Vermoeidheid door afvallen? Dit is waarom!

Je bent vol goede moed begonnen met de strijd tegen de kilo’s. Aan het begin van het afvallen ging het vlug en voelde je je goed. Lekker, wat minder gewicht om mee te zeulen. Je zou denken dat je daardoor meer energie zou overhouden. Maar na verloop van tijd merk je dat je moe begint te worden. Waar komt die vermoeidheid door afvallen vandaan?

Afvallen en energie

Eigenlijk is het een simpel rekensommetje. Als je begint met afvallen, dan ga je vaak minder eten en meer bewegen. Je eet minder calorieën en sommigen proberen zo min mogelijk koolhydraten te eten. Je beweegt meer om extra calorieën te verbranden. Hierdoor val je af.

Iedereen heeft een caloriebehoefte. Dit zijn het aantal calorieën die je per dag nodig hebt om op gewicht te blijven. Dat is gemiddeld vrouwen zo’n 2000 calorieën per dag en voor mannen 2500 calorieën. Wil je aankomen, dan eet je meer dan je behoefte. Maar wil je afvallen, dan ga je onder je behoefte zitten.

Uit de calorieën die je dagelijks binnenkrijgt, haalt je lichaam energie. Je kan het zien als een soort brandstof voor je lichaam. Om je lijf draaiende te houden, heb je deze brandstof nodig. Als je langere tijd minder eet dan je caloriebehoefte, dan gaat je lichaam hierop reageren. Daar kan je vermoeidheid vandaan komen; je krijgt immers minder energie binnen dan je lichaam eigenlijk nodig heeft.

Dit geldt ook voor je beweging. Als je meer beweegt, maar hetzelfde blijft eten, dan kan je lichaam ook vermoeid raken. Je hebt eigenlijk meer energie nodig.

Maar, hoe kan je blijven afvallen maar toch die vermoeidheid tegengaan? Hier wat tips!

Vermoeidheid, afvallen en slaap

Het klinkt natuurlijk best logisch, maar als je vermoeidheid wilt tegengaan is het belangrijk om te zorgen voor voldoende slaap en een regelmatig slaapritme. Het kost je lichaam namelijk meer energie wanneer je meer gaat bewegen. Je lichaam heeft het nodig om op te laden, uit te rusten en te herstellen. Probeer daarom om iedere avond rond dezelfde tijd naar bed te gaan en ’s morgens steeds dezelfde tijd op te staan.

Leer hier meer tips over een goede nachtrust!

Moeheid tegengaan door een juist voedingspatroon

Veel mensen denken dat zo min mogelijk eten het beste is om af te vallen. Dit lijkt aan het begin misschien ook zo, maar niets is minder waar. Je lichaam kan het niet aan om te functioneren op drie stukjes komkommer en een wortel. Aan het begin kan het best aardig gaan; de kilo’s vliegen eraf en je voelt je niet direct moe. Maar na verloop van tijd zal die vermoeidheid er echt wel in kicken. Daarnaast kan het zo min mogelijk eten het bekende jojo-effect opleveren.

Lees hier meer over het jojo-effect

Maar wat is dan een juist voedingspatroon als je wilt afvallen? Dit is natuurlijk voor iedereen verschillend, maar er zijn een paar gouden regels.

  1. Eet veel vezelrijke voeding. Je lichaam moet veel moeite doen om vezels te verwerken. Dit zorgt al snel voor een vol gevoel. Omdat je lichaam lang bezig is met het verbranden van vezels, duurt het langer voordat je weer opnieuw energie nodig hebt. Daarnaast is het eten van vezels goed voor je stofwisseling. Denk bij vezelrijke voeding aan volkorenproducten, groente en fruit.
  2. Verdeel je voeding over meerdere eetmomenten per dag. Soms is het beter zes keer een klein beetje eten dan drie keer een grote maaltijd. Hierdoor blijft je lichaam gevuld en voorkom je een vermoeid en lusteloos gevoel.
  3. Skip niet alle koolhydraten! Natuurlijk zijn er mensen die zweren bij een koolhydraatarm dieet, maar dit kan op de lange duur vermoeidheid veroorzaken. Koolhydraten (suikers) zijn namelijk de meest effectieve energiebron voor je lichaam. Het is helemaal niet verkeerd om een bepaalde hoeveelheid koolhydraten per dag te eten.
  4. Eet voldoende eiwitten. Vaak beweeg je meer tijdens het afvallen. Daardoor heb je een hogere eiwitbehoefte. Daarnaast zorgt het eten van voldoende eiwitten tijdens het afvallen ervoor dat je zo min mogelijk spieren verliest.

Gebrek aan vitamines en mineralen

Doordat je minder gaat eten, kan het zijn dat er een tekort ontstaat aan vitamines en mineralen. Je lichaam heeft deze stoffen nodig om optimaal te functioneren. Een tekort hieraan kan vermoeidheid teweegbrengen. Het kan helpen om extra vitamines te slikken of producten te eten die rijk zijn aan vitamines en mineralen.

Vermoeidheid en water drinken

Wist je dat het drinken van voldoende water kan helpen tegen je vermoeidheid bij het afvallen? Te weinig vocht in je lichaam zorgt namelijk voor uitdroging en vermoeidheid is daar weer een gevolg van. Niet overtuigd? Probeer het maar eens!

Nog steeds moe door het afvallen?

Dan kan het zijn dat je niet op de juist manier aan het afvallen bent. Het kan zijn dat je veel te weinig eet, te weinig rust neemt of te veel beweegt. Hulp nodig om op een juiste manier af te vallen? Neem eens contact met me op, dan kijken we naar de mogelijkheden!

Stuur me een berichtje!

Online training

Wordt 2023 het jaar waarin jij eindelijk stappen gaat zetten richting een gezonde leefstijl? Met mijn online training kun je dit goede voornemen omzetten in actie!

Download gratis 'Het geheim van afvallen'!

Wat is de meest effectieve manier om gewicht te verliezen? Download gratis mijn uitwerking van 5 handvatten die het antwoord op deze vraag samenvat!