Trigger foods: hoe kan je ermee omgaan?

Trigger foods zijn voedingsmiddelen die je niet kunt weerstaan en verleidelijk zijn om er heel veel van te eten. Deze trigger foods kunnen variëren van zoetigheden en koolhydraten tot hartige snacks en fastfood. Het kan voor sommige mensen moeilijk zijn het eten van deze voedingsmiddelen onder controle te houden, waardoor het kan leiden tot ongezonde eetgewoonten en eetbuien. Hoe kan je trigger foods identificeren en hoe kan je er vervolgens mee omgaan? Je leest het hier!

Identificeer je trigger foods

Het eerste wat je moet doen, is nadenken over van welke voeding je 9 van de 10 keer te veel eet. Dit zijn vaak producten die een hoog suiker-, zout- of vetgehalte hebben. Het kan ook zijn dat je bepaalde voeding associeert met bepaalde emoties, bijvoorbeeld comfort food. Maak een lijst van deze voedingsmiddelen en noteer wanneer en waarom je ze meestal eet.

Maak een plan

Nu je weet welke voedingsmiddelen je trigger foods zijn, kun je een plan maken om ermee om te gaan. Het is belangrijk om te onthouden dat het niet gaat om deze voedingsmiddelen volledig te vermijden, maar om ze in kleinere hoeveelheden te eten. Het kan helpen om een limiet te stellen aan de hoeveelheid die je eet en wanneer je ze eet. Plan bijvoorbeeld een keer per week een moment waarop je jezelf toestaat om je trigger food te eten en houd je daar ook aan.

Zoek alternatieven voor je trigger foods

Het is vaak mogelijk om gezondere alternatieven te vinden voor je trigger foods. Zo kun je bijvoorbeeld in plaats van chips of andere hartige snacks groenten zoals wortels of paprika eten met hummus of guacamole. In plaats van zoete snacks kun je fruit eten. Zoek naar gezonde alternatieven die voor jou werken en die je nog steeds voldoening geven.

Begrijp je emoties

Vaak zijn emoties de reden waarom we trigger foods eten. Als je je gestrest voelt, kan het zijn dat je naar voedsel grijpt om jezelf te kalmeren. Het is belangrijk om te begrijpen waarom je deze voedingsmiddelen eet en te leren hoe je op andere manieren met je emoties kunt omgaan. Probeer bijvoorbeeld erover te praten met iemand in je omgeving, een wandeling te maken of een hobby te beoefenen als je je gestrest voelt.

Conclusie

Het is belangrijk om je bewust te zijn van je trigger foods en een plan te maken om ermee om te gaan. Dit betekent niet dat je deze voedingsmiddelen volledig moet vermijden, maar dat je ze in kleinere hoeveelheden eet en zoekt naar gezondere alternatieven. Het begrijpen van je emoties en het vinden van andere manieren om ermee om te gaan, kan je ook helpen om ongezonde eetgewoonten te verminderen.

Bedenk je ook dat het beter omgaan met je trigger foods tijd kost. Het zal ook niet in een keer goed gaan. Blijf proberen en sta op als je valt. Je kan het!

Lees ook: 5 tips om eetbuien te voorkomen!

Nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor mijn nieuwsbrief en ontvang wekelijks content rondom voeding, training en leefstijl! 

Download gratis de snackgids 'snack bewust'!

Krijg ongewenst snacken onder controle met deze 10-daagse gratis challenge.