Moeite met afvallen? Lees hier mijn 5 tips!

Om af te vallen moet het lichaam in een negatieve energiebalans zijn. Dit houdt in dat het lichaam meer energie (calorieën) verbrandt dan er wordt ingenomen. Het lichaam verbruikt meer energie wanneer het meer beweegt. Meer beweging kan er dus voor zorgen dat je sneller in negatieve energiebalans komt. Hieronder nog 5 tips die je kunnen helpen bij het afvallen!

1. Energiebehoefte en afvallen

Reken uit wat je dagelijkse energiebehoefte is en zorg er voor dat je voedingsinname 500 kilocalorieën hieronder zit. Het is belangrijk om te weten wat je dagelijks verbruikt. De kans is anders groot dat je nog steeds te veel eet. Om meer inzicht te krijgen in wat je dagelijks aan voeding consumeert kan je je voeding bijhouden in bijvoorbeeld de app Myfitnesspal of Mijn Eetmeter

2. Eiwitten en afvallen

Eet meer eiwitten. Waarschijnlijk sport je nu vaker en daarom is jouw behoefte aan eiwitten ook verhoogd. Naast dat zorgen eiwitten ook voor een verzadigd gevoel. Het is dus belangrijk dat je hier genoeg van binnenkrijgt. Eet op z’n minst 1 gram per kilo lichaamsgewicht.

Waarschijnlijk sport je nu vaker en daarom is jouw behoefte aan eiwitten ook verhoogd.

3. Productkeuze en afvallen

Vermijd ongezonde producten en kies voor gezonde producten. Ja, je kan afvallen met ongezonde producten, maar we willen naast afvallen ook gezond blijven. Daarnaast maak je het jezelf alleen maar moeilijker als je voor ongezonde producten gaat.

In veel ongezonde producten zitten namelijk weinig tot geen vezels. Vezels zijn essentieel voor een goede stoelgang en daarnaast geven ze een vol gevoel. Dit laatste is ideaal voor het afvallen. Ongezonde producten zorgen niet voor een vol gevoel en bevatten daarnaast weinig vitamines en belangrijke bouwstoffen in tegenstelling tot gezonde producten.

4. Bewegen en afvallen

Zet bewegingsdoelen voor jezelf, bijvoorbeeld 10.000 stappen per dag zetten en/of 2-3 keer per week mountainbiken. Het is verstandig om een dagelijks en een wekelijks doel te hebben. Op deze manier verhoog je je energiebehoefte waardoor je dus sneller in een negatieve energiebalans komt.

Ongezonde producten zorgen niet voor een vol gevoel en bevatten daarnaast weinig vitamines en belangrijke bouwstoffen.

5. Het belang van weegmomenten

Weeg jezelf dagelijks of wekelijks op dezelfde momenten. Weeg vlak na het opstaan wanneer je naar de wc bent geweest. Dit kan je dagelijks of wekelijks bijhouden. Dit is persoonlijke voorkeur. Als je het dagelijks doet, neem dan het gemiddelde van de week en trek dit van het gemiddelde gewicht van de week er voor af.

Zorg er in ieder geval voor dat je het wekelijks bijhoudt! Het is belangrijk dat je niet te snel afvalt. In de eerste weken zal het iets sneller gaan, maar daarna is de richtlijn om ongeveer een halve kilo per week te verliezen.

Lees ook: Meer kans op het coronavirus door overgewicht?

Nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor mijn nieuwsbrief en ontvang wekelijks content rondom voeding, training en leefstijl! 

Download dit gratis receptenboekje!

10 gezonde recepten voor tijdens het afvallen. Gezond, makkelijk, eiwitrijk én lekker, voor ieder moment van de dag.