Motivatie tijdens het afvallen? 5 tips!

Afvallen kan soms ontmoedigend zijn, vooral als je niet meteen de gewenste resultaten ziet. Maar het is belangrijk om te onthouden dat het bereiken van je doelen niet alleen gaat om het verliezen van gewicht, maar ook om het creëren van een gezonde leefstijl die je op de lange termijn kunt volhouden. Maar hoe krijg je meer motivatie tijdens het afvallen? Hier zijn een paar opbeurende tips om je te motiveren tijdens het afvallen.

Motivatie tijdens het afvallen

Hier 5 gouden tips!

  1. Focus op progressie in plaats van perfectie: Verwacht niet dat je van de ene op de andere dag je doelstellingen bereikt. Elke kleine stap die je neemt, brengt je dichter bij je doel. Houd bijvoorbeeld een dagboek bij om je voortgang te zien. Door de kleine stappen te zien, krijg je meer motivatie tijdens het afvallen.
  2. Maak het leuk: Als je erin slaagt om je dieet- of bewegingsroutine leuk te maken, dan is de kans groter dat je het volhoudt. Probeer verschillende soorten activiteiten of maaltijden uit, zodat je niet verveeld raakt. Zoek een sportmaatje om samen te trainen of zoek gezonde recepten die je lekker vindt. Door afvallen leuker te maken, raak je gemotiveerder om het afvallen vol te houden.
  3. Stel realistische doelen: Het is belangrijk om realistische doelen te stellen die haalbaar zijn. Als je bijvoorbeeld je doelstellingen te hoog stelt, kan dat ontmoedigend zijn als je ze niet bereikt en verlies je motivatie tijdens het afvallen. Begin klein en werk langzaam omhoog. Probeer bijvoorbeeld om 0,5-1 kilo per week af te vallen in plaats van 5 kilo per week. Op deze manier maak je het jezelf niet te moeilijk en is je gewichtsverlies veel beter vol te houden en voorkom je vaak het beruchte jojo-effect.
  4. Beloon jezelf: Als je een mijlpaal hebt bereikt, beloon jezelf dan. Het kan bijvoorbeeld een nieuwe outfit zijn als je een bepaald gewicht hebt bereikt, of een massage na een week van gezond eten en bewegen. Het belonen van jezelf kan je motiveren om door te gaan en jezelf opnieuw uit te dagen.
  5. Blijf positief: Het is belangrijk om positief te blijven tijdens het afvallen. Focus op je successen en probeer niet te veel te letten op mislukkingen. Als je een keer een slechte dag hebt gehad, laat dat dan niet je hele week verpesten. Pak de draad gewoon weer op en ga door.

Onthoud dat afvallen een reis is, geen bestemming. Zorg ervoor dat je geniet van de reis en dat je trots bent op jezelf voor elke stap die je zet. Door jezelf te motiveren en te blijven focussen op je doelen, zal je uiteindelijk succesvol zijn in het bereiken van een gezondere levensstijl.

Motivatie is niet alles

Toch is het goed om te bedenken dat je niet altijd gemotiveerd zult zijn tijdens het afvallen. En dat is oké, zolang je je daden niet laat afhangen van hoe gemotiveerd je bent. Er zijn dagen dat je motivatie ver te zoeken is. Juist dan is het belangrijk je niet hierdoor te laten leiden en toch de goede keuzes te blijven maken!

Lees ook: Afvallen volhouden: hoe dan?

Kan je wel wat hulp gebruiken?

Mijn online training Grip op Gewicht focust op het gezond en verantwoord afvallen en het creëren van een gezonde leefstijl. In 12 weken leer je de complete basis van een gezond leven aan én val je op een effectieve manier af, zodat de kilo’s deze keer wél wegblijven.

Klik hier voor alle info!

Groetjes,

Oscar Groenewold

Diëtist, afvalcoach en personal trainer

Nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor mijn nieuwsbrief en ontvang wekelijks content rondom voeding, training en leefstijl! 

Download dit gratis receptenboekje!

10 gezonde recepten voor tijdens het afvallen. Gezond, makkelijk, eiwitrijk én lekker, voor ieder moment van de dag.