat allemaal goed gaat en die gewoonte is ontstaan, dan kan je je doelen langzaamaan groter maken, uitbreiden of andere doelen erbij pakken.
Breng je omgeving op de hoogte
Het is belangrijk om je inner circle te vertellen van je plannen om gezonder te leven. De mensen om je heen kunnen je steunen, je een duwtje in de rug geven als dat nodig is of meedenken in je plannen. Wellicht willen ze wel met je meedoen, door samen met je te gaan wandelen, gezond te eten of samen te koken.
Weet dat je er niet alleen voor staat! En als het even lastig wordt, de moed je in de schoenen zakt of wanneer je het even niet meer ziet zitten, dan is het fijn als er mensen om je heen staan die je kunnen motiveren en kunnen aanmoedigen om het niet op te geven.
Breng je ongezonde gewoonten en valkuilen in kaart
Ben jij een avondsnacker of ben je ’s morgens niet in beweging te krijgen? Noteer eens de valkuilen en ongezonde gewoonten die je hebt. Deze valkuilen kunnen in de weg staan als je een gezonder leven wilt leiden. Bedenk vervolgens per valkuil hoe je ermee om kunt gaan.
Bijvoorbeeld:
Ik ben geneigd ’s avonds laat veel meer te eten dan gezond voor me is. Daarom kook ik ’s avonds een voedzame maaltijd met veel vezels, waardoor ik langer vol zit. Ook bedenk ik van te voren wat ik na het avondeten nog ga eten, waardoor ik minder in de verleiding kom om veel meer te eten. Als de behoefte naar ongezond snacken me toch enorm overvalt, dan vertel ik het aan (naam persoon), of ga ik een rondje wandelen om mijn hoofd leeg te maken.
Zo pak je het aan:
- Je noteert de valkuil.
- Je bedenkt wat je kan doen om het te voorkomen.
- Je bedenkt oplossingen voor als het toch dreigt fout te gaan.
Het is best lastig om ongezonde gewoonten te verbreken of te overwinnen. Het is een kwestie van volhouden, doorzetten en niet opgeven. En als het een keer verkeerd is gegaan, is het belangrijk om niet bij de pakken neer te gaan zitten. Het is heel menselijk als je plannen niet in een keer slagen. Het is een weg van vallen en weer opstaan. Niet blijven liggen!