Onzeker in de sportschool? 3 tips!

De sportschool kan een intimiderende plek zijn voor mensen die zich onzeker voelen over hun lichaam of/en conditie. Het kan moeilijk zijn om de eerste stap te zetten om naar de sportschool te gaan, vooral als je niet zeker weet wat je moet doen of als je bang bent om beoordeeld te worden door anderen. Ben jij onzeker in de sportschool? Dan heb ik drie tips voor je!

Onzeker in de sportschool

Ik hoor regelmatig mensen die zeggen dat ze het spannend vinden om voor het eerst de sportschool binnen te stappen. Die onzekerheid kan verschillende oorzaken hebben. Ik hoorde eens iemand een treffende uitspraak doen: “De sportschool is een plek vol met onzekere mensen.” Iedereen is wel ergens onzeker over. Voor veel mensen is het trainen in de sportschool een motivatie om beter met hun onzekerheden om te kunnen gaan.

Onzeker zijn in de sportschool; je bent niet de enige!

Jezelf vergelijken

Een van de grootste redenen waarom mensen onzeker zijn in de sportschool, is het vergelijken van zichzelf met anderen. Het kan gemakkelijk zijn om te denken dat iedereen om je heen beter is dan jij, en om jezelf af te vragen of je wel op de juiste plek bent. Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen zijn eigen reis heeft en dat het geen zin heeft om jezelf te vergelijken met anderen. In plaats daarvan kun je jezelf uitdagen om elke keer dat je naar de sportschool gaat, een beetje beter te worden dan de vorige keer.

Vooral als je net nieuw bent in de sportschool, kan vergelijken een ding zijn. Je denkt misschien al snel dat je nooit zo sterk zal worden als die ander. Maar iedereen is een beginner geweest! Je zal merken dat je, door consistent te blijven sporten, enorm veel kracht op kunt bouwen.

Onzeker in de sportschool: je weet niet wat je moet doen

Een andere reden van onzekerheid in de sportschool is dat je niet weet wat je moet doen. Het kan intimiderend zijn om de verschillende apparaten te bekijken en niet zeker te weten hoe ze werken. Als je je onzeker voelt over het gebruik van bepaalde apparaten of het uitvoeren van bepaalde oefeningen, vraag dan een trainer om hulp. Trainers zijn er om te helpen en kunnen je de juiste technieken en tips geven om ervoor te zorgen dat je veilig en effectief traint.

Daarnaast is het slim om een plan te hebben voordat je naar de sportschool gaat. Dit kan betekenen dat je een trainingsschema maakt voor de week, of simpelweg een idee hebt van de oefeningen die je wilt doen. Door een plan te hebben, voel je je meer gefocust en zelfverzekerd in de sportschool.

Je kan je thuis al helemaal voorbereiden op je training. Neem van te voren eens 15 minuten de tijd om te oefeningen op te zoeken en video’s te bekijken van hoe je ze uit moet voeren. Zo weet je al voordat je de sportschool in stapt wat je gaat doen en hoe je het aan gaat pakken.

Last but not least: no one cares

Ten slotte kan het helpen om je te realiseren dat de meeste mensen in de sportschool met zichzelf bezig zijn en niet echt bezig zijn met wat anderen doen. Ze zijn er om aan zichzelf te werken en hun eigen doelen te bereiken. Als je je op jezelf concentreert en je eigen doelen nastreeft, zul je waarschijnlijk merken dat je je minder zorgen maakt over wat anderen van je denken.

De allereerste training die je doet, zal misschien wat stuntelig zijn en dat is oké. Je hebt ook niet in een keer leren fietsen. Maar na verloop van tijd zal je een steeds betere houding en uitvoering krijgen en zullen de oefeningen die je doet steeds natuurlijker worden.

Onzekerheid in de sportschool is een veelvoorkomend probleem, maar er zijn manieren om ermee om te gaan. Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen zijn eigen weg heeft en dat het geen zin heeft om jezelf te vergelijken met anderen. Het hebben van een plan en om hulp vragen kan je helpen om je meer gefocust en zelfverzekerd te voelen. En onthoud, de meeste mensen in de sportschool zijn met zichzelf bezig en niet met wat anderen doen. Concentreer je op je eigen doelen en je zult merken dat je minder onzeker wordt in de sportschool. Laat je onzekerheid je vooruitgang niet in de weg zitten. Succes!

Lees ook: Meer bewegen: hoe pak ik dat aan?

Nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor mijn nieuwsbrief en ontvang wekelijks content rondom voeding, training en leefstijl! 

Download gratis de snackgids 'snack bewust'!

Krijg ongewenst snacken onder controle met deze 10-daagse gratis challenge.