Meer plezier in de sportschool? Hier 5 Tips!

Veel mensen hebben een hekel aan de sportschool en vinden het maar saai. Misschien vind jij het ook niks aan. Hieronder leg ik uit waarom plezier zo belangrijk is en wat je kan doen om meer plezier in de sportschool te ervaren.

Waarom is plezier in de sportschool zo belangrijk?

Iets wat je leuk vindt houdt je langer vol

Heel simpel en voordehand liggend, maar iets waar je plezier van hebt, houd je natuurlijk gewoon langer vol. En sporten/bewegen is iets wat je je hele leven moet doen. Vergelijk het met tanden poetsen, dat doe je als het goed is ook dagelijks! Beweging is net zo belangrijk, misschien wel belangrijker (maar ik ben natuurlijk een beetje bevoordeeld ;)). Uiteindelijk is sporten onderdeel van goed voor jezelf zorgen!

Hoe minder je het sporten als ‘moeten’ gaat zien, hoe beter natuurlijk! Voor je het weet, wordt het een gewoonte en ben je wekelijks aan het sporten.

Het is mooi om te zien hoe sommige klanten die ik begeleid, in het begin een hekel aan de sportschool hebben en na verloop van tijd plezier gaan ervaren. Dat is misschien wel de mooiste progressie die je kan maken en ja dat is ook voor jou mogelijk!

Plezier zorgt voor minder stress

Het hoeft echt niet elke keer een feestje te zijn als je gaat sporten, maar het is natuurlijk fijn als je iets hebt gevonden waarin je een beetje plezier hebt. Hoe meer plezier je ervaart, hoe meer sporten als ontspanning gaat voelen.

Sporten zorgt daarnaast natuurlijk ook voor gelukshormonen die vrijkomen, dus dat is ook al mooi! Lees hier meer over de effecten die bewegen op je brein hebben.

Wat kan je doen om meer plezier in de sportschool te ervaren?

Een mooie vraag die ik nog wel eens gesteld krijg! Hieronder noem ik een paar factoren die jou kunnen helpen om plezier te vinden in het sporten.

Varieer en ontdek

De één kan elke keer hetzelfde doen en heeft hier gewoon plezier in, de ander wil graag variatie. Dit kan variatie betekenen qua sport, maar ook misschien wat betreft variatie van oefeningen in de sportschool.

De sportschool is een hele mooie tool om gericht te werken aan je lichaam. Dus als het gaat om sterker worden, meer spiermassa is de krachttraining in de sportschool de beste optie. Maar als jij meer plezier ervaart tijdens andere sporten, dan is een combinatie misschien mooi.

Sociale interactie

Door iets samen te doen, met een vriend of vriendin of andere “medeslachtoffers” tijdens een groepsles, kan dat ervoor zorgen dat er extra plezier wordt ervaren tijdens een work-out of sportsessie. Samen in hetzelfde schuitje zitten kan zorgen voor extra motivatie en een voldaan gevoel wanneer de work-out erop zit.

Als personal trainer probeer ik sporten ook echt leuk te maken voor klanten die ik begeleid. Iedereen op zijn of haar eigen niveau en met zijn of haar eigen doelen.

Daag jezelf uit voor meer plezier in de sportschool!

Doelloos door de sportschool lopen kan waardeloos zijn. De sportschool in met een doel kan een positieve bijdrage leveren aan het ervaren van plezier. Stel een leuk doel op en weet waarom je het doel wilt behalen.

Bijvoorbeeld: Ik wil zo veel kilo squatten, omdat ik dan makkelijker de trap op kom of zodat ik weer met de kleine kinderen kan spelen. Zo zijn er nog 100 voorbeelden.

Stel een doel op wat bij jou past en wat jou motiveert. Het behalen van die doelen gaat er voor zorgen dat je plezier gaat ervaren tijdens het sporten.

De juiste muziek of een podcast tijdens het trainen

Leuke muziek kan invloed hebben op je humeur dat heb je ongetwijfeld buiten het sporten om ervaren. Een mooie afspeellijst kan er misschien voor zorgen dat je net even wat makkelijker door jouw sportmoment heen komt.

Je zou ook een leuke podcast kunnen opzetten van een onderwerp wat je interesseert. Persoonlijk luister ik vaak zat naar interessante podcasts over mijn vakgebied tijdens mijn work-out. Soms even pauzeren, omdat je wel hard bezig bent. Maar een mooie combinatie waar je ook weer wat van opsteekt. Zo werk ik aan twee doelen tegelijk, namelijk een betere coach worden en werken aan een sterk en fit lichaam.

Verander af en toe van omgeving

Elke keer in dezelfde omgeving trainen kan soms saai zijn. Misschien leuk om een keer thuis een work-out te doen of in de tuin. Zo zijn er natuurlijk meerdere locaties te bedenken. Op deze manier houd je het afwisselend.

Hopelijk helpt dit je om op zoek te gaan naar plezier tijdens het sporten. Plezier is belangrijk, maar de realiteit is ook dat je niet altijd plezier zult ervaren. Dit is oké! Dat hoort er nou eenmaal bij. Soms zit het plezier pas achteraf als je je doelen hebt behaald en wanneer je profiteert van al dat harde sporten!

Wil jij meer plezier in de sportschool?

Wil jij nou meer plezier in de sportschool ervaren? Wanneer je uit omgeving van Apeldoorn komt en behoefte hebt aan iemand die met je meedenkt tijdens het afvallen en sporten, twijfel niet en plan een gratis kennismakingsgesprek in. Online is dit uiteraard ook mogelijk. Via het contactformulier kan je me benaderen.

Nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor mijn nieuwsbrief en ontvang wekelijks content rondom voeding, training en leefstijl! 

Download gratis de snackgids 'snack bewust'!

Krijg ongewenst snacken onder controle met deze 10-daagse gratis challenge.