Meer kans op het coronavirus door overgewicht?

Corona takes over. Elke week zijn er weer meer besmettingen. Er lijkt geen eind aan te komen. Echter blijkt het aantal besmettingen niet alleen zorgwekkend. Ik schrok namelijk ook van de statistiek dat 1 op de 3 coronapatiënten op de intensive care ernstig overgewicht heeft. Zouden deze mensen hier ook hebben gelegen als ze een gezond gewicht hadden?

Overgewicht, het immuunsysteem en corona

Wat is er eigenlijk bekend over overgewicht en het immuunsysteem? Mensen met overgewicht hebben vaak een verstoord afweersysteem. In vet rondom het middel zitten veel ontstekingsstoffen die ervoor kunnen zorgen dat het afweersysteem op gegeven moment uit balans raakt.

Mensen met overgewicht die griep hadden belandden vaker met longontsteking in het ziekenhuis.


Onderzoekers in canada hebben een over een langere periode (1996-2008) de statistieken van griep onderzocht. Hieruit bleek dat mensen met overgewicht die griep hadden vaker met longontsteking in het ziekenhuis belandden. De conclusie van dit onderzoek luidt daarom ook dat mensen met overgewicht een risicogroep zijn tijdens griepseizoen. Dit vanwege hun aangetaste immuunsysteem.  

Overgewicht heeft dus invloed op je immuunsysteem. Er wordt naar mijn mening, nu in deze periode van de coronapandemie, te weinig aandacht besteed aan dit onderwerp. Het bovenstaande stukje tekst is toch voor iedereen (weer) een extra reden om te zorgen voor een optimaal gewicht?

Wat is een optimaal gewicht eigenlijk?


Een gezond gewicht is voor ieder persoon anders. Veel factoren spelen hierbij een rol. De één heeft bijvoorbeeld meer botmassa en de ander heeft weer meer spiermassa. Dit heeft allemaal weer invloed op het gewicht. Om aan te kunnen tonen wat een gezond gewicht is, is het belangrijk dat er naar het vetpercentage van een persoon wordt gekeken.

Het ideale vetpercentage voor vrouw en man verschilt. Voor mannen ligt het ideale vetpercentage tussen de 10 en 20 procent. Voor vrouwen ligt het iets hoger, namelijk tussen de 18 en 28 procent. Echter wanneer men ouder wordt, verschuift deze range iets omhoog.

Om aan te kunnen tonen wat een gezond gewicht is, is het belangrijk dat er naar het vetpercentage van een persoon wordt gekeken.

Naast dat (ernstig) overgewicht negatieve gevolgen heeft voor de werking van het immuunsysteem heeft het ook ernstige consequenties op andere gebieden. Dit is een onderwerp voor een volgend artikel!

Recent onderzoek corona en obesitas

Recent onderzoek bevestigt inderdaad dat overgewicht een risico is voor een ziekhuisopname door het coronavirus. Een analyse van de New York University laat zien dat coronapatiënten onder de zestig jaar met obesitas een verhoogd risico hebben op een ziekenhuisopname. Naast dat is de kans ook twee keer zo groot voor hen om op de Intensive Care te belanden in vergelijking met patiënten met een gezond gewicht. Voor mensen met ernstig overgewicht (morbide obesitas) is dit risico 3,6 keer zo groot.

Een studie uit Frankrijk laat vergelijkbare resultaten zien. Eén van de conclusie uit dit onderzoek luidt dat patiënten met ernstig overgewicht (Body Mass Index van 35 of hoger) 600 keer(!) meer kans hebben op noodzakelijk gebruik van beademingsapparatuur dan patiënten met een gezond gewicht. Deze Franse onderzoekers adviseren dan ook obesitas te zien als risicofactor en meer aandacht te geven aan deze groep.

Patiënten met ernstig overgewicht hebben 600 keer meer kans op noodzakelijk gebruik van beademingsapparatuur.

Laten we hopen dat de overheid deze onderzoeken serieus genoeg neemt om flink te gaan investeren in het verbeteren van de levensstijl van mensen. Naast dat hoop ik ook dat jij dit serieus neemt! Ben jij een persoon met overgewicht? Jij kan hier vandaag nog verandering in gaan brengen! Start vandaag nog met extra bewegen en onderwijs jezelf in gezonde voeding.

Ik hoop dat jij als ‘fitboy’ of ‘fitgirl’ dit artikel ook serieus neemt en niet denkt dat het niet voor jou geldt. Als jij mensen in je omgeving kent met overgewicht hoop ik dat dit artikel je reden geeft om ze te helpen naar een gezonde levensstijl. Vraag ze bijvoorbeeld een keer mee naar de sportschool of begin met een kleinere stap en loop een rondje met ze. Jij wil toch ook dat deze mensen gezond blijven?

Struggle jij met overgewicht en wil je hier wat aan doen? Ik wil je graag helpen! Klik hier voor meer informatie of schrijf je in!

Online training

Wordt 2023 het jaar waarin jij eindelijk stappen gaat zetten richting een gezonde leefstijl? Met mijn online training kun je dit goede voornemen omzetten in actie!

Download gratis 'Het geheim van afvallen'!

Wat is de meest effectieve manier om gewicht te verliezen? Download gratis mijn uitwerking van 5 handvatten die het antwoord op deze vraag samenvat!