Een recept om je vingers bij af te likken: pasta met gehaktballen in tomatensaus! Een lekker en gezond recept voor als je gewicht wilt verliezen (of gewoon gezonder wilt gaan eten).
- voorbereidingstijd: 30 minuten
- gelegenheid: diner
- calorieën: +/- 500 kcal per portie
- eiwitten: +/- 35 gram per portie
- vezels: +/- 10 gram per portie
Ingrediënten pasta met gehaktballen in tomatensaus
Dit heb je nodig voor 4 personen:
- 240g (ongekookte) volkoren pasta naar keuze
- 300g mager rundergehakt (max 10% vet)
- 20g paneermeel
- 1 ei
- 1 ui (gesnipperd)
- 2 teentjes knoflook (geperst of fijngesneden)
- 400g tomatenblokjes uit blik
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 500g broccoli
- 1 theelepel Italiaanse kruiden (oregano, basilicum, tijm)
- optioneel: chilivlokken voor wat pit
- optioneel: 1 lepel magere kwark
- zout & peper naar smaak
Zo maak je deze pasta met gehaktballen in tomatensaus
- Meng het gehakt met de ui, knoflook, paneermeel, ei, zout, peper en de helft van de Italiaanse kruiden.
- Rol er 8-12 kleine gehaktballetjes van.
- Bak de gehaktballen op middelmatig vuur rondom bruin (ong. 5-7 minuten). Dit kan met een beetje olijfolie, maar ook zonder. Haal ze hierna uit de pan en zet apart.
- Gebruik dezelfde pan en voeg de tomatenpuree toe. Bak kort aan, ongeveer 1 minuut.
- Voeg de tomatenblokjes, de rest van de kruiden, evt. chilivlokken en een beetje water toe. Laat zachtjes pruttelen.
- Doe de gehaktballen terug in de saus en laat ze 15 minuten sudderen met de deksel erop.
- Wil je de saus wat romiger? Voeg dan na deze 15 minuten een eetlepel magere kwark toe.
- Kook de pasta volgens de verpakking gaar.
- Stoom of kook ondertussen de broccoli gaar.
- Giet de pasta af en verdeel over de borden.
- Schep de gehaktballen met tomatensaus eroverheen en serveer met de broccoli.
- Optioneel: top de pasta af met wat verse basilicum of een beetje Parmezaanse kaas.
Eet smakelijk!
Waarom is dit een afval recept?
Om gewicht te verliezen, moet je dagelijks minder energie (calorieën) binnenkrijgen dan dat je lichaam verbruikt. Dit noem je ook wel eten in een calorietekort. Doe je dit voor langere tijd, dan verlies je gewicht.
Wil je op een gezonde manier gewicht verliezen, dan is het verstandig je lichaam zo veel mogelijk te blijven voorzien van voedingsstoffen. Doe je dat niet (door bijvoorbeeld een te groot calorietekort of door te weinig voedzame voeding te eten), dan zal je uitgeput raken. Hierdoor houd je het afvallen niet lang vol.
Het is verstandig om dagelijks ongeveer 500 kcal onder je caloriebehoefte te eten.
Zorg dus voor een gezonde en gevarieerde voedingsbalans met voeding rijk aan eiwitten, vezels, vitamines en mineralen. Eiwitten en vezels geven je een vol en verzadigd gevoel. Eiwitten helpen ook om minder spieren te verliezen tijdens het afvallen.
Dit recept is rijk aan eiwitten, vezels, vitamines en mineralen!
Meer afval recepten zoals deze? Klik dan hier!
Gratis receptenboekje met afval recepten
Wil je wat inspiratie opdoen voor voedzame en lekkere maaltijden voor tijdens het afvallen? Download dan gratis mijn receptenboekje, met 10 eiwitrijke en makkelijke maaltijden!