Vrouwen en afvallen: feit of fabel?

Er bestaan talloze feiten en fabels over afvallen. Ook als het gaat om vrouwen en afvallen. Er worden heel veel dingen geroepen en beweerd, maar wat is nou wel waar en wat niet? Hieronder drie feiten óf fabels als het gaat om vrouwen en afvallen!

Fabel: krachttraining maakt vrouwen niet ‘bulky’

Er zijn vrouwen die huiverig zijn om aan krachttraining te doen, ook als ze willen afvallen. Ze hebben het idee dat ze er in no time uit beginnen te zien als Arnold Schwarzenegger. Dit is een regelrechte fabel. Als je eens weet hoeveel bloed, zweet en tranen het Schwarzenegger heeft gekost om er zo uit te zien… dan is het eigenlijk een beetje arrogant om te denken dat je na een jaar trainen er precies zo uit ziet 😉

Het tegendeel is waar: krachttraining past waarschijnlijk bij het lichaamsbeeld wat veel vrouwen willen bereiken. Dat is namelijk een strak en slank lichaam. Hoe meer spiermassa je krijgt, hoe strakker je eruit ziet. Krachttraining kan hier juist enorm bij helpen. Wees dus niet bang om te starten in de sportschool; het kan je juist het lichaam opleveren waar je van droomt.

Overigens is dit nog maar een van de vele voordelen van krachttraining. Andere voordelen zijn dat je je sterker en zekerder gaat voelen, meer zelfvertrouwen en discipline krijgt en meer gaat ondernemen in het dagelijks leven. Het is dus óók voor vrouwen aan te raden om aan krachttraining te doen!

Feit over vrouwen en afvallen: lager energieverbruik dan mannen

Dit is een feit. Vrouwen hebben een lager energieverbruik dan mannen, omdat de gemiddelde vrouw minder spiermassa heeft dan de gemiddelde man. Hoe meer spiermassa, hoe meer je calorieën je lichaam verbrandt. Nog een voordeel van krachttraining bij afvallen, dus.

Daarnaast zijn vrouwen over het algemeen kleiner dan mannen. Hoe kleiner je bent, hoe kleiner je energieverbruik. Dit zijn factoren waarom vrouwen minder energie verbruiken dan mannen. Je energieverbruik wordt overigens ook beïnvloed door beweging, dus wil je meer kunnen eten tijdens het afvallen, dan is beweging ook belangrijk!

Is afvallen voor vrouwen dan moeilijker dan voor mannen? In zekere zin wel. Mannen kunnen nou eenmaal over het algemeen meer calorieën eten dan vrouwen. Dus als het gaat om afvallen, dan is een calorietekort bij vrouwen vaak lager dan bij mannen. Daarom is het, juist als vrouw zijnde, belangrijk om afvallen te combineren met een regelmatige beweging.

Fabel: menstruatie en overgang houden gewichtsverlies tegen

Zelf heb ik hier gelukkig geen ervaring mee ;). Wel begeleid ik vrouwen die hiermee te maken krijgen. Hormoonschommelingen door menstruatie of de overgang, kunnen invloed hebben op je (eet)gedrag, behoeftes en lichaamssamenstelling. Hiermee kunnen ze indirect jouw wens voor gewichtsverlies en een strak lichaam tegenwerken. Niet direct.

Het is daarom belangrijk om een realistisch plan om te stellen in deze periode. Wanneer je merkt dat je veel behoefte hebt aan bepaalde voeding, dan is het misschien niet helemaal verstandig om jezelf dat product te gaan verbieden. Maar jezelf helemaal laten gaan ook niet. Zoek daarom naar de middenweg, wees een beetje lief voor jezelf, maar wees je ook bewust van je valkuilen.

Het allerbelangrijkste is om te weten dat het niet onmogelijk is om af te vallen tijdens je menstruatie of overgang!

Lees ook: Afvallen lukt niet: 5 redenen waarom!

Vrouwen en afvallen: hulp nodig?

Als personal trainer, diëtist en (online) voedingscoach begeleid ik mensen naar een gezond gewicht en een gezonde leefstijl. Benieuwd wat ik voor je kan betekenen?

Bekijk hier mijn aanbod!

Nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor mijn nieuwsbrief en ontvang wekelijks content rondom voeding, training en leefstijl! 

Download gratis de snackgids 'snack bewust'!

Krijg ongewenst snacken onder controle met deze 10-daagse gratis challenge.