Rita (67): “Je bent nooit te oud om te werken aan een gezond lichaam!”

Rita begon een poosje geleden samen met haar man Rinus bij mij met personal training. Ze had wat lichamelijke klachten, wilde afvallen en een sterker en gezond lichaam. In dit artikel vertelt ze haar inspirerende verhaal!

Even voorstellen

Hallo! Mijn naam is Rita, ik ben 67 jaar oud en getrouwd met Rinus. Tot mijn pensioen heb ik altijd gewerkt in de kinderopvang in diverse functies. Rinus en ik hebben een fijn samengesteld gezin van zes kinderen, die inmiddels allemaal de deur uit zijn.

We zingen samen in een koor en ik hou van zwemmen, fietsen en wandelen. Ook brei en lees ik graag en hebben we een grote sociale kring van vrienden en familie, waar we veel mee ondernemen.

Een jaar geleden verhuisden mijn man en ik vanuit de randstad naar Apeldoorn, waar ik vroeger ook heb gewoond. We wilden wat dichter bij de kinderen wonen, meer rust en de mooie natuur om ons heen. Naast dat we samen een nieuw sociaal leven aan het opbouwen waren, wilden we ook werken aan een gezonder lichaam.

Mijn lichaam vertoonde hier en daar wat mankementen. Ik had last van artrose in mijn knie en had regelmatig klachten als gevolg van twee rugoperaties. Daarnaast was ik ook te zwaar, maar stelde het steeds uit om daar wat aan te doen. Ik denk dat ik te veel fan was van eten en de gezelligheid wat eten met zich meebrengt.

Werken aan een gezond lichaam

Training

Door mijn lichamelijke klachten en het feit dat ik ouder word en meer tijd heb, besloot ik dat het tijd was om te gaan werken aan een sterker lichaam. Daarnaast heb ik het grootste deel van mijn leven voor anderen gezorgd en mezelf weggecijferd, dus vond ik het een goed idee om meer tijd voor mezelf vrij te maken en beter voor mezelf te gaan zorgen.

Maar mijn grootste reden om te starten met personal training, was dat ik graag een gezond en sterk lichaam wilde ontwikkelen.

Het was best spannend toen ik voor het eerst de sportschool Personal Gym Maurice Janssen binnen liep, maar ik had ook veel zin om te beginnen. Het klikte direct met Oscar en de sfeer in de sportschool was prettig.

Voeding en afvallen

Afvallen en me verdiepen in gezonde voeding waren nog geen doelen toen ik begon. Na een paar weken ontdekte ik echter dat Oscar naast personal trainer ook diëtist is. Ik vroeg hem of hij me ook zou willen begeleiden bij het afvallen.

Mijn doelen rondom afvallen zijn in de weken daarna langzaam aan steeds duidelijker geworden. Dat was (en is) een heel proces, waarbij ik enorm veel nieuwe inzichten heb opgedaan als het gaat om mijn valkuilen, angsten, voedingsgedrag en keuzes en mentale en sociale processen.

Resultaat: een gezond lichaam

Training

Inmiddels heb ik al veel stappen gemaakt richting het behalen van mijn doelen. Het is heerlijk om te ervaren dat ik sterker word en ik mijn dagelijkse oefeningen voor mijn rug niet meer hoef te doen, nu ik twee keer per week met Oscar sport.

Het trainen met Oscar is goed vol te houden en ik merk dat ik steeds meer kracht krijg. Ik leer hoe ik kan werken aan een sterkere rug en mijn (best wel zwakke) buikspieren kan trainen.

Afvallen

Als het gaat om afvallen, dan zit ik nog midden in het proces. Ik leer steeds betere keuzes qua voeding te maken en ontdek het hele mentale aspect erachter. Ik kwam erachter dat ik lang niet altijd de juiste voedingskeuzes maakte, al dacht ik van wel.

Ook ben ik er duidelijk achter gekomen wat mijn valkuilen zijn. Ik relateer eten bijvoorbeeld aan gezelligheid en geniet daar erg van. Keerzijde is dat ik dan niet nadenk over wat ik koop, kook en eet. Ik voel me net een Italiaanse moeder, die graag lekker eten op tafel zet en lang blijft natafelen.

