Positieve gevolgen van afvallen op een rij!

Als je aan afvallen denkt, dan denk je al snel aan een maatje kleiner of ‘goed in je vel zitten’. Maar wist je dat er nog veel meer voordelen van gewichtsverlies zijn die je snel over het hoofd ziet? Wat zijn de positieve gevolgen van afvallen?

Positieve gevolgen van afvallen voor je gezondheid

Naast dat gewichtsverlies ervoor zorgt dat je je mentaal en fysiek beter gaat voelen, heeft afvallen ook belangrijke gevolgen voor je algehele gezondheid. Denk aan gevolgen voor je bloeddruk, het verlagen van allerlei ziekten, gevolgen voor je cholesterol, et cetera. Ik heb een aantal positieve gevolgen van afvallen voor je op een rij gezet!

Verlaging van de bloeddruk

Tegenwoordig hebben veel mensen last van een hoge bloeddruk. Een te hoge bloeddruk kan hart- en vaatziekten en een grotere kans op een hartinfarct of beroerte veroorzaken. Stress is een veelvoorkomende oorzaak van een hoge bloeddruk. Maar wist je dat overgewicht ook kan leiden tot een hoge bloeddruk? Wanneer je gewicht verliest, dan heeft dit vaak ook een positief gevolg voor je bloeddruk.

Betere waarde cholesterol en triglyceriden

Cholesterol en triglyceriden zijn vetwaarden in het bloed. Het zijn bouwstoffen voor cellen in het lichaam. Deze waarden kunnen verstoord raken wanneer je overgewicht hebt. Een verkeerde verhouding in het cholesterol kan voor vernauwing of verstopping van de bloedvaten zorgen. Ook bij deze klachten kan gewichtsverlies zorgen voor betere waarden.

Suikerziekte (diabetes type 2)

Suikerziekte is een verstoord glucosemetabolisme. Mensen die voor langere tijd overgewicht hebben, kunnen op den duur diabetes type 2 ontwikkelen. Bij suikerziekte worden de koolhydraten (die worden afgebroken tot suikers) minder goed door het lichaam verwerkt. De suikerwaarde in het bloed wordt door een beperkte opname te hoog. De cellen reageren minder op het hormoon insuline die suiker de cel in laat. Bewegen en gewichtsverlies zorgen er voor dat cellen gevoeliger worden voor insuline. Hierdoor kan je de suikerwaarden in het bloed verbeteren.

De drie punten hierboven zijn factoren die de kans verhogen op een hartaanval. Door het voorkomen of genezen van bovenstaande punten neemt de kans hierop af!

Positieve gevolgen van afvallen voor je beweging

Moeite met veters strikken? Sta je minder makkelijk uit de bank op? Ga je niet meer door je hurken omdat het teveel moeite kost om weer overeind te komen? Allemaal voorbeelden van beweegmomenten die beperkt kunnen worden door extra gewicht wat je met je mee sjouwt. Elke kilo die je verliest, zal ervoor zorgen dat deze voorbeelden weer makkelijker gaan!

Lees ook: Gezond afvallen met deze 12 tips!

Minder gewrichtsklachten

Wanneer je minder gewicht meeneemt is dit uiteraard ook beter voor je gewrichten. Daarnaast minder gewrichtspijn zorgt ervoor dat de drempel minder hoog is om te gaan bewegen. Een te hoog gewicht zorgt voor veel belasting van bijvoorbeeld je knieën en je heupen. Minder gewicht is minder belasting. Een positief gevolg van afvallen, dus!

Positieve gevolgen van afvallen voor je slaap

Veel mensen met extreem overgewicht hebben last van slaapapneu. Slaapapneu betekent dat je voor een moment stopt met ademen terwijl je slaapt. Dit kan erg gevaarlijk zijn. 10% gewichtsverlies helpt vaak al om ademstops tijdens slapen te verminderen. Dit betekent een betere nachtrust, wat zorgt uiteindelijk dat je weer meer energie hebt om te werken aan je gezondheidsdoelen. Je gaat weer meer bewegen wat ook weer zorgt voor een betere slaap. Het cirkeltje is weer rond.

Een gezond zelfbeeld

Het kan zijn dat je het op dit moment moeilijk vindt om in de spiegel te kijken. Gewichtsverlies en werken aan je gezondheidsdoelen zorgt er vaak voor dat je positiever naar je zelf kan kijken. Wel is het belangrijk dat je hiervoor de juiste mindset creëert en niet te streng blijft voor jezelf.

Hoger libido

Ja gewichtsverlies heeft ook invloed op dit gebied. Mensen met overgewicht hebben vaak minder zin in seks. Hierbij speelt zelfbeeld ook een rol. Als men vervolgens gewicht kwijtraakt, heeft dit een positief effect op je libido.

Verlaging kans op verschillende soorten kanker

Kanker is helaas een ziekte die veel voorkomt. Overgewicht kan een oorzaak zijn voor verschillende soorten kanker zoals alvleesklier-, baarmoederhals-, borst- en darmkanker.

Positieve gevolgen van afvallen: houd ze voor ogen!

De mate waar je deze bovengenoemde gezondheidsvoordelen kan ervaren, is natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid overgewicht die je hebt.

Tijdens het schrijven van dit artikel, realiseer ik mij hoe belangrijk is dat er verandering plaatsvindt. De cijfers van overgewicht zijn schrikbarend en de druk op gezondheidszorg is enorm. Ik hoop dat ik je met dit artikel tot nadenken hebt gezet en dat wanneer je ook te maken hebt met overgewicht, je hiermee aan de slag gaat. Weet je niet goed hoe je moet beginnen? Ik denk graag met je mee! Stuur me gerust een mailtje als je ergens vragen over hebt.

Online training ‘Grip op Gewicht’

Om zoveel mogelijk mensen te bereiken, heb ik naast de fysieke begeleiding ook een online training ontwikkeld waar je zelfstandig of met online begeleiding aan de slag gaat. Ik gun namelijk iedereen een leven met zo min mogelijk ziektes en belemmeringen. Hoewel we het nooit helemaal uit de weg kunnen gaan, kunnen we wel de kans op deze vreselijke ziektes verminderen door gezond te leven.

Klik hier voor meer informatie!

Online training

Wordt 2023 het jaar waarin jij eindelijk stappen gaat zetten richting een gezonde leefstijl? Met mijn online training kun je dit goede voornemen omzetten in actie!

Download gratis 'Het geheim van afvallen'!

Wat is de meest effectieve manier om gewicht te verliezen? Download gratis mijn uitwerking van 5 handvatten die het antwoord op deze vraag samenvat!