Als je wil afvallen, dan is het belangrijk om je voeding onder de loep te nemen. Hoe veel eet je, wat eet je en wat is het aantal calorieën dat je eet? Sommige mensen maken een lijstje voor tijdens het afvallen. Twee, eigenlijk. Een lijstje met wat je wél kan eten en een lijstje met verboden voeding. Is dit een slim plan? Is verboden voeding tijdens afvallen aan te raden? Je leest het hier!
Verboden voeding tijdens afvallen
Er zijn heel veel mensen die zwart-wit denken. Iets is óf goed voor je, óf slecht. Iets is gezond of ongezond. Zo ook tijdens het afvallen. Het is het een óf het ander. Zo maken mensen vaak (in hun hoofd of op papier) een lijstje met voeding die ze mogen eten en een lijstje met verboden voeding tijdens het afvallen.
Er zijn hier heel veel dingen over te zeggen. Allereerst is het goed om te weten dat het allemaal niet zo zwart-wit is als het soms lijkt én dat het hebben van een verboden voeding-lijstje een aantal negatieve gevolgen kan hebben voor onder andere je relatie met voeding.
Maar laten we eerst kijken naar mogelijke voordelen van het weglaten van bepaalde voeding uit je eetpatroon als je wil afvallen.
Tijdelijk voeding vermijden
Het is niet verkeerd om bepaalde voeding te laten staan als je aan het afvallen bent. Het kan zijn dat sommige producten te verleidelijk voor je zijn, omdat je de neiging hebt om er veel te veel van te eten. Dat wordt ook wel trigger food genoemd. Zo kan het zijn dat je het lastig vindt om een schaaltje chips te eten, omdat de kans groot is dat je de hele zak wegwerkt.
Als je begint met afvallen, dan wil je het niet moeilijker maken dan het al is. Daarom kan het goed zijn om tijdelijk je trigger foods niet in huis te halen of er niet van te eten. Ik zeg bewust tijdelijk. Dat je het momenteel niet eet, betekent niet dat je het nooit meer kunt eten.
Wel is het belangrijk om te leren omgaan met eten dat spannend voor je is omdat je bang bent dat je er te veel van gaat eten. In plaats van het ‘voor altijd’ weg te laten, is het goed om een plan te bedenken hoe je hiermee omgaat.
Ik schreef hier een artikel over wat je hierbij kan helpen. Lees het hier!
Verstandig omgaan met voeding
Omdat voeding het grootste deel van je afvalsucces betreft, is het belangrijk om verstandig om te gaan met wat je eet. Niet alleen wát je eet, maar ook hoe veel je van iets eet. Er zijn talloze diëten die je vertellen wat je wel en niet kunt eten tijdens het afvallen. Maar uiteindelijk komt alles op hetzelfde neer:
Je eet minder calorieën dan je lichaam nodig heeft.
Door dit te doen, begint je lichaam vet te verbranden en val je af. Het maakt in die zin niet uit wat je eet, zo lang je maar onder je caloriebehoefte eet. Je kan zelfs afvallen door elke dag pizza te eten! Niet dat dat aan te raden is, maar het laat je wel zien dat je tijdens het afvallen kan variëren in wat je eet.
Gevolgen van verboden voeding tijdens afvallen
Het hebben van een verboden voeding-lijstje tijdens het afvallen (anders dan het tijdelijk vermijden van trigger foods), kan een aantal negatieve effecten hebben op jouw gemoedstoestand, motivatie en je relatie met voeding.
Relatie met voeding
Door zwart-wit te zijn in wat gezond en ongezond, goed of slecht, verstandig of onverstandig is om te eten, kan je een slechte relatie met voeding ontwikkelen. Je mag van jezelf alleen nog maar producten in de categorie ‘gezond’ of ‘laag in calorieën’ eten, en vermijd alles wat je labelt als ‘ongezond’ of ‘calorierijk’. Hier schuilt een gevaar achter én je maakt het op deze manier erg moeilijk voor jezelf.
Een gezonde relatie met voeding betekent dat je in de basis gezond eet, waardoor je alle nodige voedingsstoffen als eiwitten, vezels, vitamines en mineralen binnenkrijgt. Maar een gezonde relatie met voeding is ook dat je (met mate) kan genieten van lekker eten wat misschien minder voedingsstoffen bevat dan je gezonde basis. Een gezonde relatie betekent ook dat je dit zonder schuldgevoel of zonder eetbuien hiervan kan genieten.
Het hebben van verboden voeding tijdens afvallen kan resulteren in het hebben van eetbuien. Omdat je jezelf keer op keer vertelt dat je iets niet mag eten, wil je het juist eten. En als je jezelf toestaat om op een bepaald moment het toch te eten, dan bestaat de kans dat je daar meteen heel veel van eet. ‘Ik eet nu zo veel mogelijk, want direct erna staat het weer op mijn verboden lijstje en mag ik het niet meer eten.’
Je kan je vast indenken dat deze manier van afvallen (of leven) je relatie met voeding niet ten goede komt.
Verboden voeding tijdens afvallen: gevolgen motivatie en je ‘mood’
Daarnaast kan het hebben van een verboden lijstje ook een negatieve impact hebben op je motivatie en gemoedstoestand. Afvallen is al niet het makkelijkste om te doen en er zijn dagen dat je geen zin hebt om ervoor te gaan. Als je dan ook nog eens een waslijst aan verboden voeding hebt, dan maak je het jezelf onnodig lastig.
Zo lang je onder je caloriebehoefte eet, dan kan en mag je ook genieten van lekker eten. Zelfs als je een dag over je calorieën eet, door bijvoorbeeld een etentje of een verjaardag, dan kan je de dag erna de draad gewoon weer oppakken en nog steeds vooruitgang boeken.
Het is belangrijk om ook tijdens het afvallen plezier te hebben in wat je doet, zodat het niet een complete lijdensweg voor je wordt. Geniet in het weekend met je gezinnetje door eens pizza te eten. Drink zo nu en dan eens een wijntje met je vrienden. Eet een stuk taart op je verjaardag! Op deze manier is afvallen beter vol te houden, in plaats van een benauwend dieet te moeten volgen.
Resultaat vasthouden
Een laatste opmerking over het wel of niet gebruik maken van een lijst met verboden voeding, is dat het na het afvallen moeilijker kan zijn om je gewichtsverlies vast te houden. Veel mensen die restrictief eten tijdens het afvallen, hebben hier moeite mee. Dit komt omdat na het afvallen alle voeding weer toegestaan is en de kans bestaan dat ze ‘het er even lekker van nemen’.
Als je blijvend resultaat wilt bereiken, zorg dan dat je een plan hebt voor ná het afvallen. Door tijdens het afvallen zelf zo nu en dan te blijven genieten van snacks, tussendoortjes enzovoorts, weet je ook beter hoe veel je kunt eten om je gewichtsverlies vast te blijven houden.
Kan je wel wat hulp hierbij gebruiken?
Heb jij alles al geprobeerd om af te vallen, maar lukt het je nog steeds niet? Ben jij zo’n zwart-witdenker en wil je weten hoe je kunt blijven genieten van voeding tijdens het afvallen?
Ik heb een 12-weken online training ontwikkeld, die jou hierbij gaat helpen! ‘Grip op Gewicht’ is ontwikkeld voor mensen die willen afvallen in een druk bestaan en tegelijkertijd willen werken aan hun mindset en het creëren van een gezonde leefstijl.