Martine: van emotie-eten naar een gezonde leefstijl

Emotie-eten, we doen het allemaal wel eens. Eten zonder dat je fysiek trek hebt. Eten omdat je je blij, verdrietig, boos, machteloos of wat dan ook voelt. Martine dacht dat emotie-eten haar hielp om zich beter te voelen, maar niets bleek minder waar. Ze ging van emotie-eten naar een gezonde leefstijl én verloor 40 kilo. Hier haar verhaal!

Emotie-eten bracht geen geluk

Ongeveer 10 jaar geleden begon mijn zoektocht naar een gezonder gewicht en een gezondere leefstijl. Ik woog toen 110 kilo en dat merkte ik aan alles. Ik had minder energie, weinig conditie en voelde me niet prettig in mijn lichaam.

Martine, 2011

Ik besloot dat het niet langer zo door kon gaan, omdat het alleen maar erger werd. Ik at mijn emotie weg en dacht dat het zou helpen om me fijner te voelen. Inmiddels ben ik erachter gekomen dat dat niet helpt. Wat wél helpt, is om gezonder te gaan leven.

Toen ik eenmaal besloot de knop om te zetten, begon ik mijn eet- en beweegpatroon aan te passen. Ik ging gezonder eten, dronk voldoende water en begon met sporten en bewegen. Langzamerhand verloor ik 40 kilo: van 110 naar 70 kilo! Ik voelde me beter in mijn vel, had plezier in het sporten en merkte dat ik weer energie had om dingen te doen. Totdat… ik terugviel in mijn oude patroon.

Terugval in emotie-eten

Op een gegeven moment stopte ik met bijhouden van mijn voeding, drinken en beweging. Met als gevolg dat ik mijn oude gewoonten oppakte, ongezond ging (emotie-)eten en minder lette op mijn beweging. Dat was te merken aan mijn gewicht. De kilo’s kwamen er weer aan. Tot die tijd had ik me nog niet genoeg verdiept in de aspecten van een gezonde leefstijl, voeding en beweging.

Ondanks dat het frustrerend was om te zien dat ik weer aankwam in gewicht en terugzakte in mijn oude gewoonten, liet ik het er niet bij zitten. Ik besloot hulp te zoeken en kwam bij Oscar terecht voor een coaching traject. Het voordeel van het hebben van een coach, is dat je iemand hebt die met je meekijkt, die advies geeft en die je motiveert als je het zelf even niet ziet zitten. Daarnaast is een coach een stok achter de deur; het helpt je om niet de handdoek in de ring te gooien.

Van emotie-eten naar een gezonde leefstijl: Martines verhaal
40 kilo lichter!

Oscar adviseerde me om weer te starten met het bijhouden van mijn voeding en langzaam mijn beweging weer op te schroeven. Het voordeel was dat ik deze weg al heb bewandeld en toen enorm veel vooruitgang heb geboekt. Ik wist dus wat ik moest doen, alleen gebruikte ik dit traject om meer te leren over gezonde voeding en voldoende beweging. Daarnaast heb ik last van long-covid en moet ik leren om beweging rustig aan op te bouwen en niet direct te veel te willen.

Focus op voeding en beweging

Momenteel houd ik mijn voeding bij in een speciale app, waardoor ik precies kan zien of ik genoeg binnenkrijg aan calorieën, eiwitten en vetten. Ik merk dat wanneer ik te weinig heb gegeten, ik weer behoefte krijg om te gaan snacken en snaaien. Door overdag voldoende eiwitrijke voeding te eten, heb ik ’s avonds minder behoefte om ongezond te eten. En het werkt; inmiddels ben ik weer zes kilo afgevallen!

Daarnaast bouw ik mijn beweging rustig en verantwoord op met de tips die ik van Oscar krijg. Ik zet dagelijks zo’n 5000-6000 stappen en probeer wekelijks een lange wandeling te maken. Daarnaast ben ik weer twee keer per week in de sportschool te vinden. Inmiddels volg ik ook Oscars online cursus ‘Grip op Gewicht’, waar ik enorm veel kennis en tips rondom een gezonde leefstijl opdoe. Ik ben erg tevreden over hoe Oscar me coacht. Ik kan al mijn vragen bij hem terecht en hij helpt me waar hij kan.

Ik ben nog niet waar ik moet zijn, maar weet dat ik op de goede weg ben. Mijn doel is om weer 70 kilo te gaan wegen en daarmee op een gezond BMI uit te komen.

Voor iedereen die gezonder wil gaan leven, wil ik het volgende zeggen: Ga niet op zoek naar de makkelijkste weg, zoals afslankpillen of andere methodes om bijvoorbeeld af te vallen. Start met gezond te eten, meer te bewegen en ga eventueel op zoek naar een coach die je hierbij kan helpen. Zorg dat je voldoende eiwitrijke voeding eet. Als je nooit beweegt, begin dan eens met dagelijks 3000 stappen te zetten en bouw dat langzaam op!

Wil jij werken aan een gezonde leefstijl?

Herken jij je in het verhaal van Martine en wil je graag afvallen en werken aan een gezonde leefstijl? Wil jij leren omgaan met emotie-eten? Volg dan mijn online cursus Grip op Gewicht! In 12 weken leer je de basis van een gezonde leefstijl en zet je effectieve stappen in jouw afvalproces.

Klik hier voor alle informatie!

Online training

Wordt 2023 het jaar waarin jij eindelijk stappen gaat zetten richting een gezonde leefstijl? Met mijn online training kun je dit goede voornemen omzetten in actie!

Download gratis 'Het geheim van afvallen'!

Wat is de meest effectieve manier om gewicht te verliezen? Download gratis mijn uitwerking van 5 handvatten die het antwoord op deze vraag samenvat!