Kan je plaatselijk vet verliezen?

We hebben allemaal wel een lichaamsdeel waar we minder tevreden over zijn. Ook als het gaat om waar je lichaam vet opslaat. Een vetrolletje te veel op je buik, een onderkin, dikke benen, billen of armen. Kan je plaatselijk vet verliezen? Ik leg het je uit!

Plaatselijk vet verliezen door oefeningen?

Veel mensen proberen door buikspieroefeningen hun buikvet te verminderen. Hoewel deze oefeningen je buikspieren sterker kunnen maken, zullen ze het vet op je buik niet verbranden.

Anderen gaan hardlopen in de hoop dat ze dunnere benen krijgen. Hardlopen heeft veel gezondheidsvoordelen, maar heeft niet als direct resultaat dat je dunnere benen krijgt.

Waarom niet? Je lichaam kiest zelf waar het vet verbrandt en in welke volgorde. Helaas kan je niet zelf bepalen waar je als eerste vet gaat verliezen. Plaatselijk vet verliezen is dus niet mogelijk.

Plaatselijk vet en je genen

Een belangrijke factor waar je vet opslaat heeft te maken met je genen. De een heeft een zogenaamd ‘appelfiguur’ en de ander een ‘peerfiguur’. De een slaat vet meer rond de heupen en benen op en de ander meer op de rug en buik.

Vaak zie je ook een verschil tussen man en vrouw. Mannen slaan vet over het algemeen op de buik en rug op en vrouwen meer rond heupen en benen. Mannen hebben die typische ‘bierbuik’, terwijl ze vaak (in verhouding) dunne benen en billen hebben.

Oftewel: het is vaak genetisch bepaald waar jouw lichaam vet opslaat. Het is niet mogelijk om te proberen vet te verbranden op een specifieke plaats.

Wat kan je dan wel doen om vet te verliezen en het lichaam te krijgen dat je graag wilt?

Vetverlies in een notendop

Om vet te verliezen moet je het volgende doen:

 1. Calorieëntekort
  Je wilt minder calorieën eten dan je nodig hebt. Of meer verbruiken dan dat je eet. Op deze manier wordt energie uit het opgeslagen vet gehaald en gaat je vetpercentage omlaag!
 2. Krachttraining
  Dit kan er voor zorgen dat je meer spiermassa krijgt wat het uiterlijk vaak in positieve zin kan beïnvloeden. Vaak raad ik aan om tijdens het afvallen ook aan krachttraining te doen. Zo ga je het verlies van spiermassa tegen en het zorgt er als goed is ook voor dat je makkelijker beweegt. Hoe ouder je wordt, hoe belangrijker dat is!
 3. Een gebalanceerd voedingspatroon
  Door het ontwikkelen van een gezond en gebalanceerd voedingspatroon hou je het vet wat je bent verloren er ook af. Een tijdelijk dieet heeft vaak maar tijdelijk effect. Ga dus aan de slag met kleine aanpassingen binnen je huidige voedingspatroon.
 4. Geduld en consistentie
  Je lichaam kan je niet in een paar weken helemaal veranderen. Dit kost tijd! Pas daarop je verwachtingen aan en probeer een trainingsschema en voedingspatroon te ontwikkelen die je voor langere tijd kan volhouden.

Wanneer je bovenstaande punten in jouw leven kan doorvoeren, dan zal je lichaam veranderen. Uiteindelijk zal je over je hele lichaam vet verliezen, dus ook op de plekken waar je dat zo graag wilt. Naast dat je uiterlijk verandert, zal je ook andere voordelen van een gezonde leefstijl ervaren.

Lees hier een aantal voordelen!

Wil jij ook vet verliezen?

Kan jij wel wat hulp gebruiken om gewicht te verliezen en een gezonde leefstijl te ontwikkelen? Met mijn online coachingstraject gaan we dit samen waarmaken! In 12 weken zetten we een mooie basis neer voor een gezonde leefstijl en help ik je op weg om de eerste kilo’s te verliezen.

Plan hier jouw gratis kennismakingsgesprek in!

Nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor mijn nieuwsbrief en ontvang wekelijks content rondom voeding, training en leefstijl! 

Download gratis de snackgids 'snack bewust'!

Krijg ongewenst snacken onder controle met deze 10-daagse gratis challenge.