Remko: “Door personal training ga ik lichter door het leven”

Remko (51) kreeg in 2021 te maken met een acute hernia, wat zijn leven letterlijk stilzette. Ondanks dat hij herstelde, was hij het vertrouwen in zijn rug kwijtgeraakt. Op aanraden van zijn fysiotherapeut begon hij met personal training. Inmiddels gaat hij letterlijk en figuurlijk lichter door het leven. Lees hier zijn verhaal!

Even voorstellen: Mijn naam is Remko, ik ben 51 jaar oud en woon samen met Maureen in Apeldoorn. Samen hebben we 4 kinderen. Ik werk als interim- en programmamanager bij adviesbureau Wielinq. Mijn opdrachten zijn heel divers: van interim-directeur bij de Monumentenwacht Gelderland tot waarnemend Head of Charity Retail bij Terre des Hommes. Door mijn drukke baan ben ik vaak weg van huis en zit ik veel in de auto.

Van de regen in de drup

Voordat ik in de zomer van 2021 een acute hernia opliep, was ik gewoon gezond. Ik ging regelmatig mountainbiken en had een prima conditie. Wel had ik al 15 jaar lang rugklachten, maar dat was door fysiotherapie altijd goed te behandelen.

Dat kon ik van de hernia helaas niet zeggen. Ik had zoveel pijn dat het mijn bewegen en leven erg beperkte. De pijn ging niet over en na onderzoek bleek dat er naast de hernia ook een aantal zenuwen tussen mijn wervels beklemd zat. Al met al werd ik een klein halfjaar later geopereerd, werd de hernia verwijderd en kregen de zenuwen tussen mijn wervels meer ruimte.

Mijn gezondheid was in die tijd duidelijk verslechterd. Ik was flink in gewicht aangekomen en mijn conditie was slecht. Daarom besloot ik na mijn revalidatie serieus met mijn gezondheid aan de slag te gaan. Op advies van mijn fysiotherapeut heb ik contact opgenomen met Personal Gym Maurice Janssen en werd ik naar Oscar doorverwezen.

Personal training

Mijn doelen waren duidelijk: ik wilde weer fit worden, maar ook het vertrouwen in mijn rug en de rest van mijn lichaam weer terugkrijgen. Dat betekende dat ik vooral mijn core sterker moest maken, waardoor ik weer ‘lichter’ door het leven kon gaan. Hiermee bedoel ik niet alleen afvallen, maar ook weer kunnen bewegen zonder klachten en zonder pijn. Het toffe is dat mijn werkgever me een duwtje in de rug heeft gegeven door mij een jaar lang personal training te geven.

Toen ik voor het eerst de sportschool in liep, voelde ik me positief gemotiveerd. Ik had er echt zin in! Na een fijne kennismaking met Oscar zijn we begonnen met een 10-wekentraject. En daar is het niet bij gebleven! Inmiddels train ik al een hele tijd bij Oscar en ga ik voorlopig ook nog wel door.

Wat ik heb bereikt? Inmiddels ben ik 15 kilo afgevallen en heb ik weer een gezond BMI bereikt. Ook het vertrouwen in mijn rug is enorm gegroeid en merk ik dat ik inderdaad lichter door het leven ga. En als het gaat om krachttraining, merk ik dat ik ook daarin nog steeds vooruitgang boek.

De grootste winst

Maar dat is nog niet eens de grootste winst. Een paar jaar terug kreeg ik te horen dat ik een verhoogde bloeddruk en cholesterol bleek te hebben. Eens in de zoveel tijd moest ik hiervoor naar de huisarts voor controle. Inmiddels is dat verleden tijd! De te hoge waarden zijn namelijk volledig verdwenen en ik hoef daardoor niet meer voor controle naar de huisarts. Dat is de echte winst!

In de afgelopen periode bij Oscar heb ik veel geleerd en veel gedaan om mijn doelen te bereiken. Niet alleen in de sportschool, maar ook daarbuiten. Ik ontdekte dat consistent zijn de sleutel tot succes is. Samen met Oscar stelde ik een plan op en voerde dit uit. Dat plan bevatte bijvoorbeeld (in de eerste periode) het bijhouden van mijn voeding (en de daarbij behorende calorieën) en een gezonde balans creëren tussen voeding en beweging. Ik maakte afspraken met mezelf hoe vaak ik wekelijks ging sporten en hoeveel stappen ik per dag zette.