Als het daarover gaat, dan kan ik nog wel wat stappen zetten om bewustere keuzes te maken. Op dit moment is mijn doel om zo’n 0,8 kilo per maand af te vallen. Misschien denk je: “Dat is ook weinig!”, maar reken even uit: dat is bijna 10 kilo per jaar. Tot nu toe lukt het me om dit maandelijks vol te houden.

Mentaal

Tot slot heb ik ook een mentale verandering doorgemaakt. Ik heb geleerd dat alles in je hoofd begint. Iedere keuze, iedere discipline, ieder inzicht: alles begint in je hoofd en is een kwestie van trainen. Je kunt je mindset en discipline trainen, net zoals het trainen van je spieren.

Werkwijze

Wat ik gedaan heb om deze resultaten en inzichten te krijgen?

Sporten

Qua sporten is het een kwestie van iedere week gaan, het liefst twee keer per week. Na verloop van tijd zie je vanzelf resultaat, omdat je consistent bent geweest.

Afvallen

Als het gaat om voeding en afvallen, dan was het voor mij erg belangrijk om Oscar als coach te hebben. Ik voel me veilig bij hem en kan een open gesprek voeren over mijn zoektocht, valkuilen en mijn lichaam.

Het is fijn om te weten dat ik daar niet alleen in sta, maar dat er iemand is die met me meekijkt, luistert en advies geeft.

Zoektocht

Ook ben ik actief op zoek gegaan naar mijn eigen valkuilen, zodat ik me daar bewust van ben en kleine stapjes in de goede richting kan zetten. Ik weet dat ik alles niet in een keer hoef te doen. Ik heb meer structuur aangebracht in het aantal maaltijden en eetmomenten, wat voor veel meer rust zorgt.

Natuurlijk zijn er ook momenten dat het even wat minder gaat, maar het gaat erom hoe je het daarna weer oppakt.

Ik merk dat ik al met al zowel fysiek als mentaal veel sterker ben geworden en daar ben ik trots op!

Begeleiding

Het is fijn om Oscar als trainer en coach te hebben. Hij straalt rust uit en neemt de tijd voor je. Ik voel me veilig bij hem, waardoor ik ook niet bang ben voor bijvoorbeeld de weegschaal of wanneer het even niet lukt.

Oscar is rustig, legt alles goed uit, staat open voor eigen input en geeft je het gevoel en vertrouwen dat je het niet alleen hoeft te doen.

Voorlopig ben ik nog niet klaar met mijn avontuur! Ik ben al een aantal kilo kwijt, maar heb nog een aantal kilo te gaan. Daarna zie ik wel verder. Ook zal ik mezelf blijven trainen in het maken van gezonde voedingskeuzes en blijf ik me bewust van mijn eigen valkuilen.

Daarnaast wil ik gewoon blijven trainen om mijn lichaam sterk te maken en te houden.

Rita’s gouden tip

Voor iedereen die ook wil werken aan een gezonder lichaam en een gezond gewicht: weet dat je er ook komt als je kleinere stapjes neemt. Ik denk zelfs dat wanneer je het rustig en beheerst aanpakt, je er uiteindelijk meer uithaalt. Onderzoek hoe gezond je eet, leeft en beweegt en maak daarin steeds kleine aanpassingen.

Werk ook aan je mentale kracht en weerbaarheid. Zonder jouw wilskracht en discipline te trainen, wordt het lastig om je proces vol te houden.

Wil jij ook een gezond lichaam?

Misschien herken jij je in het verhaal van Rita en wil ook jij werken aan een gezonder lichaam. Ik help je graag! Of je nu komt sporten in Apeldoorn, of dat ik je online ga begeleiden.

Bekijk hier alle informatie:

Personal training Apeldoorn

Online coaching

Nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor mijn nieuwsbrief en ontvang wekelijks content rondom voeding, training en leefstijl! 

Download gratis de snackgids 'snack bewust'!

Krijg ongewenst snacken onder controle met deze 10-daagse gratis challenge.