Meer bewegen: hoe pak ik dat aan?

Beweging is goed voor je. Dat is iets waar we het vast allemaal over eens zijn. Veel mensen bewegen echter veel te weinig. Je pakt de auto naar het werk, supermarkt of de school van je kinderen, je zit een hele dag achter een bureau en ’s avonds hang je al snel op de bank. Misschien stel jij jezelf de vraag wel: Hoe kan ik meer bewegen? Je leest het hier!

Meer bewegen, dus zo veel mogelijk?

Meer bewegen: hoe pak ik dat aan?

Mensen die besluiten dat ze meer moeten gaan bewegen, pakken dit vaak rigoureus aan: van de een op de andere dag gaan ze van nul beweging naar zo veel mogelijk per dag. Elk vrije moment gaat naar het bewegen: rondjes lopen of fietsen, naar de sportschool of andere sportclub, et cetera.

Natuurlijk niets mis om veel te bewegen, maar is zo’n plotselinge verandering op de lange termijn vol te houden? Aan het begin gaat het vaak nog wel: je bent immers gemotiveerd. Maar na verloop van tijd, als de motivatie wat afneemt, is het voor veel mensen onhaalbaar. Met als gevolg dat men weer stopt met bewegen en terug is bij af.

De gouden tip om meer te gaan bewegen, is om niet te extreem van start te gaan. Het is veel beter om kleine stapjes te maken en langzamerhand je beweging op te schroeven. Begin bijvoorbeeld eerst eens met een stappendoel van 6000 per dag. Gaat dat lekker, dan kan je gaan proberen het doel op te hogen naar 10.000 per dag. Ging je eerst nooit naar de sportschool, probeer dan eens één of twee keer per week te gaan. Op deze manier is de overgang van weinig beweging naar meer bewegen beter te handelen en daarmee beter vol te houden!

Probeer elke (kleine) verandering die je maakt minstens 30 dagen vol te houden, het liefst nog langer. Je geeft daarmee jezelf namelijk de kans om er een nieuwe gewoonte van te maken. Aan het begin kost het je misschien wat moeite en moet je jezelf ertoe zetten, maar hoe gewoner het wordt, hoe makkelijker.

Hoe kan je meer bewegen in een druk leven?

Meer bewegen: hoe pak ik dat aan?

De meeste mensen lopen ertegenaan dat ze een drukbezet leven hebben. Een drukke baan, gezinsleven, enzovoorts. Je gaat dan al snel denken dat je geen tijd over hebt om ook nog in beweging te komen. Dat is heel begrijpelijk. Toch zijn er genoeg opties en manieren om meer beweging in je week- of dagplanning te krijgen.

Het voordeel van kleine veranderingen maken, is dat dit ook vaak goed in te passen is in je drukke leven. Hier een aantal voorbeelden:

  • Ga op de fiets naar het werk (binnen een straal van 25 kilometer), de school van je kinderen of de supermarkt;
  • Loop een rondje tijdens je lunchpauze;
  • Neem de trap in plaats van de lift;
  • Maak een ochtend- of avondwandeling (een rondje van 15 minuten kan al genoeg zijn)
  • Haal vaker koffie voor de afdeling;
  • Heb je een sta-bureau? Doe er je voordeel mee!

Als je deze kleine veranderingen doorvoert, dan ga je merken dat je al veel meer in beweging bent dan dat je normaal was.

Als het gaat om sportactiviteiten in combinatie met een druk bestaan, dan kan je een aantal dingen doen:

  • Plan je beweegmomenten in. Mensen die dit doen, zijn geneigd veel vaker te bewegen dan mensen die het laten afhangen van de situatie, hun gevoel of hun planning;
  • Combineer beweging met sociale momenten: ga sporten, wandelen of fietsen met vrienden of met je gezin. Hiermee sla je twee vliegen in een klap: je brengt tijd met elkaar door én je bent in beweging;
  • Heb je een druk gezin met kleine kinderen die je niet alleen kan laten? Haal beweegmogelijkheden in huis! Koop een hometrainer, springtouw, gewichten, volg een online thuis-workout, wat dan ook. Het zal je verbazen hoeveel je vanuit huis kunt doen.

Lees ook: Sporten, waarom zou je? Hier 5 redenen!

Meer bewegen: doe wat je leuk vindt!

Meer bewegen: hoe pak ik dat aan?

Om gemotiveerd en in beweging te blijven, is het belangrijk om uit te zoeken wat jij leuk vindt om te doen. Vind jij wandelen helemaal fantastisch? Begin daar dan eens mee! Houd jij niet van de sportschool? Ga dan op zoek naar een andere activiteit die je wél leuk vindt. Daag jezelf ook uit, probeer eens iets nieuws. De een gaat lekker mountainbiken op een vrije zaterdag, de ander gaat hardlopen en de derde gaat liever tennissen.

Als je doet wat je leuk vindt, dan is de kans aanzienlijk groter dat je het blijft doen. Natuurlijk zijn er ook momenten dat je totaal geen zin hebt om ook maar iets aan beweging te doen. Houd jezelf dan aan je afspraken en je zal zien dat je je na de beweging goed voelt: je hebt het toch maar even gedaan!

Meer beweging: hoe pak je dat aan?

Begin met kleine stapjes. Maak kleine veranderingen en houdt dit minimaal 30 dagen vol. Ga op zoek naar wat je leuk vindt, plan je beweegmomenten en combineer ze met sociale momenten. Succes!

Nog even over dat drukke leven… heb jij een druk bestaan, wil jij graag meer bewegen, wat gewicht kwijtraken en werken aan een gezonde leefstijl? Ik heb de online training Grip op Gewicht ontwikkeld, die jou hier in 12 weken bij gaat helpen!

Klik hier voor alle informatie!

Nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor mijn nieuwsbrief en ontvang wekelijks content rondom voeding, training en leefstijl! 

Download gratis de snackgids 'snack bewust'!

Krijg ongewenst snacken onder controle met deze 10-daagse gratis challenge.