Is snel afvallen gezond?

10 kilo in 10 weken afvallen klinkt erg aantrekkelijk. Veel mensen die beginnen met gewichtsverlies, willen namelijk snel resultaat zien. Er zijn veel coaches die je beloven dat snel afvallen mogelijk én een goed idee is. Maar is dat wel zo? Is snel afvallen gezond? Je leest het in dit artikel!

Snel afvallen en het jojo-effect

Het jojo-effect is voor veel mensen niet onbekend. Het betekent dat je in korte tijd veel afvalt, maar dat het gewicht in de periode erna er weer bijkomt. Dat is het gevaar van snel afvallen: je bent dan wel snel gewicht kwijt, maar je komt net zo hard weer aan.

Meer weten over het jojo-effect? Lees het hier!

Snel afvallen: een verkeerde mindset

Wanneer je met de verkeerde mindset aan het afvallen begint, dan sta je eigenlijk al 1-0 achter. Snel afvallen is een gedachte wat vaak voortkomt uit een verkeerde mindset. Je hebt jarenlang te veel calorieën binnengekregen dan er werd verbrand en langzaam kwamen de kilo’s erbij. Nu heb je besloten dat je gewicht wilt verliezen en je wilt binnen 10 weken van je overtollige kilo’s af. En wat maakt het dat je denkt dat de kilo’s er daarna wel afblijven?

We leven in een tijd dat we snel alles kunnen krijgen wat we willen. Vandaag besteld, is morgen in huis. Om maar even een voorbeeld te noemen. Die gemakzucht zorgt ervoor dat we ongeduldig geworden zijn. We willen iets, dus we willen het zo snel mogelijk.

Bij afvallen gaat het anders. En dat heeft alles met je mindset te maken.

Gewichtsverlies door een duurzame leefstijlaanpassing

Mensen die snel willen afvallen doen dit voor een bepaalde (korte) periode. In die tijd doen ze er alles aan om die kilo’s te verliezen. Op de langere termijn is dit niet vol te houden en ook helemaal niet gezond.

Als je gezond en duurzaam wil afvallen, dan moet je niet gaan voor tijdelijke veranderingen. Veel effectiever is het om te kijken naar het lange termijnplaatje en je leven zo in te richten dat je het vol kunt houden. Dat is niet zo zwart-wit als de veranderingen die je doet als je snel wilt afvallen. Het is het grijze gebied.

Een voorbeeld: mensen die snel willen afvallen, eten voor korte termijn zo min mogelijk calorieën, geen ongezonde tussendoortjes en sporten en bewegen zo veel ze kunnen. Dat heeft uiteraard snel effect, maar is niet vol te houden op de lange termijn. Het grijze gebied zou zijn om voor langere tijd zo’n 500 calorieën onder je behoefte te eten, met mate te genieten van lekkere tussendoortjes en de beweging met kleine stapjes op te bouwen. Je valt misschien minder snel af, maar over een langere tijd bereik je je doel, zonder dat de kilo’s er direct weer aankomen.

De kunst is om te werken aan een gezonde leefstijl, waarbij je jezelf de ruimte geeft om te blijven genieten van het leven, eten en drinken.

Snel afvallen vs. gezond afvallen

Te snel afvallen is vaak een teken dat je een te groot calorietekort hebt. Gezond afvallen betekent dat je gemiddeld wekelijks tussen de 0,5-1% van je lichaamsgewicht verliest. Iemand van 70 kilo zou dus maximaal 0,7 kilo per week verliezen en iemand van 120 kilo maximaal 1,2.

Een gevolg van te snel afvallen is daarnaast ook dat je structureel te weinig essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. Een ander gevolg is dat je de kans op eetbuien vergroot. Door jezelf uit te hongeren en niets lekkers te gunnen, komt er vaak een moment dat je in een keer ontzettend veel naar binnen werkt. Dit beïnvloedt je relatie met voeding.

Gezond afvallen: gun jezelf de tijd!

Alle goede dingen kosten tijd. Werken aan relaties, het opbouwen van vermogen, het klussen in een huis, het volgen van een studie en ja, ook afvallen valt hieronder.

Geef jezelf de tijd om te investeren in een gezonde leefstijl. Werk aan meer gezonde doelen dan alleen het afvallen. Meet je vooruitgang niet alleen aan wat je gewicht doet, maar ook aan hoe gezond je gaat eten, de structuur die je aanbrengt en hoe consistent je bent in het nastreven van je doelen. Houdt de waarde van een gezonde leefstijl voor ogen en weet dat de (kleine) aanpassingen die je maakt voor jouw gezondheid, waarde heeft voor de rest van je leven!

Is snel afvallen gezond?

Ik denk dat je inmiddels uit het bovenstaande wel kunt begrijpen dat snel afvallen niet de duurzame weg is om te bewandelen. Om je te helpen gezond en effectief gewicht te verliezen, heb ik de online training ‘Grip op Gewicht’ ontwikkeld, die jou helpt bij het creëren van een gezonde leefstijl, met duurzaam afvallen tot gevolg.

Lees hier alle informatie!

Nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor mijn nieuwsbrief en ontvang wekelijks content rondom voeding, training en leefstijl! 

Download gratis de snackgids 'snack bewust'!

Krijg ongewenst snacken onder controle met deze 10-daagse gratis challenge.