Je bent vol goede moed begonnen met de strijd tegen de kilo’s. Aan het begin van het afvallen ging het vlug en voelde je je goed. Lekker, wat minder gewicht om mee te zeulen. Je zou denken dat je daardoor meer energie zou overhouden. Maar na verloop van tijd merk je dat je moe begint te worden. Waar komt die vermoeidheid door afvallen vandaan?
Afvallen en energie
Eigenlijk is het een simpel rekensommetje. Als je begint met afvallen, dan ga je vaak minder eten en meer bewegen. Je eet minder calorieën en sommigen proberen zo min mogelijk koolhydraten te eten. Je beweegt meer om extra calorieën te verbranden. Hierdoor val je af.
Iedereen heeft een caloriebehoefte. Dit zijn het aantal calorieën die je per dag nodig hebt om op gewicht te blijven. Dat is gemiddeld vrouwen zo’n 2000 calorieën per dag en voor mannen 2500 calorieën. Wil je aankomen, dan eet je meer dan je behoefte. Maar wil je afvallen, dan ga je onder je behoefte zitten.
Uit de calorieën die je dagelijks binnenkrijgt, haalt je lichaam energie. Je kan het zien als een soort brandstof voor je lichaam. Om je lijf draaiende te houden, heb je deze brandstof nodig. Als je langere tijd minder eet dan je caloriebehoefte, dan gaat je lichaam hierop reageren. Daar kan je vermoeidheid vandaan komen; je krijgt immers minder energie binnen dan je lichaam eigenlijk nodig heeft.
Dit geldt ook voor je beweging. Als je meer beweegt, maar hetzelfde blijft eten, dan kan je lichaam ook vermoeid raken. Je hebt eigenlijk meer energie nodig.
Kom je uit de buurt van Apeldoorn en wil je afvallen onder begeleiding? Klik hier: Afvallen in Apeldoorn
Snel afvallen en vermoeidheid
Veel mensen die gewicht willen verliezen, willen zo snel mogelijk hun streefgewicht bereiken. Ze gaan extreem weinig eten en aanzienlijk meer bewegen, om zo veel mogelijk calorieën te verbranden.
Hierdoor geven ze hun lichaam veel te weinig energie én voedingsstoffen, waardoor hun lichaam vermoeid raakt. Zo snel mogelijk afvallen put je lichaam zo uit, dat het moeilijk vol te houden is. Daarnaast zal je te maken krijgen met extreme hongergevoelens, wat het afvallen nog lastiger maakt.
In veel gevallen leidt snel afvallen tot snel weer aankomen na het afvallen, het bekende jojo-effect.
Daarom is mijn advies om dagelijks ongeveer 500 calorieën onder je behoefte te eten. Op deze manier val je geleidelijk aan (niet te snel!) af én geef je je lichaam nog steeds genoeg energie en voedingsstoffen om te kunnen functioneren. Het is handig om een poosje je voeding bij te houden, om zo te weten hoeveel en wat je precies eet.
Onthoud: afvallen is geen wedstrijd, er is geen deadline. Zo snel mogelijk willen gaan levert je op de lange termijn alleen maar moeilijkheden op. Pak het dus verantwoord aan!
Weten hoe? Download hier gratis ‘Het Geheim van Afvallen!’
Mentale vermoeidheid door afvallen
Als je al langere tijd bezig bent met afvallen, dan kan dit op den duur mentaal erg uitputtend zijn. Je bent steeds bezig met je afvalproces, wat je wel en niet gaat eten, hoeveel je beweegt, wat je eet, enzovoorts.
Door constant in de afval-mindset te leven, kan het op den duur demotiverend en vermoeiend worden. Dat is heel logisch; afvallen is niet leuk en zeker niet als je al lang bezig bent om gewicht te verliezen. En als de resultaten dan tegenvallen, dan kan dat erg frustrerend zijn.
Als je merkt dat je mentaal vermoeid raakt door het afvallen, dan is het verstandig om af en toe eens een periode te eten op je caloriebehoefte in plaats van eronder. Dat noem je ook wel ‘eten op onderhoud’; je komt niet aan en je valt niet af. Hierdoor kan je mentaal even opladen en krijgt je lichaam weer de energie dit het nodig heeft.
Doe dit eens 2 tot 4 weken lang, tot je merkt dat je er weer tegenaan kunt. Ga dan weer zo’n 500 kcal onder je behoefte eten om op een gezonde en verantwoorde manier gewicht te verliezen.
