Waarom zijn eiwitten belangrijk?

Waarom eten sporters zoveel eiwitten? En heb je ook eiwitten nodig als je niet zoveel beweegt? Waarom zijn eiwitten eigenlijk belangrijk? Je leest het hier!

Wat zijn eiwitten en waarom zijn eiwitten belangrijk?

Eiwitten vallen onder de macronutriënten. Dit zijn brand- en bouwstoffen die je lichaam nodig heeft om te functioneren. Eiwitten zijn voornamelijk bouwstoffen voor spieren en andere cellen. Ze zorgen voor herstel van de spieren na het sporten, maar hebben daarnaast ook nog andere belangrijke functies.

Eiwitten helpen bij de werking van ons zenuwstelsel en het aanmaken van hormonen. Ze dragen bij aan het behoud van sterke botten en het transport van belangrijke stoffen in ons bloed en onze cellen. Kortom: eiwitten zijn onmisbaar!

Eiwitten en afvallen

Zijn eiwitten belangrijk tijdens het afvallen? Ja. Het eten van veel eiwitten is bevorderlijk wanneer je wilt afvallen. Eiwitten zorgen namelijk voor een vol en verzadigd gevoel. Daarnaast is het vaak zo dat hoe meer eiwitten er in een product zitten, hoe magerder (en dus minder calorieën) het product is. Denk bijvoorbeeld aan magere yoghurt, kwark of melk: hier zitten meer eiwitten in dan in de halfvolle of volle varianten!

Veel mensen die willen afvallen, gaan meer bewegen. Ook dan is het verstandig genoeg eiwitten te eten, die je helpen bij het herstel en de opbouw van je spieren.

Hoeveel eiwitten heb je nodig?

De eiwitbehoefte is voor ieder persoon verschillend. Het hangt onder andere af van je leeftijd, je gewicht, je activiteiten en gezondheid. Toch zijn er wel richtlijnen, om uit te rekenen hoeveel eiwitten iemand nodig heeft:

ActiviteitEiwitbehoefte
geen sportmomenten 1 gram per kilo lichaamsgewicht
krachtsport 1-2 keer1.2 gram per kilo lichaamsgewicht
krachtsport 3+1.5-2 gram per kilo lichaamsgewicht
Duursport 1+ keer 1.2-1.4 gram per kilo lichaamsgewicht

Dus stel je voor dat je 70 kilo weegt en 1-2 keer per week aan krachtsport doet. Dan is jouw eiwitbehoefte: 1,2 x 70 = 84 gram per dag. Klik hier om je eiwitbehoefte te berekenen.

Welke producten bevatten veel eiwitten?

Deze producten bevatten veel eiwitten:

  • eieren
  • kwark
  • vis
  • vlees(waren)

Klik hier voor een lijst met nog meer eiwitrijke producten!

Nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor mijn nieuwsbrief en ontvang wekelijks content rondom voeding, training en leefstijl! 

Download gratis de snackgids 'snack bewust'!

Krijg ongewenst snacken onder controle met deze 10-daagse gratis challenge.