Hoe kan ik stoppen met snoepen? Tips van een voedingsdeskundige!

Dit ga je lezen:

Veel mensen vinden stoppen met snoepen erg lastig. Ze weten dat het niet goed is, maar om er mee te stoppen lijkt een onmogelijke zaak. In dit artikel vertel ik als voedingsdeskundige hoe je hier mee kan omgaan en deel ik tips en tricks!

Oorzaak van snoepen

Snoepen kan verschillende oorzaken hebben, en vaak spelen meerdere factoren tegelijkertijd een rol. Hieronder de verschillende oorzaken waarom jij elke keer naar die snoeppot grijpt.

  • Te weinig voedzame maaltijden: Maaltijden met weinig eiwitten, vezels en gezonde vetten verzadigen minder goed, waardoor je sneller behoefte krijgt aan tussendoortjes.
  • Onvoldoende calorieën: Als je lichaam te weinig energie binnenkrijgt, zoekt het snel beschikbare energiebronnen zoals zoetigheid.
  • Gewoonte: Snoepen kan een vast patroon worden, bijvoorbeeld na het avondeten of op bepaalde momenten van de dag.
  • Verleiding: In een omgeving met veel snoep of snacks om je heen is het lastiger om er niet naar te grijpen.
  • Emotionele triggers: Stress, verveling of verdriet kunnen ervoor zorgen dat je naar zoetigheid grijpt voor troost of afleiding.
  • Gebrek aan structuur: Een onregelmatig eetpatroon of het overslaan van maaltijden kan ervoor zorgen dat je wordt overvallen door trek en zie dan maar eens verleiding te weerstaan.

Herken jij je in één van de bovenstaande oorzaken? Lees dan snel verder.

Bewustwording en patronen doorbreken

Bewustwording speelt een cruciale rol bij het doorbreken van snoeppatronen. Vaak gaat snoepen onbewust; je grijpt naar iets lekkers zonder erbij stil te staan. Door inzicht te krijgen in wanneer en waarom je naar zoetigheid grijpt, kun je beter begrijpen wat de achterliggende triggers zijn. Dit kan variëren van emotionele redenen zoals stress of verveling tot vaste gewoontes op bepaalde momenten van de dag.

Wanneer je deze patronen herkent, wordt het makkelijker om ze bewust te doorbreken. Deze bewustwording en het actief kiezen voor andere routines helpen om controle te krijgen en op een duurzame manier van de snoepgewoonte af te komen. Een mooie manier om bewustwording te creëren is door de voeding bij te houden met een app zoals mijneetmeter of lifesum (Lees hier de voordelen van afvallen met app).

Lees hieronder wat je concreet kan doen tegen stoppen met snoepen!

Ben jij aan het afvallen en wil je hierover tips ontvangen? Wekelijks stuur ik twee mails met interessante content die bijdraagt aan het afvallen en ontwikkelen van een gezonde leefstijl. Schrijf je hier gratis in.

Praktische tips om te stoppen met snoepen

Wanneer je de oorzaak van je snoepgedrag hebt gevonden kan je aan de slag met hoe je dit tegengaat. Hieronder een aantal tips die jou mogelijk kunnen helpen bij het veranderen van je snoepgedrag.

  1. Creëer een gezond alternatief
    Als je merkt dat je op bepaalde momenten van de dag vooral trek krijgt in snoep, probeer dan op die momenten iets gezonds bij de hand te hebben. Denk aan fruit, een handje noten, of groenten met een dip. Deze snacks zijn voedzaam en helpen je om de drang naar suiker te verminderen.
  2. Zorg voor voedzame maaltijden
    Door regelmatig en voedzaam te eten, voorkom je dat je dat je plotseling trek krijgt en zin krijgt in suikerrijke voeding. Een maaltijd die rijk is aan eiwitten, vezels en gezonde vetten helpt om je langer verzadigd te voelen, wat de kans op snoepen verkleint.
  3. Zorg voor voldoende calorieën over de hele dag
    Als je eind van de middag of in de avond veel neiging hebt om te gaan snacken kan het zijn dat je te weinig calorieën hebt gegeten. Een valkuil voor mensen die willen afvallen; ze gaan zo min mogelijk calorieën eten en daardoor krijgen ze enorme snaaibuien. Wat logisch is natuurlijk, want je lichaam heeft voeding nodig!
  4. Vermijd verleidelijke omgevingen
    Heb je moeite om van de snoeppot af te blijven? Zorg ervoor dat je minder snoep in huis haalt, of verplaats het naar een plek waar je het niet direct ziet. Zo maak je het jezelf makkelijker om niet telkens in de verleiding te komen. Uiteindelijk is het wel belangrijk om te leren omgaan met verleidingen, maar zeker in het begin kan het een goede zijn om even af te kicken.
  5. Hanteer de 80/20 regel
    In plaats van jezelf alles te ontzeggen, kun je ook bewuste momenten inplannen waarop je iets lekkers neemt. Bijvoorbeeld één keer in het weekend iets zoets. Zo voelt het niet als een straf, maar juist als een bewuste keuze. De focus voor 80% op voedzame producten en de andere 20% geef je jezelf de ruimte voor wat lekkers.
  6. Zoek afleiding
    Snoepen gebeurt vaak uit verveling of gewoonte. Door iets anders te doen op het moment dat je zin hebt in snoep, zoals een korte wandeling maken, een glas water drinken of een vriendin bellen, kun je je gedachten verzetten en de gewoonte doorbreken.
  7. Heb geduld met jezelf
    Verwacht niet dat je van de ene op de andere dag stopt met snoepen. Het kost tijd om een nieuwe gewoonte op te bouwen, vooral als je al jarenlang gewend bent om regelmatig iets zoets te nemen. Geef jezelf de tijd om te wennen en vier de kleine overwinningen!

Ben jij op dit moment aan het afvallen en wil je alle ins en outs weten? In dit artikel meer: gezond afvallen.

Hulp nodig bij het afvallen en het stoppen met snoepen?

Met veel plezier help ik dagelijks mensen online en offline met de wens om gewicht te verliezen. Wil jij serieus aan de slag met het doorbreken van je snoepgedrag en gewicht verliezen? Dan ben je bij mij aan het juiste adres. Met mijn online coachingsmodule “afvallen met vertrouwen” leer ik jouw de basis over gewicht verliezen en zorgen we er samen voor dat jij de eerste kilo’s gaat verliezen! Meer informatie: online coaching afvallen.

Meer artikelen over afvallen?

GRatis thuis workout

Fitter en sterker worden vanuit huis? Download deze gratis thuis-workout!

gratis receptenboekje

Download 10 gratis recepten voor tijdens het afvallen!