Hoeveel calorieën zitten er in alcohol?

Wist je dat een standaard glas wijn evenveel calorieën kan bevatten als een stuk chocolade, en dat een biertjes ongeveer evenveel calorieën bevat als een zakje chips? Dus als je probeert af te vallen, dan moet je niet alleen nadenken over wat je eet, maar ook over wat je drinkt.

Het drinken van 4 flessen wijn per maand komt neer op een jaarlijks verbruik van ongeveer 27.000 calorieën, wat gelijk staat aan het eten van 48 Big Macs per jaar. Het drinken van 5 biertjess per week is goed voor 44.200 calorieën per jaar, wat gelijk staat aan het eten van 221 donuts. Oftewel: in alcohol zitten veel calorieën… en ze zorgen vaak niet eens voor een verzadigd gevoel.

Vloeibare calorieën

Hier op een rijtje hoeveel calorieën er in alcohol zitten:

Alcoholische drankCalorieënStaat gelijk aan…
Een glas wijn120 kcalEen Kinder Bueno
Een biertje (33cl)145 kcalEen zakje chips
Een likeurtje (50 ml)100 kcalEen bolletje roomijs
Een cocktailAl gauw meer dan 200 kcalEen Magnum
Gin-tonic174 kcalEen grote hand borrelnootjes

Alcohol en gewichtstoename

Wijn, bier, cocktails, sterke drank en nog veel meer van je favoriete dranken worden gemaakt van natuurlijk zetmeel en suiker. Fermentatie (en distillatie voor bepaalde dranken) wordt gebruikt om het alcoholgehalte te produceren.

Daarom bevat alcohol veel calorieën – 7 calorieën per gram, dat is bijna evenveel als een gram vet. Bovendien kunnen extra calorieën zitten in toegevoegde mixdrankjes, zoals cola, tonic of andere dranken.

Regelmatig veel drinken kan dus een duidelijke oorzaak zijn van gewichtstoename en kan op langere termijn allerlei gezondheidsproblemen veroorzaken.

Tips om te voorkomen dat je veel aankomt van alcohol:

  • Drink alleen bij speciale gelegenheden, maak hier niet een gewoonte van;
  • Wissel een alcoholische drank af met een glas water – dit zal helpen voorkomen dat je uitgedroogd raakt én zorgt voor een voller gevoel;
  • Drink niet op een lege maag. Vaak gaat veel drinken samen met ongezond snacken, waardoor je nóg meer calorieën binnenkrijgt;
  • Als je uitgaat, dan worden er vaak rondjes gegeven. Daardoor kan je zomaar meer drinken dan dat je eigenlijk van plan was. Sla dus af en toe een ronde over en doe eens wat langer over je drankje;
  • Probeer met een vriend of vriendin te minderen, want met morele steun is de kans groter dat het je gaat lukken;
  • Eet een gezonde maaltijd voordat je begint te drinken, zodat je niet in de verleiding komt om later op de avond voor allerlei ongezonde snacks te kiezen;
  • Doe het rustig aan door kleine slokjes te nemen;
  • Bedenk dat alcohol niet altijd nodig  is om een gezellige avond te hebben!

Lees ook: 12 tips om gezond af te vallen!

Online training

Wordt 2023 het jaar waarin jij eindelijk stappen gaat zetten richting een gezonde leefstijl? Met mijn online training kun je dit goede voornemen omzetten in actie!

Download gratis 'Het geheim van afvallen'!

Wat is de meest effectieve manier om gewicht te verliezen? Download gratis mijn uitwerking van 5 handvatten die het antwoord op deze vraag samenvat!