Ik leerde mijzelf gezonde routines aan en hoe ik deze kon volhouden. Ik werd me bewust van wat ik eet. En ik leerde door te zetten, juist wanneer het even een week wat minder ging. Het is oké als het een periode wat minder lekker gaat, zolang je het vervolgens maar weer oppakt. Veel mensen zijn namelijk geneigd om te stoppen als ze een dipje hebben of even niet gemotiveerd zijn. Dat is zonde! Je hoeft bijna niks te doen om het daarna weer op te pakken en terug in de positieve flow en ontwikkeling te komen.

Een gezonder leven

Het ontwikkelen van een gezonde leefstijl draait om de keuzes die je dagelijks maakt. Dat betekende voor mij dat ik mijn eetpatroon moest aanpassen, door bijvoorbeeld goed te ontbijten en een volwaardige avondmaaltijd te eten, zodat ik niet later op de avond weer trek kreeg. Ook probeer ik dagelijks in beweging te blijven, door bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift te pakken, ook wanneer ik naar de 8e verdieping moet. Daarnaast neem ik bewust meer rust en ga ik niet te laat naar bed, zodat ik een goede nachtrust kan hebben.

De vooruitgang die ik heb geboekt in de afgelopen periode, resoneert door in mijn hele leven. Ik voel me veel fitter, mentaal frisser en scherper. De belemmeringen van mijn jarenlange rugklachten zijn nu echt doorbroken, wat ik als enorm bevrijdend ervaar.

Oscars begeleiding

Oscars begeleiding ervaar ik als zeer positief. Oscar is een prettige, toegankelijke en motiverende trainer. Hij legt me geen prestatiedruk op, maar focust op de lange termijn. Hij is oprecht geïnteresseerd in mij als persoon en we hebben tussendoor gesprekken die veel verder gaan dan alleen het sporten. Oscar kijkt naar het complete plaatje: wie je bent, hoe je bent en wat je hulpvragen zijn. Hij luistert echt naar je. Dat merk ik ook doordat hij veel onthoudt. Inmiddels train ik een keer per week met Oscar (was eerst twee keer per week) en train ik ook in mijn eentje. Iedere keer vraagt hij na de training: ‘Zie ik je nog deze week?’ En als ik weer een afspraak heb, dan vraagt hij altijd wat ik de afgelopen week heb gedaan. Deze dingen helpen me om mijn sportroutine vast te houden.

Personal training Apeldoorn

Ondanks dat ik al veel heb bereikt, maak ik nog steeds gezonde progressie. Oscar monitort heel goed hoe het gaat en waar kansen liggen om steeds weer een stapje verder te gaan. Ook heb ik zo’n scala aan oefeningen geleerd, dat ik tijdens mijn eigen trainingen prima kan variëren.

Het belangrijkste doel voor de komende tijd is om mijn huidige routine, vorm en gezondheid zo lang als mogelijk vast te houden. Ik hoef niet nog lichter te worden – mijn gewicht is nu gelijk aan wat het 20 jaar geleden voor het laatst is geweest. Natuurlijk is het erg leuk om te merken dat je steeds weer wat meer, zwaarder of langer door kan met een oefening. Ook is het best gaaf om misschien in de toekomst met bankdrukken 3 setjes van 10 met 100 kilo te doen, maar voor mij is dat niet het allerbelangrijkste.

Personal training heeft mij enorm geholpen om mijn doelen te halen en nieuwe, gezonde routines op te bouwen. Ik had naar iedere personal trainer kunnen gaan en Oscar kwam toevallig op mijn pad. Voor mij is hij de perfecte personal trainer gebleken. Scherp, met humor, holistisch en met een brede kijk op de mens en de wereld. Het is gewoon altijd weer leuk om de sportschool binnen te stappen.

Oscar, ontzettend bedankt voor je enorme bijdrage aan mijn gezondheid! Je moet het uiteindelijk allemaal zelf doen, maar het helpt enorm wanneer er iemand naast je staat om je verder te helpen.

Personal training Apeldoorn

Inspireert het verhaal van Remko je en wil je ook graag aan de slag met personal training? Ik help je graag om je doelen te bereiken! Of je nu wilt afvallen, sterker en/of fitter wilt worden, het kan allemaal. Kom gratis kennismaken in de sportschool in Apeldoorn!

Meer informatie/aanmelden

Nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor mijn nieuwsbrief en ontvang wekelijks content rondom voeding, training en leefstijl! 

Download gratis de snackgids 'snack bewust'!

Krijg ongewenst snacken onder controle met deze 10-daagse gratis challenge.