Op gewicht blijven doe je zo (tips!)

Mensen die afvallen of in gewicht aankomen om zo hun streefgewicht te bereiken, krijgen allemaal te maken met de vraag: hoe blijf ik op gewicht? Hoe zorg ik ervoor dat ik niet terug bij af kom? Op gewicht blijven is belangrijk wanneer je een gezond gewicht hebt bereikt. Hoe je dat doet? Dat lees je in dit artikel!

Op gewicht blijven

Op gewicht blijven is voor sommige mensen heel erg moeilijk. Denk aan al die mensen die intensief bezig geweest met afvallen, veel gewicht kwijtraken en dan stoppen met hun afvaltraject. Velen vallen weer terug in hun oude patroon, waardoor de kilo’s er weer aankomen.

Hetzelfde geldt voor mensen die moeten aankomen om zo op een gezond gewicht te komen. Als ze eenmaal het streefgewicht bereikt hebben, is het belangrijk om ook op dat gewicht te blijven.

Hoe kan het dat het zo lastig is om op gewicht te blijven? Hoe zorg je ervoor dat je niet weer aankomt of afvalt?

Bewust afvallen en aankomen is tijdelijk

Mensen die ofwel gaan afvallen of willen aankomen in gewicht, doen dit voor een bepaalde tijd. In die tijd letten ze goed op hun voeding en beweging en passen ze hier hun leefstijl op aan. Mensen die afvallen eten dagelijks minder calorieën, bewegen meer en beperken het eten van ongezonde voeding die rijk zijn aan suikers en vetten. Mensen die in gewicht aankomen, gaan juist meer calorieën eten dan hun lichaam op dat moment nodig heeft. In die zin is het een simpel rekensommetje: een tekort aan calorieën zorgt ervoor dat je afvalt, een overschot zorgt ervoor dat je aankomt.

Het is echter allemaal tijdelijk. Op het moment dat het juiste gezonde gewicht bereikt is, dan is het belangrijk om het aantal calorieën te eten wat je lichaam nodig heeft om op het gewicht te blijven. Klinkt simpel, maar waarom is dat het niet?

Op gewicht blijven met een plan

Het is belangrijk om goed te weten wat je gaat doen als je eenmaal het streefgewicht bereikt hebt. Hoeveel calorieën eet je dan? Hoeveel beweging heb je in je dagelijks leven? Wat zijn jouw valkuilen om weer terug te vallen in je oude (ongezonde gewoonten)?

Om op je streefgewicht te blijven, is het belangrijk om een plan te hebben. Bij het maken van dit plan bereken je hoeveel calorieën je dagelijks nodig hebt, op welke momenten in de week je gaat bewegen en wat je doet als je dreigt terug te vallen in je oude gewoonten. Door deze planning te maken, weet je wat je gaat doen wanneer je je streefgewicht hebt bereikt.

Geen plan = kans op jojo-effect

Mensen die geen plan hebben zodra ze op hun streefgewicht gekomen zijn, krijgen vaak te maken met het beruchte jojo-effect. Ze stoppen met bewust afvallen, gaan weer eten zoals ze altijd deden en voor ze het weten zitten de kilo’s er weer aan. Deze mensen hebben de waarde van een gezonde leefstijl niet aangeleerd en zich niet verdiept in gezonde maaltijden en porties.

Wat het jojo-effect is? Dat lees je hier!

Tips om op gewicht te blijven

Hieronder heb ik een aantal praktische tips die jou gaan helpen om op gewicht te blijven:

  1. Bereken jouw caloriebehoefte die je nodig hebt om niet aan te komen of af te vallen. Dit is gemiddeld tussen de 2000 en 2500 calorieën per dag, maar is afhankelijk van meerdere factoren, zoals je activiteit, gezondheid en sekse.
  2. Houd vervolgens een maand lang je voeding bij door alles wat je per dag eet in te voeren in de app MijnEetmeter. Zorg ervoor dat je genoeg eiwitten en vezelrijke voeding binnenkrijgt. Let erop dat je elke dag rond je caloriebehoefte zit.
  3. Weeg jezelf wekelijks en noteer je gewicht. Analyseer na drie maanden of je gewicht stabiel blijft. Waarom na een langere periode? Je gewicht fluctueert dagelijks. Dat heeft onder andere te maken met: inname van zout, water en koolhydraten, slaap, menstruatie en maag- en darminhoud. Door je na drie maanden te wegen, heb je een betrouwbaarder beeld van je gewicht en kan je kijken of je bent aangekomen of bent afgevallen. Aan de hand van die analyse bepaal je of je op de goede weg zit of dat je het een en ander moet aanpassen.
  4. Blijf in beweging en houd gezonde voeding aan als je basis. Het is een valkuil om alle gezonde veranderingen die je hebt gemaakt tijdens het afvallen/aankomen overboord te gooien op het moment dat je je streefgewicht hebt bereikt. Dit is niet alleen jammer, maar de kans is groot dat je na verloop van tijd weer in hetzelfde schuitje terechtkomt. Blijf werken aan je gezonde (nieuwe) gewoonten!
  5. Wees je bewust van je valkuilen en triggers. Ga voor jezelf na welke dingen niet helpend zijn als je op gewicht wil blijven. Je valkuilen kunnen ervoor zorgen dat je weer terugvalt in je oude gewoonten. Schrijf ze op en bedenk hoe jij om kan gaan met verleiding en lastige momenten.

Krijg grip op jouw gewicht!

Wil jij graag grip op je gewicht krijgen of houden? Ik heb de online cursus ‘Grip op Gewicht’ ontwikkeld, die jou helpt om effectief en blijvend af te vallen én tegelijkertijd te werken aan een gezonde leefstijl.

Lees hier alle informatie!

Nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor mijn nieuwsbrief en ontvang wekelijks content rondom voeding, training en leefstijl! 

Download gratis de snackgids 'snack bewust'!

Krijg ongewenst snacken onder controle met deze 10-daagse gratis challenge.