Vermoeidheid, afvallen en slaap
Het klinkt natuurlijk best logisch, maar als je vermoeidheid wilt tegengaan is het belangrijk om te zorgen voor voldoende slaap en een regelmatig slaapritme. Het kost je lichaam namelijk meer energie wanneer je meer gaat bewegen. Je lichaam heeft het nodig om op te laden, uit te rusten en te herstellen. Probeer daarom om iedere avond rond dezelfde tijd naar bed te gaan en ’s morgens steeds dezelfde tijd op te staan.
Leer hier meer tips over een goede nachtrust!
Moeheid tegengaan door een juist voedingspatroon
Veel mensen denken dat zo min mogelijk eten het beste is om af te vallen. Dit lijkt aan het begin misschien ook zo, maar niets is minder waar. Je lichaam kan het niet aan om te functioneren op drie stukjes komkommer en een wortel.
Aan het begin kan het best aardig gaan; de kilo’s vliegen eraf en je voelt je niet direct moe. Maar na verloop van tijd zal die vermoeidheid er echt wel in kicken. Daarnaast kan het zo min mogelijk eten het bekende jojo-effect opleveren.
Het is belangrijk om je lichaam goed te verzorgen, ook tijdens het afvallen. Met een juist voedingspatroon geef je je lichaam de voedingsstoffen die het nodig heeft om te blijven functioneren.
Maar wat is dan een juist voedingspatroon als je wilt afvallen? Wat kan je eten? Dit is natuurlijk voor iedereen verschillend, maar er zijn een paar gouden regels.
- Eet veel vezelrijke voeding. Je lichaam moet veel moeite doen om vezels te verwerken. Dit zorgt al snel voor een vol gevoel. Omdat je lichaam lang bezig is met het verbranden van vezels, duurt het langer voordat je weer opnieuw energie nodig hebt. Daarnaast is het eten van vezels goed voor je stoelgang. Denk bij vezelrijke voeding aan volkoren producten, groente en fruit.
- Verdeel je voeding over meerdere eetmomenten per dag. Soms is het beter zes keer een klein beetje eten dan drie keer een grote maaltijd. Hierdoor blijft je lichaam gevuld en voorkom je een vermoeid en lusteloos gevoel.
- Skip niet alle koolhydraten! Natuurlijk zijn er mensen die zweren bij een koolhydraatarm dieet, maar dit kan op de lange duur vermoeidheid veroorzaken. Koolhydraten (suikers) zijn namelijk de meest effectieve energiebron voor je lichaam. Het is helemaal niet verkeerd om een bepaalde hoeveelheid koolhydraten per dag te eten.
- Eet voldoende eiwitten. Vaak beweeg je meer tijdens het afvallen. Daardoor heb je een hogere eiwitbehoefte. Daarnaast zorgt het eten van voldoende eiwitten tijdens het afvallen ervoor dat je zo min mogelijk spieren verliest.
Om je verder te helpen: download dit gratis receptenboekje voor tijdens het afvallen!
Gebrek aan vitamines en mineralen
Doordat je minder gaat eten, kan het zijn dat er een tekort ontstaat aan vitamines en mineralen. Je lichaam heeft deze stoffen nodig om optimaal te functioneren. Een tekort hieraan kan vermoeidheid teweegbrengen. Het kan helpen om extra vitamines te slikken of producten te eten die rijk zijn aan vitamines en mineralen.
Vermoeidheid en water drinken
Wist je dat het drinken van voldoende water kan helpen tegen je vermoeidheid bij het afvallen? Te weinig vocht in je lichaam zorgt namelijk voor uitdroging en vermoeidheid is daar weer een gevolg van. Niet overtuigd? Probeer het maar eens!
Nog steeds moe door het afvallen?
Dan kan het zijn dat je niet op de juist manier aan het afvallen bent. Het kan zijn dat je veel te weinig eet, te weinig rust neemt of te veel beweegt.
Vind je het lastig om het afvallen op een gezonde en verantwoorde manier aan te pakken? Als online coach kijk ik graag met je mee! Mijn coachingsprogramma ‘Afvallen met Vertrouwen’ helpt je bij het afvallen, maar ook bij het ontwikkelen van een gezonde en vitale leefstijl. Klik op de link hieronder voor meer info!
Woon je in Apeldoorn of omgeving en wil je aan de slag met een personal trainer? Ik help je graag bij je gezondheidsdoelen. Klik hier voor meer informatie: Personal trainer Apeldoorn